In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de rente en haar toekomst bespreken.
Vroeger loonde het om uw geld op een spaarrekening te zetten omdat hier een mooi rentepercentage overheen kwam. Begin jaren negentig waren spaarrentes van ongeveer 5 procent niet ongewoon en konden deze stijgen tot maar liefst 8 procent. Daarna begon de spaarrente tot om en nabij de eeuwwisseling te dalen tot het een gemiddelde van 2.5 procent bereikt had. Hierna steeg de rente weer met een procent of twee, totdat de economische crisis in 2008 genadeloos toesloeg. Sindsdien is er een daling ingezet die geleid heeft tot de huidige situatie. Op dit moment is de rente met 0, of soms zelfs onder de 0, bijzonder laag. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u inzicht geven in de trends en ontwikkelingen. Daarnaast zullen we een blik in de toekomst werpen en onze verwachtingen wat betreft de rente met u delen.
In de rentemarkt wordt er onderscheid gemaakt tussen de geldmarkt en de kapitaalmarkt. De geldmarktrente wordt ook wel de ‘korte rente’ of spaarrente genoemd. Dit zijn rentes met een looptijd van maximaal twee jaren. Naast de geldmarktrente bestaat ook de kapitaalmarktrente, ook wel de ‘lange rente’ genoemd. Deze hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een langere looptijd dan de twee jaar van de korte rente. Hierbij kunt u denken aan de hypotheekrentes. De lange rente is over het algemeen hoger dan de korte rente, omdat bij de lange rente compensatie voor de kans op inflatie en de daarbij komende waardevermindering ingecalculeerd is.
In 2008 raakte vrijwel de hele wereld in een economische crisis. Deze crisis ontstond in Amerika doordat banken de rente op hypotheken steeds verder verlaagden, waardoor er goedkoop hypotheken afgesloten konden worden. In 2007 stokte de daling en gingen de hypotheekrentes weer omhoog, waardoor veel mensen hun hypotheek niet meer konden afbetalen. Mensen moesten hun huizen verkopen, waardoor er in een keer veel huizen te koop kwamen en de huizenprijzen omlaag gingen. Banken raakten veel geld kwijt en konden geen leningen meer verstrekken. Deze crisis is in Europa één van de oorzaken geweest voor de beruchte kredietcrisis.
De hypotheekcrisis in Amerika en de kredietcrisis hebben als direct gevolg gehad dat de spaarrentes omlaag gingen. Veel Amerikaanse, Aziatische en Europese banken hadden geld belegd in “mortgage backed securities”. Dit is een aandeel dat bestaat uit een bundel hypotheken, gekocht bij banken die de hypotheken uitgegeven hebben. Ook Nederlandse banken hadden geld belegt in hypotheekbeleggingen. Toen deze kelderden als gevolg van de crisis raakten Nederlandse banken alleen hier al ruim 15 miljard kwijt. Doordat de banken zelf minder geld in kas hadden, werd het ook lastiger om hoge rentes te betalen over het spaargeld. Sindsdien is de rente dus nog verder gedaald, en dit was niet volledig te wijten aan de eerder genoemde crises.
Naast de crisis zijn er ook andere oorzaken van de huidige lage rentestand. Een van de oorzaken is het beleid van de Europese Centrale Bank, beter bekend onder de afkorting ECB. Het beleid bestaat uit verschillende componenten. Zo koopt de ECB bijvoorbeeld schulden op om te voorkomen dat de rente te hoog wordt. Door de rente laag te houden wil de ECB investeringen in de Europese Unie aanmoedigen, wat voor een boost van de economie zou moeten zorgen. Ze lenen zelf geld uit aan banken met een relatief lage rente, waardoor het interessanter wordt voor banken om geld te lenen bij de ECB. Het geleende geld lenen ze vervolgens zelf weer uit aan zowel particulieren als bedrijven, die dat geld daarna ook weer investeren. Een andere manier waarop de ECB de rentes laag houdt is de “depositorente”. Dit is de rente die banken krijgen van de ECB als ze daar hun geld neerzetten. Op dit moment is deze negatief met -0.5 procent, waardoor het banken als ING geld kost om hun geld bij de centrale bank te stallen. Dit heeft als gevolg dat banken niets verdienen aan het geld van hun spaarders, waardoor ze zelf ook weinig tot geen rente willen betalen over dat spaargeld. Het idee achter de negatieve rente van de ECB is dat het de inflatie en wisselkoers van de euro stabiel houdt. Zelfs in ons eigen land zijn we bekend met deze ongekend lage rentes. Het concept dat lage rentes goed voor de economie zijn is leuk bedacht, maar in de praktijk gaat het soms toch anders. Nederlandse banken lijken hun geld nog steeds op te sparen in plaats van te investeren. Dit heeft als resultaat dat ook de banken een lage rente hanteren en bij grote hoeveelheden spaargeld zelfs een negatieve rente. Wilt u meer weten over de visie van Wierda en Partners vermogensbeheer omtrent de rentes? Lees dan hier verder.
Ondanks dat de ECB een grote invloed heeft op de rente, zijn zij niet de enige oorzaak van de lage rente. Op dit moment is er een grote groep “babyboomers”, de generatie die na de Tweede Wereldoorlog in de jaren 50 geboren is. Deze groep spaart hun geld vooral in plaats van het uit te geven en te investeren. Dit betekent dat de huidige generatie, de mensen die jonger zijn dan 60, de groep is die het geld in de economie moet pompen. Eén van de problemen die hierbij komt kijken, is dat deze groep relatief klein is, waardoor er dus minder geconsumeerd wordt. Doordat de babyboomers hun geld niet uitgeven, gaat er minder geld naar de belasting. De belasting over spaargeld is relatief laag en het geld dat anders uitgegeven zou worden, zou meer belasting moeten opleveren. Meer belasting betekent een betere rente op de rentemarkt en een betere rente voor de consumenten.
De verwachting is dat de korte rente op de relatief korte termijn vrij weinig zal veranderen. De ECB heeft bekend gemaakt de huidige maatregelen door te voeren tot in ieder geval 2022. Als er al verandering zal komen op de korte termijn zal de rente nog verder dalen. Een oorzaak hiervan is het coronavirus, wat er nog steeds voor zorgt dat mensen veel thuis zitten en minder geld uitgeven. Daarnaast heeft het coronavirus ook via andere manieren impact op de beurs, zoals voor de beruchte en beroemde aandelen FAANG. De ECB stopt geld in de economie om ervoor te zorgen dat er voldoende leningen uitgegeven kunnen worden. Hierdoor zijn de hypotheekrentes omlaag gegaan en is het voor de particulier ook goedkoper geworden om geld te lenen. Dit heeft ook als gevolg dat de spaarrente laag blijft. Deze lage rente kan bij een hoger bedrag aan spaargeld zelfs negatief worden. Op de langere termijn, wanneer er weer meer financiële ademruimte is, zal de korte rente weer omhoog gaan.
Ook de lange rente zal op de korte termijn redelijk stabiel blijven, mede doordat het coronavirus nog aanwezig is. In 2018 heeft Invesco, een Amerikaanse vermogensbeheerder, een rapport over de rentes uitgebracht, waarin de prognose was dat de lange rente nog 3 jaar laag zou blijven, dus ook in 2021. Echter was dit nog voor de corona crisis. Toch lijkt de verwachting dat de lange rente eerder zal stijgen dan de korte rente. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de lange rente in de loop van dit jaar al omhoog zouden kunnen gaan. Dit is wel afhankelijk van hoe het virus en de bestrijding hiervan zal gaan. Naast rapporten uitbrengen, behaalt Invesco degelijke rendementscijfers, net zoals Wierda en Partners Vermogensbeheer. Wilt u hierover meer lezen? Neem dan hier een kijkje.
De rente is de afgelopen jaren bijzonder laag geweest en ook op de korte termijn zal dit het geval zijn. Dit heeft te maken met zowel het monetaire beleid van de ECB, maar ook de problemen die het coronavirus met zich meebrengt. Toch is deze situatie niet houdbaar en zullen de rentes uiteindelijk weer omhoog gaan. Dit komt doordat de zowel de risicopremies als de kapitaalmarktrentes niet lager lijken te kunnen. Dit zal zeker gevolgen kunnen hebben voor de aandelenmarkt, omdat het dan weer interessanter kan worden om te sparen in plaats van te investeren in aandelen. Echter, dit is een situatie die nog ver in het vooruitzicht ligt omdat de ECB het huidige beleid in ieder geval tot 2022 wil aanhouden. Daarna zullen de rentes mondjesmaat weer gaan stijgen. In de tussentijd kunt u uw spaargeld met een gerust hart toevertrouwen aan de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer. In de tussentijd zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de rente en de gevolgen hiervan voor de beurskoersen.
Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.
Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: