Een terugblik op de eerste helft van het beursjaar

Gepubliceerd op 10 juli 2020

In dit artikel reflecteren de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer over de gebeurtenissen omtrent aandelen en koersen op de beurs gedurende de eerste zes maanden van 2020.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Reflectie beursjaar

Het eerste halfjaar van het jaar 2020 zit erop en nu al kunnen we zonder twijfel zeggen dat dit een historisch beursjaar wordt. Het begon op 1 januari al met het faillissement van het Canadese Hudson’s Bay in Nederland, wat het bedrijf €600 miljoen gekost heeft. Vanaf die dag zaten we al in een grote achtbaan, die de beleggingswereld flink op zijn kop heeft gezet. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u in sneltreinvaart mee door de maanden januari tot en met juni van het jaar 2020. 

Opmerkelijke feiten en verbazingwekkende cijfers

Hoewel de achtbaanrit op 1 januari al van start gegaan was, ging deze op 29 januari pas echt over de kop. Op deze dag maakte het Amerikaanse aandeel Boeing de resultaten van 2019 bekend, die uiteindelijk leidden tot een uniek jaarverlies. De twee neergestorte Boeing 737 MAX toestellen, waarvan er één neerstortte op 29 oktober 2018 en de ander op 10 maart 2019, leverden het luchtvaartbedrijf een verlies van 578 miljoen euro op. Hier waren veel beleggers al bang voor en de kosten voor deze verschrikkelijke gebeurtenissen komen naar verwachting uit op 16,5 miljard euro. Twee en een halve maand later, op 20 april, wordt de beurs opnieuw wakker geschud. In dit geval door het dramatische nieuws van de oliekoers. De koers van de WTI olie kwam op een historisch dieptepunt van -$0,38, terwijl die exact een maand daarvoor op nog ongeveer $23,40 stond. Een grote schok voor menig belegger. Op 30 april is misschien wel één van de grootste klappen dit jaar uitgedeeld aan de beurs en aan vele beleggers met aandelen in dit bedrijf. Voor het eerst sinds 1940 meldt Shell haar dividend te verlagen, met een percentage van 66%. Het dividend zal worden verlaagd van $0,47 naar $0,16, slecht nieuws voor dividendbeleggers dus. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel perspectief? Neem dan hier een kijkje. Daarnaast steeg volgens het CBR de werkloosheid in Nederland in april ook nog eens van 2,9% naar 3,4% ten opzichte van maart. Het aantal werkloosheidsuitkeringen steeg in diezelfde periode volgens het UWV zelfs met 17%. Bovendien heeft het Duitse Wirecard faillissement aangevraagd wegens een fraudeschandaal. Hoewel het aandeel in augustus 2018 nog 190 euro waard was, kelderde het aandeel in juni 2020 naar beneden tot een absoluut minimum van 1,08  euro per aandeel.

De Nederlandse beursindex onder de loep genomen

U heeft zojuist slechts een paar van de meest opmerkelijke feiten en cijfers gelezen, met betrekking tot dit eerste halve jaar. Hoe zat het echter met de beurs in Nederland? We beginnen opnieuw met een historisch dieptepunt op 12 maart. Op deze donderdag is de AEX koers in één dag tijd met 10,8% gedaald, naar 432,10 punten. De oorzaak hiervan was het coronavirus, of COVID-19, het virus wat ons tot nog toe in zijn greep houdt. Deze daling is hiermee de op-één-na grootste ooit. Het grootste dagverlies ooit van de Amsterdamse Exchange Index staat beter bekend als Zwarte Maandag, maandag 19 oktober 1987. Twee van de grootste dalers op de AEX zijn de aandelen ING en ABN AMRO, deze banken daalden beide met 44% in de maand maart.  Betalingsverwerker Adyen daarentegen steeg met 54%. Dit kwam vooral door een toename in digitaal verkeer. Wij schreven ook eerder al een artikel over de invloed van het coronavirus op technologiebedrijven als Adyen. Uit deze crisis komen dus winnaars en verliezers. Overigens werden bedrijven die niet beursgenoteerd staan ook zwaar geraakt, zoals bijvoorbeeld talloze horeca-ondernemingen. Op dit moment staat de koers van de AEX op 568 punten, vergeleken met 605 begin dit jaar. Wilt u weten hoe Wierda en Partners Vermogensbeheer haar beleggingsportefeuille samenstelt, lees hier dan verder.

Een bijzonder maar belangrijk jaar

2020 zal de boeken ingaan als het ‘coronajaar’ en de beurs weet er alles van. Veel bedrijven hebben genoegen moeten nemen met minder, zoals Shell haar trots opzij moest zetten, om miljarden aan verlies te voorkomen. Ook de toonaangevende Nederlandse beurs, de AEX, heeft het moeilijk dit jaar, met een dagverlies van 10,8% in maart. Wel leren we hiervan dat de ouderwetse bedrijven, zoals banken, minder goed bestand zijn tegen een crisis als deze dan bedrijven die juist profiteren van een digitale samenleving, zoals Adyen. Het is dus inderdaad een bijzonder jaar tot nu toe, maar ook een heel leerzaam begin van het jaar. Daarmee sluiten de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer het vandaag af en zoals u van ons gewend bent, zullen wij u op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine