Dividend & Bank of America

Gepubliceerd op 16 juli 2021

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee naar de bankenwereld, kijken we naar de ontwikkelingen omtrent het dividendbeleid, en gaan we nader in op het aandeel Bank of America.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Bank of America

In de EU werden de banken aan het begin van de pandemie door de ECB gevraagd om geen dividend uit te keren of dit in ieder geval zwaar terug te brengen. De gedachte hierbij was dat de banken beter dit geld als buffer achter de hand konden houden om zo de coronacrisis te overleven. Ook op het Amerikaanse continent werd een soortgelijk beleid gehandhaafd. In de Verenigde Staten is dit advies echter kort geleden opgeschort. Alle 23 grootste Amerikaanse banken slaagden erin de jaarlijkse stresstest van de FED te doorstaan en hebben hiermee het vertrouwen gewonnen om weer dividend uit te mogen keren. Eén van deze banken is de bank Bank of America, een mooi aandeel, waar beleggers nu dus weer méér dividend van kunnen ontvangen. Wilt u uw kennis opfrissen over de financiële industrie in het algemeen? Lees dan hier verder.

Ontwikkelingen in het dividendbeleid

Net als de ECB, stelde de FED in 2020 beperkingen in op het belonen van aandeelhouders voor de Amerikaanse banken. Zo moest het dividend terug worden gebracht of zelfs volledig geschrapt worden en werden ook terugkoop programma's voor aandelen niet meer zomaar meer goedgekeurd. Met deze beperkingen zouden de Amerikaanse kredietverstrekkers genoeg kapitaal achter de hand hebben om de financiële schokken van de coronacrisis te kunnen absorberen. Bij het opleggen van deze beperkingen was de eindtermijn nog eind 2020, maar bij het aanhouden van de pandemie werd dit verlengd. 
Nu is er dan toch eindelijk een einde aangekomen. Kortgeleden hebben de Amerikaanse banken weer de volledige vrijheid gekregen over hun dividendbeleid. Hier wordt ook zeker gebruik van gemaakt. Vrijwel alle grote banken kondigden dividendverhogingen of aandeleninkoopprogramma’s aan. Morgan Stanley, bijvoorbeeld, verdubbelt het kwartaaldividend van $0,35 naar $0,70. Ook Bank of America blijft niet achter. De aandeelhouders van dit aandeel kunnen rekenen op een stijging van $0,18 naar $0,21 per aandeel, in combinatie met een inkoopprogramma van $25 miljard. De Europese banken zullen nog wat langer moeten wachten. De ECB heeft de banken hier gevraagd om ten minste tot het najaar af te zien van het uitkeren van dividend. Wilt u weten wat de resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn? Neem dan hier een kijkje.

Bank of America in detail

Naast het heugelijke nieuws over het dividendbeleid, zijn er voor Bank of America in het bijzonder nog een aantal andere reden dat dit aandeel nu zo aantrekkelijk is. Bank of America is namelijk de op één na grootste bank van de VS. Alleen JPMorgan Chase is ze voor nu nog de baas. Met een kwartaalomzet van $22.9 miljard in het eerste kwartaal van 2021 ziet u dat we het over een bank van omvang hebben. Dit was ook nog eens ruim $2.7 miljard meer omzet dan in het vierde kwartaal van 2020. De koers van Bank of America ervoer net als vele andere op de beurs aan het begin van de coronacrisis een flinke klap. Op dit moment echter is Bank of America hier alweer lang van hersteld. Waar het aandeel vorig jaar nog een dieptepunt noteerde van onder de $20, schommelt het aandeel op dit moment rond de $40. Nagenoeg een verdubbeling dus. Onder de streep kon Bank of America in het eerste kwartaal van 2021 ook nog eens een winst noteren van $8.1 miljard, wat een 100% stijging bedroeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Er is bij Bank of America nog voldoende ruimte om te groeien en op dit moment wijst alles erop dat de stijgende trend van dit moment zich voort zal zetten.

Groeipotentie

Deze ruimte om te groeien ligt grotendeels in het digitale bankieren. Op dit gebied is Bank of America momenteel echt de pionier in de VS en dit kan voor Bank of America dan ook erg gunstig uitpakken in de steeds meer digitaliserende wereld. Ongeveer 70% van Bank of America’s klanten maken op dit moment gebruik van de online services, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde in de VS. Bovendien bevinden we ons op dit moment in een herstellende economie. Volgens het gros van de economen zijn we over de ergste dip heen en kan alles alleen maar weer beter worden. Dit betekent dat het met banken zoals Bank of America ook alleen maar weer beter zal gaan, wat zich op zijn beurt weer zal vertalen in een nog grotere stijging van de aandelenkoers. Omdat Bank of America de zaken al goed op orde heeft, kan tamelijk eenvoudig op dit herstel meegelift worden zonder drastische veranderingen in het beleid en de strategie van de bank. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer vanuit financieel opzicht voor u kan betekenen? Lees dan hier verder.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de dividendbelegger weer opgelucht adem kan halen. Het dividend van de grote banken is weer terug op de rails. Vrijwel alle Amerikaanse banken hebben de stresstest van de FED gehaald en zijn dus vrij van beperkingen in het belonen van hun aandeelhouders. Ook Bank of America, de tweede grootste bank in de VS, mag zijn aandeelhouders weer belonen. Deze aandeelhouders kwamen overigens ook al weinig tekort. De koers van Bank of America is de laatste tijd flink gestegen en het einde is nog niet in zicht. Als leider op het gebied van digitaal bankieren en met uitmuntende financiële resultaten, is deze bank niet meer te stoppen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen Bank of America en de Amerikaanse financiële industrie nauwgezet voor u in de gaten houden en rapporteren daar waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine