Die Mannschaft versus Les Bleus

Gepubliceerd op 31 juli 2019

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en bekijken we de economische verschillen tussen Europese grootmachten Frankrijk en Duitsland. De twee grondleggers van de Europese Unie.  

Die Mannschaft versus Les Bleus

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en bekijken we de economische verschillen tussen Europese grootmachten Frankrijk en Duitsland. De twee grondleggers van de Europese Unie hebben niet altijd aan dezelfde kant van het strijdtoneel gestaan. In de Frans-Duitse oorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede wereldoorlog stonden ze tegenover elkaar en zorgden ze voor verdeeldheid onder de Europese landen. Nu werken ze samen op politiek en economisch gebied en hebben ze voor rust kunnen zorgen in Europa. Maar welke economische krachten hebben ze om te bundelen en een stabiel Europa te kunnen behouden en zal dat evenwicht in de toekomst blijven bestaan? 

De exportmachine Duitsland

Waar Duitsland vroeger de leider was van de industrie opmars, lijkt de dienstensector nu het meest te groeien, goed voor 70% van het BBP. Dit komt met name door de toename van de handel. Duitsland is erg gericht op de export. Het enige land waarvan Duitsland meer importeert dan exporteert is Nederland. Duitsland heeft dus een enorm handelsoverschot, en ze hebben zelfs een wereldrecord bereikt in 2016: welgeteld 278 miljard euro. Daarnaast is Duitsland de drijvende kracht achter de Europese economie en ze zorgen dan ook voor 28% van de totale handel in het EU gebied.

Lees hier meer over de elektrische automarkt. 


De geografische factoren in Duitsland zijn van belang voor het begrijpen van de grootste spelers op het economisch toneel van de Europese grootmacht. Opvallend namelijk is dat de tien meest winstgevende bedrijven vooral bestaan uit transport & logistieke bedrijven. Niet geheel onlogisch als je bedenkt dat Duitsland een groot land is en letterlijk en figuurlijk het middelpunt van Europa is. Op transportgebied is er zelden een mogelijkheid om Duitsland te ontwijken . Het ontbreken van een algemene snelheidslimiet maakt Duitsland daarnaast een waar autoparadijs en dit is terug te zien in de grootste bedrijven. Toch kan de exportmachine een valkuil zijn voor Duitsland in het tijdperk van handelsoorlogen. Deze is namelijk veel minder veerkrachtig dan een in eigen land georiënteerde dienstensector. Wel kan Duitsland profiteren van het renteverschil met de Verenigde Staten. Deze zal de komende jaren waarschijnlijk krapper worden aangezien de Verenigde Staten haar economische piek bereikt heeft. De rente op onder andere staatsobligaties zal dalen en dit zal positief uitpakken voor Duitsland en daarmee de Duitse economie aangezien het dan investeerders zal aantrekken. 

De Franse ‘La douce vie’ mentaliteit

Waar de Duitse economie exportgericht is, staat Frankrijk bekend om haar dienstensector die grotendeels georiënteerd is in eigen land. Het cliché van Frankrijk als land met het beste voedsel, de mooiste mode en de meesterlijke architectuur is terug te zien op de Franse markt. Veel bedrijven in deze sectoren zijn terug te vinden in de lijst van meest winstgevende bedrijven. Smaak hebben de Fransen wel en de succesvolle autosector bevestigt nogmaals het beeld van ‘la douce vie’. Minder voor de hand liggende grote spelers zijn de succesvolle Franse energienutsbedrijven zoals Engie en Electricité de France die beide op wereldwijd niveau opereren. Ondanks dat Frankrijk wereldwijd de 6d​ e exporteur is, moeten ze genoegen nemen met een negatief handelsoverschot van ruim 70 miljard euro in 2017 door het vele importeren. Eveneens bestijgt Frankrijk wereldwijd de 6d​ e plek als het om het BBP gaat met 2420 miljard euro in 2017. Volgens Holger Schmieding, hoofdeconoom bij de Duitse investeringsbank Berenberg, heeft Frankrijk veel potentie om economisch te groeien. Hij zei dat Frankrijk ‘klaar is voor een gouden decennium’. Het grootste argument hiervoor is de huidige politieke instabiliteit in Europa met de Brexit als voornaamste factor. De economische en politieke cultuur die heersen in Frankrijk zouden hier goed op kunnen inspelen in tegenstelling tot andere Europese landen.

Lees hier meer over de vastgoedsector.

Vanwege het grote aandeel van de vele relatief goedkope banken in de Franse index zijn aandelen strategisch gezien goedkoop op een koers-boekwaardeverhouding. Dit is dus een zeer aantrekkelijke markt voor investeerders. Daarnaast is de Franse hoofdstad relatief goedkoop in tegenstelling tot andere grote Europese steden en heeft het dus potentie om uit te groeien tot nieuw zakencentrum. Daarnaast verzwakt de huidige onzekerheid rondom de Brexit de plaats van London als zakencentrum en hier zou Frankrijk op in kunnen spelen. 

Zal er een renaissance plaatsvinden?

Ondanks dat Duitsland en Frankrijk belangrijke handelspartners van elkaar zijn en veel samenwerken, heeft Duitsland het afgelopen decennium de leiding genomen op economisch gebied. Echter, lijken de huidige politieke ontwikkelingen Duitsland de nek om te draaien en Frankrijk te doen opleven. Het gouden decennium van Duitsland is voorbij en Frankrijk kan het roer overnemen. Met de meest stabiele demografische positie in Europa zal Frankrijk bestendig zijn tegen het nieuwe politieke tijdperk in Europa en hier economisch haar voordeel uit kunnen halen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden u op de hoogte over de ontwikkelingen in Europa. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine