De Nederlandse derby: ABN AMRO vs Volksbank

Gepubliceerd op 18 maart 2019

Lees in dit artikel meer over twee van de grootste banken van Nederland en hoe zij strijden voor de plaats achter de oranje leeuw.

De Nederlandse derby de strijd tussen ABN AMRO vs Volksbank

Naast de koning van de jungle,​ de leeuw ING​, zijn er nog twee grote spelers actief in de bancaire sector. Er heerst een zekere rivaliteit voor de plaats achter de oranje leeuw. Aan de ene kant het beursgenoteerde ABN AMRO dat over de hele wereld actief is. Aan de andere kant staat de Volksbank, een genationaliseerde bank die voorheen beter bekend stond als SNS. Wie zal er als overwinnaar uit de strijd komen en zal zich aan de belegger bewijzen als de bèta-bank van Nederland? 

Alfamannetje ABN AMRO

ABN AMRO zoals de beleggers het vandaag de dag kennen, is van ver gekomen. Als we de geschiedenisboeken induiken, zien we dat de bloedlijn van het bedrijf terugloopt naar het tijdperk van de fossielen. De geboorte van ABN AMRO vond plaats in 1824 door de Vader des Vaderlands. Willem I, koning der Nederlanden, richtte per Koninklijk Besluit de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) op. Deze fuseerde in 1964 met de Twentsche Bank tot de Algemene Bank Nederland (ABN). Eveneens in 1964 fuseerden de Amsterdamsche Bank en Rotterdamsche Bank - respectievelijk opgericht in 1871 en 1863 - om de AMRO Bank te vormen. In 1991 fuseerden de AMRO Bank en de ABN tot ABN AMRO.

Nu de geschiedenis bekend is, wordt het tijd om het vizier op de bank anno nu te richten. Hedendaags staat de ABN AMRO voor 45% genoteerd op de Euronext. Het resterende percentage is in handen van de staat. Naast de staat is ABN voor de belegger ook zeker de moeite waard. Het bedrijf laat een relatief stabiel profiel zien op het gebied van prestaties. Aan het einde van 2018 noteerde ABN AMRO een nettowinst van €2325 miljoen en een marktkapitalisatie van €19,3 miljard, dit is redelijk positief hoewel ABN AMRO een minder fortuinlijk jaar achter de rug heeft dan in 2017. De beleggers houden over het algemeen een koersdoel van €26 à €27 aan, wat een gestage groei in 2019 zou betekenen. Reden genoeg dus om dit dier dicht bij de roedel van uw beleggingsportefeuille te houden.

Lees hier meer over de olifant in de kamer: ING

Dat het bedrijf een grote speler op de prairie is, valt onder meer af te leiden aan het feit dat er vele roofdieren op jagen en dit is ook de belegger opgevallen. In 2007 was het namelijk een onstuimige tijd voor ABN AMRO. De roofdieren leken wel hongeriger dan ooit en er heerste een overname strijd. Op 13 april 2007 maakten het Belgische Fortis, de Schotse Royal Bank of Scotland en de Spaanse Banco Santander bekend interesse te hebben in overname van ABN AMRO. De drie banken boden aan ABN AMRO te kopen en onderling te verdelen. Banco Santander was geïnteresseerd in de Braziliaanse en Italiaanse activiteiten van de bank, Fortis zou zich willen ontfermen over de Benelux en de Royal Bank of Scotland bood aan de Amerikaanse tak over te nemen. De belegger zat te watertanden bij al deze woorden van overnames. 

Volksbank: een bank voor het volk of voor de winst?

Sinds 1 januari 2017 heeft de SNS bank een nieuw jasje gekregen. SNS gaat verder onder de naam Volksbank, net als de ASN bank en de Regiobank. Tevens hebben later BLG Wonen en de ZwitserlevenBank zich bij de kudde aangesloten. Op het moment is de bank volledig in handen van de overheid, maar er wordt hard gewerkt aan een loskoppeling van de staat en een eventuele beursgang, die wellicht dit jaar nog voet aan de grond krijgt. Doordat de Volksbank een fusie is van meerdere partijen, was de bank in 2017 met een balanstotaal van €61 miljard de vierde bank van Nederland, wat ook de belegger niet ontgaan is.

De Volksbank heeft een relatief goed jaar achter de rug, maar zag de nettowinst wel flink dalen. De bank hield onderaan de streep 268 miljoen euro over, een daling van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De winstdaling is een gevolg van de druk van de lage rente op de rentemarges bij sparen en hypotheken, minder hoge resultaten bij beleggingen en hogere kosten voor regelgeving en klantencontrole. Daarentegen groeit de staatsbank wel stevig. Het aantal klanten met een betaalrekening steeg met 79.000 naar 1,5 miljoen. Er werden meer hypotheken verkocht waardoor het marktaandeel groeide, naar 10,6% in totaal. En ondanks de lage rente werd meer spaargeld naar de bank gebracht. De winstverwachting voor dit jaar is echter wel verlaagd. De aanhoudende lage rente blijft een heikel punt voor de Volksbank, maar met kostenbesparingen hoopt de bank de daling op te vangen. Staat er aan het einde van de tunnel voor de Volksbank dan toch na al die jaren een groepje gulle beleggers te wachten? 

De eindstand

Nu beiden banken uitvoerig besproken zijn, wordt het tijd om de balans op te maken en de winnaar aan te wijzen. Als we kijken naar grootte alleen, wint de Volksbank het van ABN AMRO. Afmetingen is daarentegen niet het enige wat telt, anders zou de olifant immers wel koning van de jungle zijn. ABN AMRO is al langere tijd actief op de beurs en lijkt op veel gebieden een paar stappen verder te zijn in de ontwikkeling. De Volksbank laat in vergelijking betere cijfers en groei zien, maar komt dat door het feit dat de bank nieuw is of omdat het simpelweg een uitstekende bank is? Wat de experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer betreft, blijft de uitslag van deze tweekamp in het ongewisse, maar één misstap en de strijd is zo beslist. Daarom blijven onze beleggingsexperts dan ook zeker op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen in de strijd tussen ABN AMRO en de Volksbank, ​maar ook binnen de markt in het algemeen

Disclaimer: Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft op het moment van schrijven geenpositie in ABN AMRO noch de Volksbank 

(bedragen in miljoenen) ABN AMRO:
2012 €1285
2013 €1160
2014 €1134
2015 €1924
2016 €2076
2017 €2791
018 €2325

VOLKSBANK:
2012 €88
2013 €184
2014 €151
2015 €348
016 €349
2017 €329
2018 €268 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine