Erop of eronder voor de farmaceutische sector?

Gepubliceerd op 12 mei 2020

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer samen met u de naar de farmaceutische sector kijken en ‘de race’ naar het vaccin die de farmaceuten nu afleggen.

Normaal_Vaccin - Header

Het is eenieder ongetwijfeld niet ontgaan: het beruchte coronavirus heeft zijn intrede gedaan in Nederland en de rest van de wereld. De beleggers op de beurs, de economie en de koersen van aandelen hebben het als gevolg zwaar te verduren. Volgens het IMF zal de Nederlandse economie dit jaar waarschijnlijk met 7,5% krimpen. Geen enkele sector zal ongehavend uit deze crisis komen, ook de farmaceutische sector niet. De oplossing voor deze crisis ligt echter ook in deze zelfde sector en elke dag komt die oplossing weer een stapje dichterbij. We hebben het over ‘de race’ naar het vaccin die op dit moment wordt afgelegd. Het is onzeker hoe lang het duurt voordat dit vaccin er is. Optimisten zeggen enkele maanden, pessimisten zeggen bijna twee jaar. Het zal er waarschijnlijk tussenin zitten. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee naar de beurs om vanaf de tribune te kijken hoe verschillende farmaceuten zich staande houden.

Achter de feiten aanlopen op de beurs

Het probleem waar we wereldwijd nu mee zitten, is het vinden van een geschikte remedie tegen COVID-19. Elke seconde die de klok extra tikt, zorgt ervoor dat de koersen op de beurs meer en meer stagneren. Het is daarmee zorgen dat we het hoofd boven water houden, de economische dood van bedrijven en aandelen verijdelen en de koersen op de beurs niet in het diepe laten zinken. Dat u vanwege de intelligente lockdown niet meer kan gaan en staan waar u wilt, raakt namelijk ook de bedrijven op de beurs. Denk bijvoorbeeld eens aan vliegmaatschappijen. Vanwege de opgezette regels van landen rond de wereld, staan voorlopig vrijwel alle vloten van vliegtuigmaatschappijen aan de grond. Ze zullen daarentegen wel het loon van het personeel moeten blijven uitbetalen. Misschien dat u zich nu afvraagt van welk geld dit dan gebeurt? In Nederland zijn allemaal regelingen om zulke bedrijven en hun werknemers op te vangen in ons sociale zekerheidsnet. Hier tegenover staat wel dat dergelijke regelingen niet eindeloos door kunnen gaan: op lange termijn blijkt dat de omstandigheden een houdbaarheidsdatum hebben. De race naar het vaccin zou niet alleen talloze levens redden, maar ook al deze problemen verhelpen. Omdat dit vaccin er op dit moment nog niet is, maar we tegelijkertijd ook zeker weten dat die er ongetwijfeld gaat komen, is er op dit moment een uniek beursklimaat. Ongeacht in welke omstandigheden de beurs zich bevindt, onze werkzaamheden om uw vermogen zo goed mogelijk te beheren gaan altijd door. Lees hier over vermogensbeheer bij Wierda en Partners Vermogensbeheer.

De eerste coureurs van de beurs zijn van start gegaan

Het startschot voor de race heeft allang geklonken. Hoewel de eindstreep nog ver weg is, hebben zeventig beursgenoteerde ondernemingen hun zinnen gezet op het ontwikkelen van een medicijn. Twee van de coureurs op deze beurs in de kopgroep zijn de Duitse bedrijven BioNTech en Curevac. Op het moment van spreken, bundelen de twee hun krachten. Curevac staat op de beurs bekend als toonaangevend op het gebied van DNA en mRNA. BioNTech heeft hun mRNA-techniek gekopieerd en zodanig aangepast dat de variant een kandidaat wordt om als remedie te fungeren. Globaal gezien houdt deze methode in dat een stukje genetische code van het virus in het menselijk lichaam wordt gebracht. Als gevolg maakt de ontvanger zelf stukjes virus én een afweer tegen het virus aan. Het voordeel van deze techniek is dat de massaproductie in een korter tijdsbestek plaatsvindt dan reguliere methodes. Er zitten echter nog wel haken en ogen aan dit proces vast. Onderzoeken hebben uitgewezen dat deze handelswijze slechts werkt voor jongeren en nog niet voor oudere, juist de groep die het onder de huidige omstandigheden het meest nodig heeft. Een andere deelnemer op de beurs in deze race is het biofarmaceutische bedrijf Gilead, partner van het welbekende Nederlandse Galapagos. Samen met bedrijven in India is Gilead van plan remdesivir op de markt te brengen. Remdesivir wordt gebruikt wanneer patiënten met het coronavirus longklachten hebben. Het medicijn was in 2016 al beschikbaar in strijd tegen ebola. In grote lijnen zorgt remdesivir ervoor dat het virus zich niet kan repliceren en daarmee dusdanig onschadelijk wordt. Als alles volgens plan gaat, zal Gilead spoedig een werkend medicijn op de markt hebben tegen het coronavirus. Gilead werkt hard aan een vaccin vanuit hun missie en visie om ernstige ziektes te bestrijden. Over de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer kunt u hier meer lezen.

​Vooruitzicht

Tal van biotechbedrijven zetten alles in het werk om ervoor te zorgen dat aan de ene kant zo snel mogelijk een vaccin of medicijn tegen het coronavirus wordt uitgevonden en aan de andere kant hun koers stabiel te houden. Talloze tests worden gerund om te onderzoeken wat voor effecten de vaccins en medicijnen hebben voor de gezondheid op zowel de korte termijn als de lange termijn. Het lijkt erop dat op de farmaceutische beurs de aandelen van Gilead en de Duitse bedrijven BioNTech en Curevac aan kop gaan, maar daarbuiten zijn ook nog tientallen andere bedrijven die zich in de race bevinden. Alleen de tijd zal ons vertellen welk aandeel als eerste die stip aan de horizon zal bereiken. Totdat het zover is, houden de experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de volatiele beurs nauwlettend in de gaten.

Relatiemagazine

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine