De verduurzaming van de economie door corona

Gepubliceerd op 28 juni 2020

Het enige wat we zeker weten tijdens de coronatijd is dat alles onzeker is. De gigantische impact die het coronavirus op de koersen van grote en kleine bedrijven uitoefent, jaagt menig belegger de stuipen op het lijf. Een koers die eind vorig jaar niets anders leek te kunnen dan stijgen, kan door het nieuwe speelveld abrupt zijn glansrijke toekomst kwijtraken. Over de afgelopen maanden is dit meer dan eens gebeurd.

Normaal_Verduurzaming - Header

Om dit te voorkomen, bieden overheden wereldwijd massaal steun aan bedrijven die zonder duwtje in de rug niet meer zelf op twee benen kunnen staan. Maar voor niets gaat de zon op, ofwel veelal wordt er een tegenprestatie gevraagd  voor deze noodsteun. En aangezien dat voor corona het klimaat door velen werd gezien als de grootste bedreiging voor de mensheid, is het niet merkwaardig om te bedenken dat duurzaamheid deel uitmaakt van een dergelijke wederdienst. In dit artikel zetten de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer uiteen in hoeverre de economie verduurzaamt door het coronavirus.

Het thuiswerktijdperk

Hoewel bedrijven en overheidsinstellingen langzamerhand hun deuren weer kunnen openen voor hun personeel, mag nog lang niet iedereen weer fysiek aan de slag. Zo blijven de meeste universiteiten en hogescholen tenminste tot september gesloten. Daarbij is het tevens zo geregeld dat werknemers verplicht moeten thuiswerken. Omdat een groot deel van het onderwijs en het werk niet stil kan blijven staan, moesten er alternatieven komen. Deze alternatieven hebben zich aangeboden in de vorm van online werkruimtes. Er zijn overigens ook bedrijven waarbij er niet thuis wordt gewerkt en het nu drukker dan ooit te voren is. Een voorbeeld van een beursgenoteerde onderneming wat wel profiteert van het thuiswerktijdperk is het Amerikaanse Zoom Video Communications, ook wel Zoom genoemd. Zoom is een platform dat mensen onder meer de mogelijkheid biedt om op afstand te vergaderen waardoor het werk op afstand gewoon door kan gaan. Het platform is niet alleen geliefd bij haar eigen gebruikers, want het is over de afgelopen maanden ook de oogappel van vele beleggers op de beurs geworden. Waar het koersverloop van Zoom het vierde kwartaal van 2019 nog een dalende trend liet zien, rijst de koers anno 2020 de pan uit. Op 2 januari bedroeg de waarde van het aandeel $68,72. Zes maanden later noteerde hetzelfde aandeel een koers van $208,08, een toename van ruim 200%. Andere communicatieplatformen zoals Microsoft Teams laten weten dat de gebruikersbasis een stijgende trend vertoont. Zo verplaatst het coronavirus de werkplaats naar de woonplaats. Lees hier verder als u benieuwd bent naar de andere technologische en financiële gevolgen van het COVID-19 virus.

Bestemming: geen

Waar aanbieders als Zoom en Microsoft Teams juichen om de digitalisering van de werkvloer, hijsen vervoersdiensten wereldwijd de witte vlag. Door het coronavirus blijven meer mensen thuis wat betekent dat er minder gebruik wordt gemaakt van vervoersmiddelen. Onder andere autoverhuurder Hertz, een Amerikaanse autoverhuurder, moest hierdoor het veld ruimen. Hertz vroeg op 22 mei 2020 faillissement aan. Naar eigen zeggen was de oorzaak een sterke terugval in het aantal boekingen als gevolg van de coronapandemie. Het bedrijf verkeerde al langer in zwaar weer, maar corona bleek de druppel die de financiële emmer deed overlopen.  Als u meer wilt weten over de financiële prestaties van Wierda en Partners Vermogensbeheer in het verleden, lees dan hier verder. 

Ook in ons eigen kikkerlandje zien vervoerders een flinke terugloop in klandizie. Zo wordt geschat dat de stads- en streekvervoerders zoals de NS en Arriva maandelijks €60 miljoen mislopen. Dit verlies is te wijten aan de uitblijvende stroom reizigers. Om te voorkomen dat deze bedrijven als dominostenen omvallen, heeft het kabinet €1,5 miljard uitgetrokken voor openbaarvervoerbedrijven. Met dit steunpakket hoopt het kabinet 93% van de kosten te dekken. 

Dat de OV-bedrijven geld toe krijgen, kon haast niet als een verrassing komen. In april ontving KLM namelijk al een bedrag van €4 miljard van de Nederlandse overheid. In de media werd dit pakket met veel commotie ontvangen. Eigenaardig was dat niet, omdat er namelijk veel onduidelijkheid heerste omtrent deze deal. In het bijzonder was het onduidelijk wat de tegenprestatie van KLM zou zijn voor deze kapitaalinjectie. Ondertussen is er meer duidelijk over welke koers KLM moet varen dankzij de lening. Zo moet het bedrijf een groter aandeel van haar diensten verduurzamen en mogen de lonen van werknemers niet gekort worden. Over de details van de deal bestaat echter nog veel onduidelijkheid. Wat wel duidelijk is, is dat de luchtvaartsector gebaat is bij dergelijke leningen. Sinds de coronacrisis daalt namelijk zowel de omzet als de koers van menig luchtvaartbedrijf. De noodgedwongen hulp is voor de maatschappijen niks minder dan een financiële reddingslijn. Bent u benieuwd naar wat Wierda en Partners Vermogensbeheer vanuit financieel opzicht voor u kan betekenen? Lees dan hier verder.

​Verduurzaming en corona

Op basis van de beschreven ontwikkelingen is het niet vreemd om te stellen dat de economie verduurzaamt dankzij corona. Over het algemeen leiden de CO2-intensieve sectoren, zoals de luchtvaartindustrie, zwaarder onder de pandemie. De forensen en toeristen blijven nu vaak beiden noodgedwongen thuis. Dit zien we ook terug in de statistieken. In april 2020 nam de wereldwijde CO2-uitstoot af met circa 17%. Volgens de deskundigen komt dit inderdaad doordat sectoren als de transportsector nagenoeg stilstaan. Echter blijft het de vraag of deze ontwikkeling zich voortzet. Volgens de berekeningen het onderzoeksinstituut Nature Climate Change zal eind 2020 de gemiddelde uitstoot slechts met 4% tot 5% dalen, omdat in de loop van het jaar de industrieën weer op gang zullen komen. Onderaan de streep weten we niets zeker, behalve dat er nog veel onzeker is. De beleggingsexperts houden daarom de financiële ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine