FAANG floreert tijdens corona

Gepubliceerd op 5 juni 2021

Vandaag duiken de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer nogmaals in de cijfers van de FAANG-aandelen en geven ze u een update over de huidige stand van zaken.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header FAANG

Langzaam maar zeker klimt de wereld weer uit de ravage die het coronavirus heeft veroorzaakt. Veel bedrijven zijn al goed onderweg in hun wederopbouw en op de beurs staan veel koersen al weer hoger dan voor maart 2020. Een jaar geleden schreven we over de invloed van COVID-19 op de FAANG-aandelen. Voor de lezer die het niet meer weet, FAANG is een afkorting voor Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google. Deze grote tech bedrijven waren in 2020 vreemde eenden in de bijt, want een aantal van hun koersen leken alleen maar omhoog te gaan, terwijl veel bedrijven in het begin van de pandemie juist alleen maar daalden. Momenteel doen tech aandelen het erg goed en staan ook de FAANG-aandelen op glorieuse hoogtes.

Facebook

Facebook was één van de FAANG-aandelen die wél een flinke klap te verduren kreeg. De koers van het bedrijf daalde flink in maart. De oorzaak lag bij de kleine bedrijven die veel adverteren op Facebook. Doordat deze bedrijven hard geraakt werden, daalde hun prioriteit voor adverteren, wat de grootste bron van inkomsten is (98.5%) voor Facebook. Tegenwoordig is hier echter niks meer van te zien. De aandelenkoers staat momenteel ruimschoots boven de $320, meer dan $100 dan voor het voor het begin van de pandemie. Onlangs presenteerde het bedrijf de financiële resultaten van het eerste kwartaal van 2021 en deze stelden alles behalve teleur. Het aantal maandelijkse gebruikers op het platform is nog steeds aan het stijgen, waardoor adverteren op de site alsmaar meer waarde zal krijgen. De omzet uit advertenties bedroeg $25.4 miljard. Dit was iets minder dan in Q4 van 2020, maar ruim 7 miljard dollar meer dan Facebook had gehaald in de eerste maanden van corona. Veel bedrijven hebben weer wat ademruimte en zijn dus weer begonnen met advertentiecampagnes. Voor Facebook lijkt het allemaal weer op rolletjes te lopen en ontbreekt het niet aan toekomstperspectief. Wilt u weten hoe de zaken ervoor staan bij Wierda en Partners Vermogensbeheer? Bekijk hier dan ons rendement van de afgelopen jaren. 

Amazon

In tegenstelling tot Facebook, was Amazon één van de FAANG-aandelen die direct flink heeft kunnen profiteren van de pandemie en bijkomende lockdowns. Veel mensen gingen over tot online bestellen en kwamen dan al snel aan het adres van Amazon. De koers van Amazon stond ten tijde van het vorige artikel al boven de $2000, maar is inmiddels de $3000 al ruimschoots voorbij. Met een aandelenprijs van meer dan $3200 was het een mooi jaar voor beleggers in Amazon, maar er zit nog veel meer in het vat. De financiële resultaten van het bedrijf beloven namelijk veel goeds.  Zo was het netto inkomen tussen 31 maart 2020 en 31 maart 2021 een kleine 27 miljard dollar. Ditzelfde bedrag was ‘slechts’ $10.5 miljard tussen 2019 en 2020. Deze enorme stijging komt dus door de grotere vraag naar online shoppen ten tijde van een lockdown. Tegelijkertijd is het bedrijf flink aan het uitbreiden buiten de VS. Sinds januari 2020 alleen al, heeft het bedrijf meer dan 300.000 nieuwe directe of indirecte banen gecreëerd in India. Naar verwachting zullen dit er ruim een miljoen zijn voor 2025. Door in te zetten op deze gebieden, kan Amazon ook daar een grote speler worden en dus nog meer mensen bedienen met haar services. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Apple

Ook de koers van Apple staat tegenwoordig op ongekende hoogtes. Er is nu niks meer te zien van de kleine daling in maart 2020. De fabrieken in China zijn weer geopend en IPhones gaan als warme broodjes over de toonbank. Met een record omzet van $89.6 miljard in het tweede kwartaal van 2021 behaalde Apple een jaar op jaar stijging van ruim 54 procent. Ruim 67% van deze omzet werd behaald door verkoop buiten de VS. Het bedrijf verkocht dit kwartaal voor $47.9 miljard aan IPhones, een kleine $20 miljard meer dan het jaar ervoor. Ook in andere productcategorieën verkocht Apple dit kwartaal meer producten. Er is dus nog steeds een stijgende vraag naar de producten van dit bedrijf. Deze positieve resultaten zien we ook terug in de aandelenkoers van het bedrijf. Waar deze in maart 2020 nog rond de $60 schommelde, noteert het aandeel nu meer dan $120 op de beurs. De omzetstijging die Apple ervoer, past volledig in de trend van technologische aandelen in het algemeen tijdens corona. Lees hier onze analyse erover.

Netflix

Door de coronacrisis steeg het aantal mensen dat een Netflix abonnement afsloot, maar de stijging in kijktijd door huidige abonnees leverde het bedrijf geen extra inkomsten op. Toch vertoonde de aandelenkoers een stijging. Die stijging heeft Netflix het afgelopen jaar doorgezet en heeft ervoor gezorgd dat de koers van Netflix rond de $500 staat, terwijl het in maart 2020 nog rond de $350 schommelde. Desondanks kampt Netflix op dit moment met een steeds sterker wordende concurrentie. Dit neemt niet weg dat Netflix over het afgelopen jaar mooie resultaten heeft weten te neerzetten. Netflix producties worden aan de lopende band genomineerd en winnen de ene award na de andere, wat natuurlijk alleen maar goede reclame is voor de streaminggigant. In het eerste kwartaal van 2021 had het bedrijf een omzet van ruim 7 miljard dollar en de voorspelling voor het tweede kwartaal is rooskleurig met een verwachte omzetstijging van $200 miljoen. Daarnaast heeft het coronavirus een aantal producties vertraagd, waardoor er in het tweede deel van 2021 meer nieuwe producties gepubliceerd zullen worden dan oorspronkelijk bedoeld was. De verwachtingen zijn dat dit meer nieuwe abonnees zal aantrekken en dat dit verder zal bijdragen aan de groei van Netflix. Ondanks dat bedrijven als Netflix het het afgelopen jaar erg goed hebben gedaan, zijn er ook talloze ondernemingen en industrieën die tijdens corona het juist zwaarder hadden. Lees hier onze analyse over zo’n industrie.

Google

Voor Google geldt hetzelfde als voor Facebook. Ook hier zien we een klein dipje aan het begin van de pandemie, waarna een flinke stijging volgt. De oorzaak ligt bij het verdienmodel van Google dat, net als Facebook, verreweg de meeste inkomsten haalt uit advertenties. Tegenwoordig staat de koers van Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google op ruim $2300. Dit is ruim $1300 meer dan tijdens de coronadip die Google ervoer in het begin van 2020. Het eerste kwartaal van Alphabet in 2021 was goed voor een omzet van ruim $55.3 miljard. Dit is $14 miljard meer dan Alphabet in hetzelfde kwartaal een jaar eerder had omgezet. Nieuw is hier een omzet van ruim 4 miljard uit de hoek van de clouddiensten van Google. Deze nieuwe service krijgt steeds meer populariteit en zal naar verwachting alleen maar meer omzet gaan genereren. Het grootste deel van de omzet komt overigens nog steeds uit advertenties. Adverteren op zoekmachines groeit nog steeds in populariteit en genereerde dan ook ruim $44.7 miljard voor Alphabet in het eerste kwartaal van 2021. Met een economie die weer gaat floreren na deze pandemie kan dit alleen maar meer worden de komende tijd.

FAANG in een notendop

Welk aandeel we ook bekijken van deze techreuzen, stuk voor stuk hebben ze het uitstekend gedaan over het afgelopen coronajaar. Waar veel traditionele bedrijven een daling zagen in hun omzet, ervoer FAANG juist het tegenovergestelde. Advertentiecampanges werden volop gedraaid, nieuwe series en films bleven verschijnen en de vraag naar elektronica en online shopping lijkt niet te stoppen. De toekomstverwachtingen voor FAANG zijn dan ook alleen maar rooskleurig. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de FAANG-aandelen in de gaten en houden u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen. 

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine