De vloeibare lucht van Air Liquide

Gepubliceerd op 3 december 2019

In dit artikel wordt de markt van industrieel gas beschreven en u zult inzage krijgen in de financiële resultaten van de Franse multinational Air Liquide.
 

Normaal_Gas - Header

‘Industrie’ is een begrip dat vele subcategorieën bij elkaar brengt. Zo bestaat er de farmaceutische industrie, de kledingindustrie, de staalindustrie, maar ook bijvoorbeeld de petrochemie valt onder dit begrip. Een veelgebruikt middel in bijna elk van al deze industrieën is industrieel gas. De naam zegt eigenlijk al wat het is, dit is namelijk een verzameling gassen die alleen in de industriële sector wordt gebruikt. U begrijpt natuurlijk dat deze stoffen op een dagelijkse basis worden gebruikt in de industrie en er zal daarom ook veel vraag naar zijn. Dit maakt het interessant voor beleggers en daarom zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer vandaag samen met u een kijkje nemen in de destillatietorens van wereldmarktleider Air Liquide.

Industrieel gas, van Helium tot Argon

Het gebruik van gassen is van alle tijden. Voor het maken van vuur is bijvoorbeeld zuurstof nodig en dat werd al vroeg ontdekt. De productie van industriële gassen is daarentegen nog relatief nieuw, aangezien er voor de komst van de industrie nog geen of weinig vraag was naar dit handjevol gassen. Tegenwoordig scheelt het niet veel of men kan ze al bij de favoriete webwinkel kopen.

De productie van industriële gassen is een uitgebreid proces en vereist per stof weer verschillende stappen. Stoffen als zuurstof en waterstof worden gewoonweg uit de lucht opgezogen en vervolgens gescheiden op basis van hun unieke stofeigenschappen. Ook kunnen bepaalde gassen gescheiden worden van een grotere stof, in plaats van een mengsel. Ten derde zou het ook een bijproduct van een reactie kunnen zijn, het gas wordt dan opgevangen nadat het is vrijgekomen. Al met al zijn er een heleboel methodes en de meeste van deze gassen, zoals zuurstof, waterstof, koolstofdioxide en stikstof, zullen u ongetwijfeld bekend voorkomen.

De eindbestemming kan verschillen uiteraard, maar in de meeste gevallen komen ze terecht bij grote fabrieken, waar de gassen worden gebruikt voor verschillende productieprocessen. Het vervoer van gassen kan, afhankelijk van het soort gas, gevaar met zich meebrengen. Gas wordt daarom vaak onder hoge druk in een fles gestopt, waardoor het vloeibaar wordt en daardoor minder gevaarlijk is.

Een toonaangevende wolk in de industriële atmosfeer is het Franse Air Liquide. Air Liquide is opgericht in 1902 en zet zich sindsdien constant uit, als ware het een gas. Zo zweeft het door wel 80 landen en heeft het wereldwijd meer dan 3,6 miljoen klanten en patiënten. De aandeelwaarde is de laatste 20 jaar jaarlijks met gemiddeld 9,6% gestegen. Momenteel ligt de waarde van een aandeel rond de €118.

Lees hier meer over beleggen in Artificial Intelligence.

Air Liquide, een edel gas op de gasmarkt

Air Liquide heeft een marktkapitalisatie van €56 miljard en het aandeel laat naast een omzet van €19,8 miljard ook alleen maar positieve cijfers zien. Zo is de kwartaalgroei van de omzet 7,80% en de koersverandering was afgelopen jaar een mooie 23,07%. Daarnaast is het u net ook al duidelijk geworden dat de koers zelfs jaarlijks toeneemt.

In 2016 nam Air Liquide het Amerikaanse bedrijf Airgas over, waarmee het bedrijf zijn aandeel in de markt van industriële gassen nog meer vergrootte. Aan elke verwachting wordt voldaan en zelfs bij een dipje in de markt blijft de koers stevig als een huis. De winst van de overname van Airgas was zelfs al een jaar eerder binnengehengeld dan verwacht, ook al gaat de overname van zo’n groot bedrijf niet altijd zonder slag of stoot.

Air Liquide is altijd op zoek naar nieuwe aanwinsten en investeert ook in zijn eigen groei en toekomst. Zo heeft Air Liquide geïnvesteerd in windenergie van het bedrijf NextEra Energy Resources, om zo meer en meer gebruik te maken van hernieuwbare energie, met in het achterhoofd de CO2-uitstoot.

Lees hier meer over beleggen in de zoutwinningssector.

Air Liquide zal zijn edelgasconfiguratie voorlopig behouden

Zoals u wel kunt lezen, is het aandeel Air Liquide een grote speler op het gebied van Industrieel gas en zal het niet zomaar uit het veld worden geslagen. De koers staat stevig in zijn schoenen en de koers stijgt zelfs elk jaar met gemiddeld zo’n 9,6%. Ook vindt er geregeld een overname plaats, waarmee Air Liquide zijn positie alsmaar versterkt. Dit biedt uiteraard hoop voor de toekomst en aangezien Air Liquide ook aandacht besteedt aan groene energie zal dit bedrijf de komende jaren zeker nog aan de top blijven. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden u zoals vanouds op de hoogte.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine