De sinusvorm van de verzekeraars

Gepubliceerd op 3 juni 2019

Nederland kent meerdere beursgenoteerde verzekeraars. Hoewel ons kleine landje geen toonaangevende positie heeft, dragen wij zeker ons steentje bij op de beurs. Hoe hebben deze bedrijven zich ontwikkeld na de kredietcrisis? In dit artikel hebben wij de Nederlandse sector onder de loep genomen.

Verzekeraars-header

Er zijn een aantal zaken waardoor Nederland bekend – laat ik toch maar rustig berucht zeggen – is bij vakantiegangers. Zo heb je bijvoorbeeld de raamprostitutie en de 126 verschillende coffeeshops gesitueerd in de Amsterdamse straten. De financiële wereld van de beleggers laat echter de keerzijde van het muntstuk zien. Al jarenlang hebben wij de touwtjes in handen op het gebied van energietransport en -bewerking. Ons kleine landje heeft dan weliswaar geen toonaangevende positie in de verzekeringssector, maar wij dragen zeker ons steentje bij op de beurs. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en zullen wij de sector van de verzekeraars grondig onder de loep nemen.

De Nederlandse leeuw ING

Het zit waarschijnlijk nog bij u, en vele andere beleggers, vers in uw geheugen. De kredietcrisis. Het verhaal begon tijdens de eeuwwisseling. Vanaf het jaar 2000 voerden de Amerikaanse banken een risicovol – té risicovol bleek later – beleid. De banken gaven te grote hypotheekverstrekkingen aan individuen om hun hypotheek af te betalen. Pas in 2007 kwam de aap uit de mouw. De eigenaren van het onroerend goed konden de hypotheek niet meer betalen. Als gevolg kwamen de banken wereldwijd in de problemen. Er verdween geld uit het laatje, maar een tegenprestatie bleef uit. De conjunctuur van heel Amerika zakte in, net zoals de koersen van aandelen van verzekeraars. Beleggers ontvluchtten hun natuurlijke habitat, de beurs, met als gevolg een kelderende beurs met kelderende aandelen. Zoals iemand verkouden kan worden door de nies van een ander, zo werd ​onze Nederlandse leeuw ING ​ook geraakt. Wij zijn van oudsher een land met een open economie. Dat betekent dat wij ons focussen op de export. Zodra een ander land een dalende conjunctuur heeft, zal het minder investeren. Wij zullen als gevolg minder produceren. Hierdoor worden mensen onvrijwillig werkloos. De verzekeraar Aegon kwam ook niet zonder kleerscheuren uit dit avontuur. Vanaf dit punt kom je dan, tevens als belegger, terecht in een negatieve spiraal en uiteindelijk in het dal van de sinusfunctie. Dat was ook wel te zien aan de cijfers. In 2007 was het netto-inkomen van de verzekeraars 5,2 miljard euro. In respectievelijk 2008 en 2010 ging van dit bedrag nog eens 893 miljoen en 429 miljoen af.

Lees hier het volledige artikel over ING. 

Zijn de verzekeraars volledig hersteld?

Nu de omstandigheden van het vorige decennium voorbij zijn, ziet de belegger eindelijk het licht weer. Het tij wordt enigszins gekeerd. Van een verlies draaiende welp veranderde ING langzamerhand weer in een winstgevende brullende leeuw. Zo was de nettowinst in 2015 gelijk aan 4 miljard euro. In de erop volgende jaren nam dit toe tot 4,6 en 4,9 miljard euro. Ook andere verzekeraars zoals Aegon waren weer genezen. Van een nettowinst van 95 miljoen euro in 2008 steeg Aegon naar een nettowinst van 665 miljoen in 2015. In de daaropvolgende jaren bleef deze winst van Aegon alleen maar stijgen tot 727 miljoen in 2017. Dit klink als muziek in de oren voor de belegger, zeker met het gegeven dat er een klantenstijging van 3,8% heeft plaatsgevonden in 2017. Aegon telt anno 2018 28,5 miljoen klanten. 

Valide verwachting voor de verzekeraars

Om een gestage groei door te zetten, kunnen de verzekeringsmaatschappijen zeker niet stil zitten. Ook Aegon zal dus met innovaties moeten komen en daarbij moeten ze inspelen op toekomstige, potentiële veranderingen op de beurs. Zo zou bijvoorbeeld een nieuwe verzekering op het gebied van auto’s het lichtpuntje voor de koers van verzekeraars kunnen
zijn. Elon Musk, hét bekendste gezicht van Tesla, is van plan zelfrijdende auto’s te produceren. In de loop van 2020 moeten deze autonome auto’s beschikbaar komen op de markt. Dan wordt er door de aandelen van concurrenten van Tesla zeker een klap geïncasseerd, maar voor de verzekeraars is het een grote kans. Het aanbieden van verzekeringen voor dergelijke auto’s zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn. Met het oog op de aanhoudende automatisering van apparaten, zou het inspelen op zo’n ontwikkeling rendabel kunnen zijn om uiteindelijk terecht te kunnen komen in de top van de sinusfunctie, iets waar beleggers maar al te graag zitten.

Lees hier over de chipsector die ook alsmaar meer profiteert van de autosector. 

Toekomstbeeld

Nu onze verzekeraars zowat geheel geremedieerd zijn van de kredietcrisis, ligt de focus op de toekomst. Zoals reeds vermeld zijn er genoeg kansen voor zowel de verzekeraars als de beleggers. Zeker een kanshebber is Aegon, maar of Aegon deze kansen ook daadwerkelijk kan pakken, hangt van hetzelfde als altijd af: de toekomst. De tijd zal het ons leren en daarom blijven de beursexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer in overvloed aandacht schenken aan de zaken omtrent de aandelen van verzekeraars en de ontwikkelingen op de beurs. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine