Donald Trump: 4 jaar POTUS

Gepubliceerd op 3 december 2020

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee in een terugblik op de jaren van Donald Trump als president van de Verenigde Staten van Amerika.

Normaal_Terugblik Trump - Header

Donald John Trump begon zijn carrière in de wereld van vastgoed. Hier heeft hij de basis gelegd voor zijn huidige vermogen, dat geschat wordt op $1.4 miljard. Zijn leven is op zijn zachtst gezegd turbulent geweest. Hoewel hij zelf nooit failliet is gegaan, zijn de hotels en casino’s van Trump welgeteld zes keer failliet gegaan. Daarnaast heeft hij een wolkenkrabber gebouwd en deze naar zichzelf vernoemd. Daarnaast komt hij voor in meerdere films en series. Inmiddels heeft hij dit allemaal overtroffen door de President van Amerika te worden. Na bijna vier jaar presidentschap kunnen we stellen dat Trumps laatste dagen in het Witte Huis geteld zijn. In dit artikel zullen de belegginsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer een blik werpen op datgene wat Donald Trump bereikt heeft in zijn periode als president.

​Hoogtepunten

Al vele jaren voordat Trump President werd van de VS was hij een geliefd figuur in de media. Dat wil zeggen, hij kwam er vaak in voor. Sinds hij President is geworden van de VS is dit alleen maar toegenomen. Alleen niet elk nieuwsmedium portretteert Trump even positief als het andere, en met name in het buitenland, waaronder Nederland, is dit zelfs overwegend negatief. Hoe dit precies zit , zullen we later op ingaan. Laten we eerst een kijkje nemen naar de positieve momenten uit het presidentschap van Trump. Allereerst, onder de leiding van Trump is de werkloosheid gedaald en is het Bruto Nationaal Product (BNP) gestegen. Deze lijn was onder Obama al ingezet en Donald Trump heeft dit weten door te zetten. Lees hier overigens ons eerdere artikel over het “America First”-beleid van Trump. Donald Trump heeft zijn best gedaan de economie aan te zwengelen door de belastingen te verlagen. Dit heeft hij o.a. gedaan onder de naam “Tax Cuts and Jobs Act”. Dit zorgde ervoor dat de belasting voor bedrijven van 35% tot 21% daalde. Bovendien hebben onder Trump de aandelenmarkten talloze nieuwe records weten te zetten. Zo is bijvoorbeeld de NASDAQ, de beurs voor technologische aandelen, meer dan verdubbeld naar ruim $12.000. Naast de economie-gerelateerde veranderingen heeft Trump in het Midden-Oosten ook zijn stempel gedrukt. Hij heeft als tussen persoon gefungeerd in de vrede tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël. Daarnaast heeft de VS onder Trump een grote invloed gehad op het verslaan van IS, met als hoogtepunt het doden van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

​Dieptepunten

Ondanks de positieve dingen die Donald Trump teweeg heeft gebracht zijn de negatieve gevolgen van zijn presidentschap niet te ontwijken. Om te beginnen was zijn relatie met de media op zijn zachtst gezegd niet ideaal. Vaak was er een conflict tussen de media en Trump zelf, waarbij de discussie door Trump veelal afgekapt werd met de welbekende term “fake news”. Op Twitter heeft hij bijna 90 miljoen volgers. Hij schroomt er ook niet om controversiële uitspraken op dit medium te plaatsen, wat vaak leidde tot een hoop kritiek. Eén van de verkiezingsbeloftes van Trump was dat hij een muur zou plaatsen aan de Mexicaanse grens om zo Amerika te beschermen. Hoewel er grote delen van deze grensbescherming gebouwd zijn, kwamen dergelijke beslissingen van Trump hem internationaal vaak op felle kritiek te staan. 

Bij de positieve punten van het presidentschap werd al benoemd dat Trump zijn stempel op het Midden-Oosten gedrukt heeft. Dit was echter niet louter positief. Sinds Trump zijn aantreden als President van de VS zijn de betrekkingen met Iran namelijk aanzienlijk verslechterd. De oorzaak hiervoor kunnen we grotendeels vinden in Trump zijn besluit om de VS terug te trekken uit het atoomakkoord met Iran. Sindsdien heeft overigens ook Iran zich teruggetrokken uit dit akkoord. Een andere actie die Trump internationaal gezien niet op lof kwam te staan, was bijvoorbeeld zijn beslissing om de VS terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Toch heeft Trump ook nieuwe deals weten te sluiten met andere landen. Zo zijn er nieuwe handelsakkoorden gesloten met Mexico, Canada, Zuid-Korea en Japan. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Lees dan hier verder.

​Nieuwe president, nieuwe kansen

Ook dit jaar waren er weer nieuwe presidentsverkiezingen in de VS en ook hiervan konden we de invloed terugzien op de aandelenmarkten. Hoewel er geen grote sprongen waren te zien in de loop van de verkiezingen, zijn de aandelenmarkten globaal gezien toch blijven stijgen. De vraag is echter hoeveel dit te maken heeft met de verkiezingen en niet bijvoorbeeld met het nieuws over werkende vaccins tegen het coronavirus van meerdere pharmaceuten. Op dit moment wijst alles er echter op dat Trump zijn presidentschap (voorlopig) zijn einde genaderd heeft. Ondanks dat Trump zelf de uitslag blijft betwisten, bereiden de relevante overheidsinstanties zich al voor op een machtsoverdracht van het Witte Huis in januari. Ook heeft Trump zelf al gezegd dat hij het Witte Huis zal verlaten in januari. Wat de nieuwe president, Joe Biden, voor de VS en de wereld zal betekenen? Daar kunnen we pas over vier jaar iets met zekerheid over zeggen. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Neem dan hier een kijkje.

​Turbulente tijd

Toen Trump aankondigde president te willen worden, werd dit aanvankelijk nogal lacherig ontvangen. Desondanks wist Trump iedereen in 2016 ongelijk te bewijzen en won hij zowaar de presidentsverkiezingen. Hoewel niet iedereen even positief zal terugdenken aan zijn termijn als president, heeft Trump ook onomstotelijk goede dingen weten te bewerkstelligen. Veel ondernemers zijn hem waarschijnlijk dankbaar voor de verlaging van de belasting voor bedrijven. Ook de beurzen hebben onder Trump record na record weten te verbreken. De grote vraag op dit moment is echter, hoe zal de VS en de wereld eruit zien onder het presidentschap van Joe Biden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het politieke en economische landschap van de VS. 

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine