De impactvolle top van de Amsterdam Exchange Index

Gepubliceerd op 14 februari 2020

In dit artikel zullen de beleggingsexperts u vertellen over hoe de AEX is opgebouwd en waarom het ene bedrijf zwaarder weegt dan het andere.

Normaal_AEX - Header

De AEX, de Amsterdam Exchange Index, is dé beursindex van Nederland. Kortgezegd is de AEX het gewogen gemiddelde van de koersen van de 25 grootste bedrijven in Nederland. De AEX is daarmee een goede weergave van de bedrijfstop in Nederland, maar hoe wordt bepaald welk bedrijf meer weegt dan het andere in de AEX? De AEX maakt geen onderscheid tussen grote en kleine spelers, iedereen maakt kans. Hoe komt een bedrijf nu bij deze top 25 en kan de laatste op de lijst wel verschil maken in de koers van de beursindex en hoe wordt bepaald wie welke plek in de AEX krijgt? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen samen met u een aantal bedrijven bij langs gaan en uitleggen wat de weging van deze bedrijven is in de AEX.

Aandelen die het Amsterdamse vaarwater domineren

De Amsterdam Exchange Index is opgericht in 1983 en kan gezien worden als de gemiddelde koers van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie in Nederland. Deze marktkapitalisatie wordt overigens alleen berekend door met het aantal free float aandelen te rekenen. Free float houdt in dat de aandelen vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Er zijn namelijk ook niet vrij verhandelbare aandelen; deze zijn vaak via deals in handen van zeer vermogende partijen gekomen. Door deze regel kunnen grote investeerders niet rechtstreeks de marktkapitalisatie van bedrijven beïnvloeden en daarmee de positionering van aandelen in de AEX bepalen. 

Daarnaast is er een plafond dat ervoor zorgt dat als de samenstelling van de AEX wordt veranderd, het grootste aandeel bij het moment van veranderen niet meer dan 15% mag uitmaken van de index. Toch kan het voorkomen dat een bedrijf na verloop van tijd groter wordt dan die 15%, zoals bij het aandeel ASML, dat nu bijna 20% uitmaakt van de AEX. Het aandeel Ayden staat in het midden en maakt 2,5% uit van de AEX. Onderaan de ladder bungelt Vopak, een aandeel dat slechts 0,5% bijdraagt aan de koers van de Amsterdamse beursindex.

Lees hier meer over de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer.

​Galapagos: grootse toekomst, kleine weging

Het Belgische aandeel Galapagos, met op dit moment een marktkapitalisatie van €14,65 miljard en een free float van 39,79 miljoen aandelen is goed voor zo’n 1,2% van de AEX. Bij vele beleggers zal dit aandeel bekend zijn door de grote sprongen die het heeft gemaakt op de beurs. In het afgelopen jaar wist Galapagos bijvoorbeeld meer dan 150% te stijgen. Voor degenen die in Galapagos beleggen is dit geweldig nieuws, maar het heeft relatief weinig veranderd aan de stand van de AEX, omdat Galapagos ‘slechts’ plusminus 1,2% uitmaakt van de AEX.

Beurstopper ASML laat de AEX bijna tot een record stijgen

Hoe groter het bedrijf, des te zwaarder het aandeel weegt in de AEX. Dit maakte chipfabrikant ASML twee dagen na de stijging van Galapagos wel duidelijk, toen het de AEX liet stijgen met 1,3%. Het Nederlandse ASML heeft een marktkapitalisatie van €118,27 miljard en een free float van 419,79 miljoen aandelen. ASML is een groot bedrijf en bereidt zich momenteel voor op de toekomst, door een miljard euro te investeren in de bouw van vier nieuwe gebouwen vlakbij hun fabrieken in Veldhoven. Ook heeft u wellicht gehoord over de twee vuren waartussen ASML zich bevindt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken moet namelijk kiezen of het een vergunning aan ASML gaat verlenen, waarmee het zijn producten exporteren kan naar China. De machines die ASML levert bevatten echter zeer geavanceerde techniek en Trump heeft liever niet dat deze in Chinese handen valt. De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken heeft er zelfs al persoonlijk bij Nederland op aangedrongen deze vergunning niet uit te geven. Maar de vergunning niet verlenen en voor de VS kiezen, levert een meningsverschil met China op; kortom ASML heeft het niet makkelijk.

Lees hier meer over vermogensbeheer bij ons.

De eerder genoemde koersstijging van de AEX van 1,3% over één dag werd voornamelijk veroorzaakt door een koersstijging van 2,4% van ASML. De chipsector doet het in het algemeen dan ook redelijk goed; andere chipproducenten, zoals het Duitse Infineon en het Italiaans-Franse STMicroelectronics, lieten ook beide positieve cijfers zien. Gezien de huidige omstandigheden zijn dit mooie cijfers, want het coronavirus raakt ook de chipsector. China is namelijk een belangrijk land wat betreft de verkoop van chips en halfgeleiders. Daarnaast doet ASML het uitzonderlijk goed; het heeft namelijk een zeer geavanceerde technologie ontwikkeld. Wereldwijd is er nog geen enkel bedrijf wat ook maar in de buurt komt van het ontwikkelen van een vergelijkbaar product als dat van ASML. Hoewel de chips van ASML klein zijn, is het bedrijf de grootste speler in de Amsterdamse Exchange Index en hiermee bewijst ASML; size does matter.

De AEX sluit vandaag met een stijging van…

De belangrijkste beursindex van Nederland, de Amsterdamse Exchange Index, geeft de top 25 bedrijven aan van de Nederlandse beurswereld. Hoewel er bij de toetreding tot de AEX rekening wordt gehouden met zwaarwegende bedrijven, hebben deze bedrijven nog altijd meer invloed dan de kleinere aandelen. Zo kan Galapagos, dat tot de onderste helft van de ranglijst behoort, de AEX zeker wel op een dag laten stijgen. Maar het zal de AEX nooit zoveel kunnen laten dalen of stijgen als het zwaargewicht ASML. Grotere bedrijven wegen simpelweg zwaarder in de AEX en dit is ook waar de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer dagelijks rekening mee moeten houden.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine