De onzichtbare wereld van cybersecurity

Gepubliceerd op 6 april 2020

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u meenemen in de wereld van cybersecurity en specifiek het bedrijf Akamai Technologies.

Normaal_Akamai - Header

De wereld draait binnen precies een jaar een rondje om de zon en dit doet onze aarde al voor miljoenen jaren. Gek genoeg is het zo dat na elke voltooide ronde de mensheid weer meer ontwikkeld is. 100 jaar geleden, bijvoorbeeld, pleegde men een overval met een revolver en een vorm van gezichtsbedekking. Tegenwoordig slaat men een slag met een toetsenbord en een muis. Het nadeel van vandaag de dag is dat deze hackers niet achterna gezeten kunnen worden door de reguliere politie. Gelukkig is een nieuwe vorm van veiligheid en bescherming ontwikkeld, namelijk cybersecurity. Nu de wereld wordt geteisterd door COVID-19 is cybersecurity belangrijker dan ooit en de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen samen met u dit zeer actuele onderwerp bespreken.

Dit onderwerp is voor deze eeuw hoe dan ook actueel, want nu steeds meer mensen toegang krijgen tot het internet, wordt de kans op hackeraanvallen steeds groter. Het is dan ook niet de eerste keer dat we het hier over hebben. Hier vindt u onze vorige analyse van de cybermarkt terug. Om uw geheugen te verfrissen, zullen wij nog even de belangrijkste punten bij langsgaan.

Van rups tot vlinder, van student tot miljardenbedrijf

De markt van de internetbeveiliging ontpopt zich als een rups tot een vlinder, die alsmaar blijft groeien. Het is zeker geen klein rupsje meer, want in 2018 werd de waarde van deze cybermarkt al op $150 miljard geschat. De komende vier jaar zou de markt zelfs vergroten naar een waarde van $230 miljard.

Één van de prominente bedrijven in deze sector is Akamai Technologies. Dit bedrijf begon als een groepje studenten dat meedeed aan een technologie toernooi en eindigde vijftien jaar later als een bedrijf met een omzet van $1,37 miljard dollar. Zoals het bedrijf in 1998 bij het toernooi voor de eerste keer haar vleugels uitsloeg, zo raast het bedrijf tegenwoordig als een wervelwind door 120 landen wereldwijd en levert het bedrijf diensten aan onder andere Microsoft en Apple.

Daarnaast zal de sector zeker door blijven groeien, nu ook veel landen in bijvoorbeeld Afrika toegang krijgen tot internet. Ook maken de landen die al toegang hadden, zoals Nederland zelf, op steeds meer manieren gebruik van het internet. Auto’s bijvoorbeeld kunnen in contact worden gebracht met het internet en tegenwoordig kunt u zelfs verbinding maken met uw koelkast. Hackers zullen eveneens niet stil blijven zitten en nu iedereen thuis zit vanwege het coronavirus is cybersecurity belangrijker dan ooit. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer blijft nooit stilzitten. In onze visie kunt u meer vinden over hoe wij altijd onze koers blijven varen.

Akamai versus de gevolgen van COVID-19

Ook Akamai profiteert van de aandacht voor de toename van thuiswerken en cloudservice. U zult er zelf ook mee te maken hebben gekregen: vergaderingen via Skype, werken op de laptop vanuit uw eigen huis en contact met uw collega’s via WhatsApp. Niemand weet hoelang deze situatie zal aanhouden, maar het is zeker dat het nog een aantal weken gaat duren. Een toenemende vraag naar cybersecurity zal nog even aanhouden dus.

Ook de “reguliere” hackeraanvallen blijven doorgaan, alsof er niks veranderd is aan het dagelijkse leven. Ook al zien we en merken we wellicht niks van dit soort aanvallen, ze worden wel degelijk gepleegd. Zo ook bij Microsoft, waar een aanval op de Windsupdate.com website op de loer ligt. Deze site is hals over de kop overgebracht van een eigen server naar de servers van Akamai, die dit risico zal moeten ondermijnen. Lees hier meer over Wierda en Partners Vermogensbeheer omgaat met risico’s in haar vak.

Behalve het aanvechten van onzichtbare online aanvallen, houdt Akamai zich ook bezig met de capaciteit van haar servers en netwerken. Nu iedereen thuis zit, maken veel meer mensen gebruik van bijvoorbeeld streamingdiensten en deze kunnen de overbelasting nauwelijks aan. Daarom hebben Akamai en Sony bekend gemaakt dat zij, om de diensten voor iedereen toegankelijk te houden, het internetverkeer lichtelijk in gaan houden. Ook platformen als Facebook, YouTube en Instagram worden onder handen genomen met het oog op het exponentieel toegenomen internetverbruik. Eén van de manieren om het internetverkeer te hanteren, is bijvoorbeeld om de downloadsnelheid te verlagen.

​Het gevecht is nog niet afgelopen

Zoals u wel merkt, heeft Akamai het erg druk deze periode en het bedrijf zal ongetwijfeld vaker langskomen in het nieuws. Juist in deze tijd zijn bedrijven in de cybersector van groot belang, op meerdere vlakken. Niet alleen in de zin van cybersecurity maar ook op het gebied van internetverkeer. Hackers zullen meer actief zijn door het toegenomen internetverbruik en Akamai zal dus de oren en ogen goed open moeten houden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen de ontwikkelingen ook goed in de gaten houden en zij houden u op de hoogte van de nieuwste trends.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine