De wedloop om het coronavaccin

Gepubliceerd op 4 juli 2020

Links en rechts vliegen de berichten over potentiële coronavaccins ons om de oren. Volgens de één kunnen we ons over twee maanden al tegen COVID-19 vaccineren en volgens de ander zullen we nog jaren moeten wachten op dit felbegeerde moment. Wat in elk geval zeker is, vroeg of laat zal dit vaccin er komen. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer samen met u een kijkje naar het belang van het coronavaccin en de kansen die dit vaccin voor farmaceutische bedrijven biedt.

Normaal_CoronaVaccin - Header

Van vitaal én financieel belang

Om te beginnen, is een vaccin tegen het COVID-19 virus uiteraard belangrijk voor de volksgezondheid. Het moet immers de gezondheid van de mensen weten te waarborgen. Het vaccin speelt echter ook zeker een rol voor beleggers. Economieën wereldwijd zijn namelijk zwaar beschadigd door het virus. Volgens het CBS slonk het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2020 met 1,5% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het is de eerste keer sinds het tweede kwartaal van 2013 dat het Nederlandse bbp is gekrompen.

Dat het bbp is gekrompen is niet vreemd als we naar de cijfers kijken. Door de coronacrisis is het aantal bedrijven dat zijn faillissement heeft aangevraagd met grofweg 4% gestegen naar 1871 faillissementen. Dit is overigens alleen nog maar over de eerste 25 weken van 2020. Met name de bouwsector heeft het zwaar te verduren. In week 25 van dit jaar alleen al waren zestien bouwbedrijven genoodzaakt om de witte vlag te hijsen. Een andere sector die het in het bijzonder zwaar heeft door de pandemie is de sierteeltbranche.

Over bedrijven en hun bijbehorende koersen gesproken, ook de aandelenmarkten kunnen op het moment wel een duwtje in de rug gebruiken. Zo staat de Nederlandse aandelenbeurs, de AEX, ten tijde van schrijven rond de 570 punten. Hoewel dit ver boven de 400 punten is waar de beurs in maart nog rond bungelde, zijn de koersen nog niet volledig hersteld. De 630 punten, die voor de coronacrisis werden aangetikt, zijn nog lang niet in zicht. Het bbp, de bedrijven én de aandelenkoersen, allemaal kunnen ze wel een oppepper in de vorm van een coronavaccin gebruiken. Lees hier ons eerdere artikel over de race naar het vaccin. 

Racen om te genezen

Op internationale schaal vindt er een wedloop plaats, de wedloop om het coronavaccin. Zoals bij elke wedstrijd zijn er enkele partijen die boven de rest uitstijgen. Zo verschenen onlangs vele berichten over het Chinese Zhifei. Deze farmaceut heeft plots een primeur te pakken aangezien het als één van de eerste uit de farmaceutische sector toestemming heeft ontvangen om een potentieel vaccin op mensen te testen. Dit nieuwtje viel bij beleggers wijd en zijd verspreid in goede aard: in een maand tijd schoot de waarde van het aandeel van 80,97 Chinese Yuan naar 99,90 Chinese Yuan, een toename van grofweg 25%. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel perspectief? Lees dan hier verder. 

De Europese regeringen lijken hun hoop te vestigen op het Brits-Zweedse AstraZeneca. Na een samenwerkingsverband met de universiteit van Oxford af te hebben gesloten, ontwikkelt de farmagigant een coronavaccin. Samen met Frankrijk, Duitsland en Italië heeft de Nederlandse regering getekend voor de levering van 300 miljoen van zulke vaccins. Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid stelde dat deze aankoop inderdaad een risico is, maar het maatschappelijk belang is volgens hem te groot om deze kans voorbij te laten varen. Beleggers grijpen hun kans schoon en springen bovenop dit aandeel. Op de beurs schoot de waarde van AstraZeneca’s aandelen tussen maart en juni met circa 40%. De huidige coronacrisis en de race naar het vaccin bieden dergelijke farmaceuten dus prachtige kansen: de huidige situatie en extreme vraag naar een vaccin zorgen voor grootschalige deals met buitenlandse regeringen, wat op zijn beurt weer resulteert in een stijging van de koersen. Bent u benieuwd naar wat het rendement van Wierda en Partners Vermogensbeheer in het verleden is geweest? Lees dan hier verder. 

Een andere grote Westerse kanshebber om de race voor het vaccin te winnen, is het Amerikaanse Gilead. Op basis van de huidige beurskoersen is deze farmagigant circa $100 miljard waard. De resultaten die het bedrijf op het gebied van COVID-19 neerzet, zijn allerminst indrukwekkend. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten gaven Gilead afgelopen maand toestemming om een bepaald medicijn, genaamd Remdesivir, op coronapatiënten te testen. Als gevolg van dit medicijn zouden ziekenhuispatiënten sneller van het virus herstellen. Eind juni maakte Gilead al bekend dat een volledige behandeling voor iemand met Remdesivir $5.720 zou kosten. De Nederlandse belegger kent Gilead natuurlijk beter als partner van Galapagos.

Een onbeslist duel

Zoals inmiddels duidelijk is, heeft een vaccin tegen COVID-19 voor alle facetten van de maatschappij de hoogste prioriteit. Allereerst omdat een vaccin de grootste kwaal van het moment verhelpt, maar tevens omdat de ontwikkeling van een vaccin farmaceutische bedrijven een financiële boost geeft in een periode van economisch verval. Omdat er momenteel nog geen vaccin is ontwikkeld, zal dit hoofdstuk nog niet ten einde lopen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen de toekomstige ontwikkelingen op dit gebied daarom nauwlettend voor u in de gaten houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine