Een circulaire economie

Gepubliceerd op 22 januari 2021

Tegenwoordig zijn we ons bewust geworden van het feit dat ons leefklimaat flink onder druk staat. De reeds toenemende vormen van transport, de toename van industriebedrijven en nog enkele andere factoren zorgen ervoor dat de aarde geleidelijk aan minder leefbaar wordt.

Normaal_Circulaire economie - Header

Als we in dit tempo doorgaan, stellen wetenschappers, zal de mensheid zich moeten voorbereiden op een andere toekomst. Alle vormen van uitstoot zoals CO2 zorgen ervoor dat stukje bij beetje de aarde afbrokkelt. Er is echter een oplossing om deze degradatie tegen te gaan. Door middel van het toepassen van de zogenaamde circulaire economie kan de balans weer hersteld worden. Daarom nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u vandaag mee om de financiële route naar meer duurzaamheid voor u uit te stippelen.

​De circulaire economie in een notendop

In ons dagelijks leven is er een immense honger naar grondstoffen. Grondstoffen zijn namelijk van essentieel belang voor het functioneren van een scala aan industriële bedrijven. Stelt u zich het tegenovergestelde eens voor: Hoe zouden halfgeleiderbedrijven hun dagelijks werk moeten doen zonder het metaal silicium, of hoe zouden onze mobiele telefoons en de nieuwste 5G netwerken functioneren zonder bijvoorbeeld wolfraam. Het simpele antwoord op deze vragen is niet. Aangezien wij in het Westen voor onze grondstoffen vaak afhankelijk zijn van derdewereldlanden, kan de circulaire economie de perfecte oplossing zijn. Hier wordt op macro-economisch niveau door de EU en de Europese Commissie ook op ingezet door onder andere de Green Deal. De duurzame kringloop heeft twee pijlers waaraan het herkend kan worden. Allereerst is het een gesloten kringloop, wat betekent dat alle toxische stoffen tijdens het proces geëlimineerd worden. Het tweede kenmerk is dat er veelal gebruikt wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen om de effectiviteit zo hoog mogelijk te houden. Dat de economie overigens steeds meer verduurzaamt, betekent niet dat traditionele aandelen als Shell volkomen afgeschreven moeten worden. Op dit moment zijn zulke bedrijven nog steeds onmisbaar voor de wereldeconomie en zullen dat naar alle waarschijnlijkheid in de voorzienbare toekomst ook blijven. Wilt u meer te weten te komen over wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor de toekomst is? Lees dan hier verder. 

De spelers

Nu vraagt u zich misschien heel terecht af, het concept is leuk bedacht, maar welke bedrijven zijn actief in deze sector en hoe lopen de zaken? Twee goede voorbeelden die dicht bij huis te vinden zijn: de beddenproducent Auping en het Nederlandse restaurant Instock. In Nederland worden er jaarlijks circa 1.5 miljoen matrassen weggegooid. Om dit even in perspectief te plaatsen, dat is een stapel van ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. Het grootste deel hiervan wordt verbrand. Met het recent ontwikkelde ‘Revive’ matras zijn al deze problemen uit de wereld geholpen. Het matras bestaat uit alleen maar recyclebare producten zodat het weer kan dienen als een volgend matras. Dat de zaken goed lopen, valt ook te zien aan de opening van twee nieuwe vestigingen die een opschaling van de recycling moeten faciliteren. De belangstelling uit binnen- en buitenland is zo groot dat de capaciteit wel vergroot moést worden. Instock daarentegen zet voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart. De onderneming haalt (voedsel-)producten op bij verschillende locaties die voor horecabedrijven en supermarkten geen verkoopwaarde meer hebben. Vervolgens geven zij hun eigen draai aan de gerechten. Dit zijn slechts twee voorbeelden van een groot aantal bedrijven dat hard bezig is hun groene imago te verbeteren. Wilt u meer lezen over bedrijven die vol inzetten op duurzaamheid en hier ook de vruchten van plukken? Lees hier dan verder over Nordex of Avantium.

​De sector in cijfers

In de paar jaar dat Auping actief is geweest om de groene visie in hun bedrijf te implementeren, heeft het een economisch positieve tijd gekend. Door hun strategische marktpositionering ziet de beddenverkoper jaar op jaar een omzet- en winststijging plaatsvinden. Zo heeft Auping in het jaar 2017 een omzettoename van 73,2 miljoen euro met 7% gerealiseerd. Deze lijn heeft zich doorgetrokken waardoor Auping nu een leidende positie heeft in de beddensector. Naast het feit dat de individuele spelers het goed doen, is het collectief ook op de goede weg. Wegens de huidige coronacrisis zijn veel ondernemingen met alternatieve vormen van producten gekomen, zo ook de groene producten. Dit heeft als gevolg dat steeds meer bedrijven overstappen op een groene bedrijfsvoering, dus de circulaire economie groeit in populariteit. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.

​Conclusie

We kunnen gerust stellen dat de circulaire economie het op het moment van spreken uitstekend doet. De bedrijven in deze sector zijn innovatief, wat niet alleen de verkoop van de producten, maar ook het imago stimuleert. De cijfers stemmen ons positief, aangezien die jaar op jaar blijven stijgen. De circulaire bedrijven zijn hierdoor uitgegroeid tot marktleiders, en dat beeld zal de komende jaren niet veranderen. Kortom, de vooruitzichten van de circulaire economie zullen ons ook in de toekomst niet teleurstellen. Integendeel, het vooruitzicht is dat meer en meer ondernemingen zich gaan specialiseren in een bepaalde groene activiteit om zo hun steentje met de verduurzaming bij te dragen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen de ontwikkelingen rondom deze sector nauwlettend voor u in de gaten houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine