FAANG volop in de groei

Gepubliceerd op 7 november 2021

In dit artikel praten wij u bij over het laatste nieuws rondom de tech aandelen van FAANG.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header FAANG2

FAANG, ofwel vijf van de grootste tech aandelen ter wereld. De afkorting staat voor Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google en het zijn bedrijfsnamen waar vrijwel een ieder tegenwoordig wel kennis mee heeft gemaakt. Dit geeft ook direct aan waarom deze bedrijven zo groot zijn: vrijwel iedereen maakt gebruik van hun diensten en producten. In het verleden hebben wij ook al een artikel over dit vijftal aandelen geschreven. De reden dat wij dit nu weer doen is vanwege de spectaculaire financiële resultaten die deze bedrijven kortgeleden gepresenteerd te hebben. Ofwel, hoog tijd om weer de nodige aandacht te besteden aan het succes en het potentieel van deze beursgenoteerde bedrijven.

Facebook

Laten we dan maar beginnen met het eerste bedrijf in de reeks, namelijk Facebook. Alhoewel, eigenlijk klopt deze benaming niet meer, aangezien het bedrijf eind oktober zijn naam veranderde naar Meta. Het digitale smoelenboek, Facebook, is zelf niet van naam veranderd, maar enkel het moederbedrijf wat het beheert. Naast Facebook beheert Meta onder andere ook WhatsApp en Instagram. In het derde kwartaal van dit jaar heeft Facebook de omzet weten laten stijgen tot meer dan $29 miljard. Dit vertegenwoordigt een stijging van 35% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Het netto inkomen van de advertentiegigant steeg met 17% tot $9.2 miljard. Kortom, kwartaalcijfers waar je je als beursgenoteerde onderneming niet voor hoeft te schamen. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers werd het aandeel beloond met een stijging in de koerswaarde. Wel verwacht het bedrijf binnenkort een grote toename in uitgaven door hun investeringen in de Metaverse. Facebook verwacht dat dit in 2021 tot een daling zal leiden van $10 miljard op hun jaarwinst. Investeerders lijken op basis van de koersstijgingen echter te denken dat dit de investering waard is. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Amazon

Dan door naar de e-commerce reus: Amazon. Het bedrijf haalde in het derde kwartaal een recordomzet van meer dan $110 miljard en dat is een indrukwekkend bedrag. Helaas was dit echter significant lager dan analisten hadden verwacht. Amazon scoorde ook een ‘krappe’ winst van $880 miljoen. Na bekendmaking van de kwartaalresultaten daalde Amazon dan ook op de beurs met meer dan 4%. De grootste reden achter de teleurstellende resultaten van Amazon is dat mensen - nu het steeds meer kan - weer fysiek gaan winkelen. Dit zorgde niet voor een daling in de omzet, maar het zorgde er wel voor dat de omzet minder hard steeg. Ook drukt de huidige arbeidskrapte zwaar op het bedrijf, wat ervoor zorgt dat Amazon miljarden meer kwijt is aan personeelskosten. Ook markeerde dit kwartaal een unieke gebeurtenis voor Amazon, voor het eerst verdiende Amazon namelijk meer met hun diensten dan met hun producten/e-commerce kant. Een voorbeeld van een aantal diensten die Amazon aanbiedt is advertenties, Amazon Web Services en Amazon Prime. De verwachting is dat de rol van de diensten van Amazon steeds belangrijker gaat worden voor het concern. Sterker nog, zonder de dienstverlenende kant van Amazon had het bedrijf dit kwartaal een verlies moeten noteren.

Apple

Bij Apple denken we al gauw aan de iPhone en dat is ook waar de kwartaalcijfers van het afgelopen kwartaal in de aandacht van stonden. De totale omzet steeg met 29% tot $83.36 miljard, maar ook hier minder dan verwacht. Zoals altijd is het grootste component van deze omzet de iPhone, met in dit kwartaal $38.87 miljard, wat neerkomt op een stijging van 47% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Voor letterlijk elke andere productcategorie van Apple steeg de omzet ook, maar het was vrijwel allemaal onder verwachting. Net als bij Amazon is een grote reden hiervoor de tekorten waar Apple te maken mee heeft. In dit geval alleen niet van personeel, maar van chips en die chips zijn hard nodig voor vrijwel alle producten van Apple. Als gevolg hiervan heeft Apple zelfs aangegeven 10 miljoen minder iPhones te kunnen maken van hun nieuwste serie, de iPhone 13. Dit kwartaal was ook het eerste kwartaal sinds april 2016 dat Apple er niet in slaagde om de verwachtingen van analisten te overtreffen. Desondanks verwacht Apple dit jaar met een recordomzet af te sluiten. Wilt u weten wat het rendement van Wierda en Partners Vermogensbeheer is? Lees dan hier verder.

Netflix

Het streamingsplatform Netflix had ook over het afgelopen kwartaal goed nieuws te melden. Zo nam het aantal gebruikers toe met 4.4 miljoen en behaalde het een omzet van $7.48 miljard. Een jaar geleden was de omzet in hetzelfde kwartaal nog ‘slechts’ $6.44 miljard. Deze resultaten waren ook nog eens beter dan analisten hadden verwacht. Dit heeft netflix onder andere weten te bereiken door het uitbrengen van meer films en series op het platform, waaronder enkele wereldwijde hits. Het beste voorbeeld hiervan is Squid Game, wat bovendien sinds kort de meest bekeken show is op Netflix. Netflix verwacht deze trend in de komende kwartalen te kunnen blijven voortzetten, aangezien er meer films en series dan ooit tevoren in de pijplijn zitten. Het bedrijf geeft ook aan dat wat dat betreft de komende kwartalen onbekend terrein zullen zijn, maar verwacht dat het alleen maar positief voor ze zal uitpakken.

Google

We eindigen de reeks met Google, of zoals het (moeder)bedrijf eigenlijk echt heet: Alphabet. Net als elk ander techbedrijf in deze reeks heeft Google het afgelopen kwartaal spectaculaire resultaten weten neer te zetten. Zo werd er een omzet behaald van $65 miljard. Deze omzet vloeit voornamelijk voort uit de advertentietak van Google, namelijk meer dan $53 miljard. Dit kwam neer op een stijging van maar liefst 43% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een andere grote stijger in de omzet is YouTube, wat van $5 miljard toenam tot meer dan $7.2 miljard. Kortom, uitstekende cijfers die ook beloond worden door investeerders. Het aandeel is alleen al in 2021 gestegen met meer dan 70%. Voor de komende kwartalen hoopt Google steeds meer omzet te behalen uit andere takken van het bedrijf, zoals hun clouddiensten.

FAANG in de toekomst

Elk bedrijf in de FAANG reeks heeft zonder twijfel spectaculaire resultaten behaald en alles wijst erop dat in onze digitaliserende wereld dit in de toekomst zo zal blijven. De vraag is alleen wel of we het in de toekomst nog over FAANG zullen hebben, aangezien er onder deze vijf bedrijven één vreemde eend in de bijt is qua marktkapitalisatie. Dat is namelijk Netflix met een marktkapitalisatie van rond de $300 miljard, terwijl de vier andere bedrijven op zijn minst in de buurt komen van $1 biljoen, ofwel $1000 miljard. De nieuwe term MAMAA gaat dan ook al op, wat staat voor Meta (Facebook), Alphabet (Google), Microsoft, Amazon en Apple. Ongeacht onder welke afkorting in de toekomst de grootste tech bedrijven ter wereld bekend zullen staan, zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine