De toekomst van vandaag: Nokia

Gepubliceerd op 16 maart 2020

De technologische oorlog om 5G en de rol van Nokia

Normaal_Nokia&5G - Header

Het nieuws heeft zich al sinds dag en dauw beziggehouden met de actualiteit. Dit is een eervolle taak die de journalisten mogen uitvoeren en ook zeker niet overal kunnen uitvoeren. Het probleem met de actualiteit is dat het alleen op dit moment zo is. De toekomst daarentegen gaat oneindig lang door. Met dit in gedachte is het dan ook niet zo heel raar dat er weinig berichtgeving is geweest over het toekomstperspectief van Nokia. Het nieuws is de afgelopen tijd namelijk gedomineerd geweest door het coronavirus uit China. De experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer kijken verder dan vandaag en hebben met deze reden zich verdiept in de potentie van 5G en de cruciale rol van het Europese Nokia hierin. 
Nokia zit overigens al langer in ons vizier, eerder schreven wij er ook al een artikel over.

Van beter naar best

In bijna alle westerse landen is het 4G netwerk inmiddels normaal, terwijl pas in 2012 4G in Nederland beschikbaar was. 4G was nog beter dan 3G, nog sneller en betrouwbaarder. Nu zo’n 8 jaar later nemen we niet meer genoegen met beter en sneller, we willen nu het beste en het snelste. De Albert Einsteins van onze tijd hebben ervoor gezorgd dat dit mogelijk is met de uitvinding van 5G. 5G staat voor 5th Generation, wat ook niet heel raar is, aangezien het de 5e generatie in zijn soort is. Het grote verschil tussen 4G en 5G is de snelheid waarmee lichtdeeltjes worden overdragen. Het 4G-netwerk verzond gegevens in 50 milliseconde, maar 5G zal dit in slechts 1 milliseconde doen, iets wat gezien wordt als een cruciale verbetering. Ook kan 5G meer gegevens per seconde verzenden, dit zal gaan van 100 megabit/seconde met 4G naar 1 gigabit/seconde met 5G. 

5G is dus tien keer sneller dan 4G en daarmee stelt het de mensheid in staat om overal te internetten, waar we ook maar zijn. Als gevolg hiervan neemt de populariteit van draagbare apparaten ook toe. In de VS zijn ze al druk bezig met de uitrol van het 5G netwerk en ook in Europa worden er voorbereidingen getroffen. U zult misschien wel denken; wat mooi dat ik nu nog sneller iets op kan zoeken op het internet. Maar dat is lang niet het enige wat 5G kan; het zal er onder andere voor zorgen dat de zelfrijdende auto nog een stapje dichterbij komt. Deze voertuigen zullen namelijk constant nieuwe data nodig hebben om up to date te blijven, daarom is 5G van uiterst belang. Daarnaast zal 5G de automatisering voor het bedrijfsleven op een ongekende schaal mogelijk maken. Maar ook voor consumenten zal het een grote verandering teweeg brengen. De verwachtingen zijn dat over 4 jaar, in 2024, anderhalf miljard mensen een 5G-abonnement zullen hebben. Met deze toekomst in de achterhoofden van onder andere Samsung en Apple, worden nu al telefoons gemaakt om te werken op 5G. Samsung heeft zelfs een 5G-smartphone uitgebracht in 2019. En dan hebben we het nog niet eens met u over de kansen voor Nokia gehad…
Wilt u meer weten over de kansen van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u? Lees dan hier verder.

Van telefoongigant naar techgigant

Vroeger stond Nokia bekend om haar telefoons. Deze telefoons waren de voorloper van de iPhone en Nokia had een marktaandeel van maar liefst 30 procent. In 2013 verkocht Nokia haar patenten aan Microsoft voor 5,4 miljard euro, waarna het bedrijf zich begon te richten op de netwerkinfrastructuur, 4G en 5G dus. Door deze koersverandering heeft Nokia een voorsprong op de markt van 5G en is de voorspelling dat de waarde van hun aandelen zal stijgen. Waarom het Nokia zo voor de wind gaat, heeft niet alleen te maken met hun eigen kracht. Door de onbetrouwbaarheid van haar concurrenten, ligt Nokia uitstekend in de markt voor Westerse landen. 

Eén van de belangrijkste concurrenten van Nokia is namelijk het Chinese Huawei. Alleen dit bedrijf wordt ervan beschuldigd spionage uit te voeren voor de Chinese staat. De Verenigde Staten zijn het meest bezorgd over deze zorgwekkende ontwikkelingen en willen daarom Huawei volkomen weren bij de uitrol van 5G in de VS. Maar het liefst zien ze dat hun westerse bondgenoten zich ook niet wagen aan de Chinese technologie. Dit is goed nieuws voor Nokia, maar ook voor Amerikaanse telecomgiganten zoals AT&T en Verizon.

Zelf kwam Nokia eind februari dit jaar met het bericht dat het misschien beter zou zijn als Nokia zou fuseren met of overgenomen worden door een andere westerse partij. Zo zouden de kracht en kennis van Nokia gecombineerd worden met die van bijvoorbeeld AT&T of Verizon. Dit zou dan natuurlijk perfect passen bij de wens van de Amerikaanse president Trump om de constructie van het 5G netwerk te laten uitvoeren door een Amerikaanse partij.
De koers van Nokia reageerde echter amper op dit geweldige nieuws, omdat het simpelweg nauwelijks de aandacht kreeg. Het coronavirus eist alle aandacht en tijd van ons en het nieuws op. Aan de ene kant is dit natuurlijk een goed iets met het oog op de bewustwording over het virus, maar aan de andere kant betekent dit dat andere grote ontwikkelingen nu zwaar onderbelicht blijven. Als het nieuws eenmaal weer andere dingen toestaat dan het coronavirus, zal ongetwijfeld ook de koers van Nokia de waardering krijgen die het verdient. 
Ondanks de grillen van de actualiteit, blijft Wierda en Partners Vermogen een stabiele koers voeren, in lijn met onze visie. Wilt u meer weten over onze visie? Lees dan hier verder.

5G is de toekomst

Sinds het internet zijn intrede heeft gedaan, is het onmisbaar geworden. Door cruciale ontwikkelingen zoals 5G, zal het internet alleen nog maar belangrijker worden. Dit betekent dat er tal van nieuwe kansen zich zullen aandienen voor bedrijven en beleggers. Vanwege het slechte daglicht waar andere partijen zoals het Chinese Huawei in staan, hebben ondernemingen zoals Nokia veel meer kans. Met het nieuws dat zij openstaan voor een fusie of overname, liggen er grootse kansen weggelegd voor Nokia. Zodra de wereldwijd ook weer over andere dingen kunnen nadenken dan het coronavirus, zullen zij ook de grote kansen zien van Nokia. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de ontwikkelingen rondom Nokia en de beurs nauwlettend voor u in de gaten.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine