Ervaart de beurs ook een winterdip?

Gepubliceerd op 24 december 2019

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en bekijken we de beste beursmaanden om te beleggen.

Normaal_Beursmaanden - Header

De feestdagen staan om de hoek en dit betekent niet alleen maar dat de zwartepietendiscussie weer op volle toeren draait en de kerstversiering van zolder wordt gehaald, maar ook het begin van de koude wintermaanden. Lekker eten, familie en gezelligheid staan centraal, toch ervaren veel mensen door het weinige daglicht en het koude weer de jaarlijks beruchte winterdip. Deze dip brengt bij mensen een verandering in mentaliteit met zich mee, maar schemert deze mentaliteit ook door in het gedrag van beleggers op de beurs?

Een rustige zomer

Het motto ‘sell in May and go away but remember to come back in September’ is bekend onder vele beleggers. Deze uitspraak zou volgens experts gebaseerd zijn op historische feiten. En inderdaad, als we naar de winstgevendheid in verschillende maanden kijken, zijn de winstfactoren in de maanden mei tot en met september historisch gezien het laagst. Dit is goed om in uw achterhoofd te houden, maar afgaan op gemiddelden die over de jaren heen zijn bepaald kan risicovol zijn. Beleggen zou beleggen niet zijn als elk jaar het koersverloop te voorspellen zou zijn op basis van voorgaande jaren.

Lees hier meer over de producenten van de cadeaus voor uw kinderen, Nike en Adidas.

Winterslaap of niet?

De middenmoters qua winstfactor zijn de maanden oktober, november, januari, februari maart en april. De risicofactor die komt kijken bij de altijd onzekere koers is hier vrij groot. De maanden april en december zijn echter uitschieters die al dertig jaar lang op winstgevendheid erg hoog scoren, met december als beste paard van stal. Het Engelse multinational bedrijf Schroders heeft 30 jaar data-analyse gedaan en de resultaten zijn vrij helder: de kans dat de aandelenmarkt stijgt in december is 79,2% terwijl dit in de slechtste maand, juni, 40% is. Met een gemiddeld rendement van +2,2% stijgt december ook op dit vlak boven de andere maanden uit. De maand april volgt met een gemiddeld rendement van +1,9% en de slechtst presterende maand is augustus met een rendement van -1,3%. Schroders baseert deze cijfers op de vier grootste beursindexen. Het fenomeen van het december-effect is dus waar, maar Schroders kan niet uitleggen waarom. Feit is wel dat de maand december gepaard gaat met hoge uitgaven. Dit kan op het eerste oog een reden zijn dat beleggers geld besparen en dus juist niet voor aandelen kiezen, maar op basis van de cijfers lijkt het tegenovergestelde waar. Nog een schepje bovenop de hoge energie- en cadeaurekening is voor veel mensen een kleine stap: “nu we toch bezig zijn..”.

​Aandelen waarop de jaargetijden invloed hebben

Is het nu verstandig om op deze onderzoeksresultaten af te gaan wanneer u wilt gaan beleggen? Dat hangt allemaal af van het type aandelen. Bij cyclische aandelen kunt u deze onderzoeksresultaten meenemen in uw beslissing. Cyclische aandelen zijn aandelen die sterk reageren op de algemene economische ontwikkeling. Dit in tegenstelling tot defensieve aandelen waarbij de beste beursmaanden minder interessant zijn om mee te nemen in uw beslissing. Ondernemingen die vallen onder cyclische aandelen, volgen de conjunctuur beweging. Ze maken tijdens economische groei dus grote winsten en bij economische terugval boeken ze als eerste verlies. Het grootste deel van de aandelen die te vinden zijn op de AEX, zijn door beleggers bestempeld met het label ‘cyclisch’. Bij cyclische aandelen is het belangrijk om een instap of uitstap moment goed te timen gedurende het jaar. Succesvolle beursmaanden bekijken is hierbij een strategie die goed kan uitpakken. Defensieve aandelen zijn stabieler en een lange-termijn strategie pakt hiervoor vaak beter uit. Natuurlijk moet de belegger niet vergeten om te kijken naar het type onderneming. Cyclische aandelen in bijvoorbeeld de hotellerie of vakantiesector zijn vanzelfsprekend meer winstgevend in de zomermaanden.

Klik hier om meer te weten te komen over de interesse van uw kleinkinderen, Artificial Intelligence.

‘Winterwonderland’ op de beurs

De mentaliteit die de jaarlijkse winterdip met zich meebrengt schemert niet door in het koersverloop. De succesvolle beursmaanden zijn namelijk de wintermaanden, waarbij december de kroon spant. De zomermaanden doen het over het algemeen statistisch gezien een stuk minder. De experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer bekijken de situatie elke keer opnieuw. Op basis van gedegen onderzoek, worden gedegen beslissingen gemaakt. Beleggen met een visie blijft de veiligste strategie in de aandelenwereld en niet iets wat je  er voor de leuk even bij doet tijdens de feestdagen. Het timen van de markt blijft een risicovolle en twijfelachtige aanpak en dat snappen wij maar al tegoed. Beleggen is geen bijzaak bij ons, maar hoofdzaak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine