Edwin Wierda sluit overname van een beheerder niet uit - Een interview met Fondsnieuws

Gepubliceerd op 6 juni 2019

Afgelopen maandag verscheen er op fondsnieuws.nl een interview met Edwin Wierda. In dit interview spreken ze over de visie van het kantoor en natuurlijk hoe de toekomst eruit ziet! Lees het interview hier. 

Logo fondsnieuw

Van het financiële dagblad lezen in de bieb naar een eigen vermogensbeheer kantoor

Al vanaf zijn 16e had Edwin interesse in vermogensbeheer. Hij fietste na school vaak naar de bieb om het Financiele dagblad te lezen. Waar deze interesse vandaan kwam? Edwin had een kennis die veel deed aan optiestrategieën en dat vond hij interessant. ‘De dynamiek van beleggen, proberen verbanden te leggen en het geld verdienen, geweldig!’ 
 
Na school ging Edwin aan het werk bij de Rabobank. Hier werd de interesse alleen maar meer gevoed. Toen hij de kans kreeg om op de beleggingsafdeling te gaan werken greep hij deze dan ook met beide handen aan. Na veel te hebben geleerd besloot Edwin in 2008 om de Rabobank te verlaten en Wierda en Partners Vermogensbeheer op te richten.
 
De beleggingsfilosofie is gebaseerd op drie uitgangspunten: focus, transparant en onafhankelijk.  Wierda en Partners Vermogensbeheer hanteert een core-satellite strategie waarmee wij beleggen in grote gevestigde namen en in kleinere aandelen waar iets mee gebeurt of staat te gebeuren. Denk hierbij aan een reorganisatie, overname, marktwijziging of bestuurswisseling. Een actief beleid dus.
 
‘Wij geloven niet dat de markten per definitie efficiënt zijn. Veel theoretische voorwaarden voor een efficiënte markt zoals ‘alle informatie is voor iedereen gelijktijdig beschikbaar en iedereen heeft onbeperkt toegang tot liquiditeiten’, blijken in de praktijk niet aanwezig. Focus en rechtstreeks beleggen, dat voegt waarde toe. Mede daarom beleggen wij in beginsel niet in beleggingsfondsen, trackers en ETFs. Alleen voor beleggingen in gebieden of industrieën waar wij inhoudelijk te weinig kennis van hebben, gebruiken we die producten. Of als we een sector of regio te riskant vinden voor beleggingen in individuele bedrijven, zoals EM of 3D-printing.  
 
Verder spreiden we over meerdere titels, maar nooit meer dan noodzakelijk. De correlatie tussen en binnen veel assets is toegenomen de laatste jaren. Dat maakt dat juist te veel spreiding, risico doet toenemen, Wij hebben geen posities met 1-procent weging.
 

Interview fondsnieuws - Header

Marketing en media zijn noodzakelijk voor een bedrijf dat wil groeien

En dat is wat Wierda en Partners Vermogensbeheer wil. Daarom ziet u ons regelmatig terug in de media en online. Dit geeft niet direct resultaat, maar op de lange termijn helpt het wel. Er zijn beheerders die adverteren niet chique vinden en bijna veroordelen. Zeker de marketing op TV. Natuurlijk is een goed rendement behalen voor je cliënten de beste reclame, en een absolute voorwaarde. Echter kunnen wij zeggen dat wij zonder marketing niet de groei hadden doorgemaakt die er nu wel is geweest.
 
En Wierda en Partners Vermogensbeheer is niet de enige die de toegevoegde waarde van marketing inziet. De marketingbudgetten van de grote banken gaan ook omhoog. Het is niet per definitie dat de zelfstandige vermogensbeheerders hier bang voor moeten zijn, maar het gaat wel meer inspanning kosten om tegen deze grote partijen op te boksen.
 

Voor elke stroming en elke belegger iets te kiezen

Naast grotere marketingbudgetten is de verwachting dat de langverwachte consolidatie die in gang lijkt te zijn gezet gaat doorzetten. Hierdoor zullen de vaste kosten voor alle beheerders toenemen en de risico’s kleiner worden.  Daarnaast verwachten wij ook dat er een scherpere scheiding komt tussen beheerders die in EFT’s beleggen en partijen die op een meer klassieke manier beleggen. En dat vinden wij alleen maar goed. Zo is er voor elke stroming en elke belegger iets te kiezen.
 

Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft nog heel wat jaren te gaan.

Wij gaan door zoals we dat tot nu toe deden en houden vast aan onze uitgangspunten: focus, transparant, onafhankelijk. En het moet leuk zijn om bij Wierda te beleggen, maar ook zeker om voor ons te werken. En nee, we sluiten niet uit dat er, als er een match is qua cultuur en gedachten, wij een beheerder overnemen. Het is echter niet ons doel om per definitie de grootste te zijn. Wij gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet.
 

Fondsnieuws

Het interview met Edwin Wierda lees je op de site van Fondsnieuws.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine