De wereld van het geld

Gepubliceerd op 11 maart 2019

Sinds de eerste banken ontstaan zijn rond de rijke steden in het Italië van de middeleeuwen is er veel veranderd in de bankensector. De nodige crises en zeepbellen hebben hun intreden gedaan en zijn ook weer verdwenen. Om de zeven jaar weer een overgang van hoogconjunctuur naar laagconjunctuur en vice versa, als de bogen van een sinusoïde. Het wordt hoog tijd om deze eeuwenoude sector te exploreren en na te gaan of geld echt niet gelukkig maakt. 

De wereld van het geld - De bancaire sector onder de loep

Geld en het geldsysteem


Het monetaire systeem zoals wij die kennen, is van ver gekomen en zal zich ook weer verder ontwikkelen. De bancaire sector is uitgegroeid van een simpel en praktisch idee tot een zeer complex systeem onmisbaar in onze huidige samenleving. Tijdens deze lange weg is er veel gebeurd. Van goud naar papier, van cheques naar online bankieren en van muntgeld naar contactloos betalen. Dergelijke veranderingen blijven doorgaan en stoppen niet in de 21e eeuw, tijd is immers geld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bitcoin ofZweden die overweegt om een ‘giraal-only’ systeem in te voeren.

Naast de praktische kant, is er door de jaren heen ook veel gebeurd op het gebied van abstracte cijfers. Hiervan staat de financiële crisis van 2008/2009 een ieder nog steeds op het netvlies gebrand, waarbij de reus Lehman Brothers het onderspit dolf. Lehman Brothers was een zogeheten investerings- of zakenbank. Dit soort type banken zijn vaak enorme ondernemingen die multinationals en landen helpen bij hun financiële problemen. Hoewel ING een soort gelijke rol speelt binnen het Nederlandse speelveld​, hebben wij in Nederland geen echte reus. ING is echter wel opgenomen, als enige Nederlandse bank, als wereldsysteem bank in de lijst van de Financial Stability Board (FSB). De bancaire sector is actief op een monetaire schaal en ook in Nederland zijn verscheidene spelers actief. Er is een aantal consumentenbanken dat bij iedereen wel bekend is, denk aan ​ING Bank​, Rabobank​, SNS Bank en ​ABN AMRO​, maar we kennen meerdere typen banken in Nederland. Zo zijn er verschillende private banken voor vermogende Nederlanders, hierbij kunt u denken aan een bank zoals de Van Lanschot Bank. Op mondiale schaal zijn er ook banken actief die onder de naam ‘offshore banken’ schuil gaan. Dit zijn banken die gesitueerd zijn op plekken waar het belastingstelsel zeer voordelig is. Dit is vaak het geval op plaatsen als Zwitserland, de Kanaaleilanden en de Kaaimaneilanden. 

Banken monetair bekeken

Om al deze banken in het gareel te houden, hebben wij niet alleen in Nederland maar in heel Europa een systeem bedacht waarbij boven elke commerciële bank, een nationale bank staat. In Nederland is dit de Nederlandsche bank en op Europees niveau is dit de Europese Centrale Bank (ECB). Uiteraard houdt deze toezichthouder constant toezicht op de bedrijfsvoering: de rol van het bankwezen in een ontwikkelde economie is dermate groot dat het faillissement van een grotere bank een sterk nadelige invloed op de gehele economie zou hebben. 


Om de financiële soliditeit van het bankwezen te waarborgen dienen banken te voldoen aan solvabiliteitseisen zoals die zijn opgesteld in het verband van de​ ​Bank for International Settlements​. Ten tijde van de kredietcrisis werd door vele partijen geconstateerd dat het toezicht op de banken had gefaald. In 2009 werd begonnen met een versterking van het toezicht. Een probleem hierbij, is het feit dat vele banken mondiaal opereren, terwijl het toezicht nog vooral nationaal georganiseerd is. Ter oplossing hiervan werd onder andere aangedrongen op een betere samenwerking tussen nationale toezichthouders en een rol voor de Europese centrale bank bij het toezicht. Dat dit controlesysteem zijn vruchten heeft afgeworpen, valt te zien aan de zeldzaamheid van faillsementen van banken: in de afgelopen 100 jaar maar zes. Dat er echter ook een keerzijde aan het verhaal zit, valt te zien aan de crises en faillismenten die wel plaatsvinden, wat enorme schade teweeg brengt voor de gehele economie. 

Banken op de balans

De wereld van het geld blijft altijd in een mist van mysterie hangen, maar sinds de crisis in 2008 is de controle verbeterd en zijn er harde eisen gesteld binnen het bankwezen. Het beeld van de trading floors is verleden tijd en de ‘big boys’ zijn veranderd in supercomputers die alle aandelen en obligaties nauwkeurig bijhouden. De belegger kan dus opgelucht adem halen en met een iets geruster hart zijn spaarcenten toevertrouwen aan de banken. Hoe lang deze ‘Pax Romana’ in de bancaire sector zal blijven dat weet niemand, maar de experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de sector in de gaten en reageren hierop waar nodig is. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine