De huidige situatie in de agrarische sector

Gepubliceerd op 21 augustus 2020

In het wereldbeeld zoals wij die op de dag van vandaag kennen, zien we een duidelijke trend: hoe hoger ontwikkeld de economie van een land is, des te meer focus er gelegd wordt op het verrichten van hoogwaardig werk in bijvoorbeeld de industrie- en dienstensector. Een voorbeeld hiervan is te vinden in ons eigen land.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Agrarische sector

De afgelopen jaren zijn er ontwikkelingen geweest waarbij Eindhoven omgetoverd is tot het Silicon Valley van Nederland. Dit heeft als gevolg dat het aandeel van de landbouwsector in onze economie geminimaliseerd wordt. In ontwikkelde landen wordt de primaire sector dan ook veelal afgeschreven als de gedoodverfde verliezer van de drie reeds bestaande sectoren. Wierda en Partners draagt de landbouwsector een warm hart toe en waardeert de rol van de boer in onze samenleving. Vandaar dat wij de terechte vraag stellen: doet het platteland in prestaties ook onder voor de secundaire en tertiaire sector? In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u het kaf van het koren scheiden om zo tot een antwoord op deze vraag te komen.

De meest recente ontwikkelingen

Hoewel de landbouw de afgelopen decennia een langzame aftakeling ervaart, heeft de primaire sector zeker niet stil gezeten. De eerste vooruitgang werd geboekt vanwege het feit dat er tegenwoordig gesleuteld kan worden aan het DNA van geplante gewassen. Dit houdt in dat de genen die het beste resultaat leveren qua grootte, kleur of andere kenmerken worden gekloond en in andere planten van mindere kwaliteit worden gestopt. Deze Crispr-Cas methode zorgt voor een verhoogde productiviteit binnen de landbouw. Een andere manier om de bedrijfsvoering van een landbouwonderneming te bevorderen, is het gebruik van drones. Op het moment van spreken is het vaak het geval dat er een overschot aan bestrijdingsmiddelen gespoten wordt. Dit heeft meerdere directe en indirecte negatieve effecten op het milieu, de gewassen en de gezondheid van de mens. Er bestaan om precies deze reden drones met speciale camera’s die landbouwgronden in kaart kunnen brengen en op de centimeter nauwkeurig aan kunnen geven hoeveel er precies gespoten moet worden. Deze data wordt nu nog doorgegeven, waarna een spuitinstallatie het werk moet doen. Er liggen al plannen klaar om deze beweging door te zetten en de drones zelf de bestrijdingsmiddelen te laten verspreiden. 

Ook buiten ons eigen land zijn voorbeelden te vinden van een groeiende rurale sector. Hoewel de landbouw in Zuid-Afrika als omstreden sector wordt gezien, is de werkgelegenheid in de periode 2008-2020 met ongeveer 10% gestegen. Dat is zeker noemenswaardig gezien het feit dat Zuid-Afrika in diezelfde periode hun algemene werkloosheidspercentage zag stijgen van dertig naar veertig procent. Een reden dat de primaire sector floreert, is vanwege de huidige toestand van de wereld in verband met het coronavirus. Sinds COVID-19 de wereld teistert en ieder land in een diepe crisis verkeert, staat de binnenlandse voedselzekerheid al maanden bovenaan de politieke agenda. Dit heeft ertoe geleid dat een klein miljoen mensen – dat is ruim één op de twintig banen - werk heeft in de landbouwsector. Wilt u weten op wat voor sectoren het coronavirus nog meer een impact heeft, lees dan verder over de horeca-, sierteelt- en technologiesector

De vertegenwoordiging op de beurs

Als we gaan kijken naar welke boerenbedrijven er actief zijn op de Nederlandse beurs, stuiten we op de onderneming ForFarmers. Dit bedrijf regelt de voeding voor landbouwdieren in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De gehele onderneming bestaat uit 35 productiefaciliteiten en heeft in deze vier landen meer dan 26.000 klanten. Daarmee wordt ForFarmers als de koploper van het veevoederklassement gezien. Deze opmerking wordt ook gereflecteerd in de reeds behaalde cijfers van ForFarmers. Sinds het jaar 2005 maakt het concern een stevige groei door. Van 300 werknemers in 2005 naar een kleine 3.000 in 2018. Daarnaast boekte ForFarmers tevens goede resultaten op de beurs. Zo steeg in drie jaar tijd de winst per aandeel met €0,11 tot €0,58 in 2018. In diezelfde periode steeg het dividend per aandeel met 30% tot €0,30. 

Ook buiten de grenzen van ons eigen land zijn genoeg voorbeelden te vinden van beursvertegenwoordiging. Denkt u bijvoorbeeld alleen al eens aan de volgende namen: het Canadese kunstmestbedrijf Nutrien, de Amerikaanse Multinational Archer Daniels Midland en de toonaangevende Aziatische agribusiness-group Wilmar International Limited. Dit rijtje van drie grote namen is op de beurs goed voor een marktkapitalisatie van ongeveer $53 miljard. Vergeleken met de marktkapitalisatie van het eerder genoemde ForFarmers – deze bedroeg in het jaar 2019 iets meer dan €500 miljoen – is de sector in het buitenland een slag groter. Een ander voorbeeld van een grote naam in de landbouwmarkt is het tractorbedrijf John Deere. Uit enquêtes van het marktonderzoekbureau AgriDirect blijkt dat circa 25% van de 8.000 ondervraagden van mening zijn dat John Deere het belangrijkste tractormerk is op de boerderij. Deze populariteit wordt eveneens weerspiegeld in de cijfers van de tractoronderneming. Hoewel ook dit aandeel geteisterd werd door COVID-19, kwam John Deere het virus relatief snel te boven. Het aandeel maakte een sterke opmars en steeg met 50% tot $175 per aandeel afgelopen woensdag 29 juli. Vooral vanwege de lockdown heeft de onderneming flink kunnen profiteren. In zulke tijden van economische teruggang, vallen beleggers terug op herkenbaarheid en betrouwbaarheid. Iedere Amerikaan herkent het groengele logo op afstand en ook buiten het logo om geniet de machinebouwer grote bekendheid. Het aandeel profiteert dus van een stukje beurspsychologie. Met deze logica in het achterhoofd lijkt het dat het Amerikaanse bedrijf het recordniveau qua koers van vorig jaar november gaat verbreken. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder. 

Daarnaast is er in Zweden een groot agrarisch initiatief genaamd Lantmännen op touw gezet. Deze Noord-Europese landbouworganisatie bestaat uit de samenwerking van maar liefst 20.000 Zweedse boeren. De focus van Lantmännen ligt vooral op het investeren en innoveren. Dit valt terug te zien in een van de taken die het initiatief uitvoert. Lantmännen koopt namelijk graan op bij de (plaatselijke) Zweedse boeren. Ieder jaar weer worden er miljoenen tonnen graan ontvangen. Dit graan wordt verder verwerkt tot bijvoorbeeld brood, pasta en andere voedingswaren. Vervolgens worden de producten verkocht, niet alleen in Zweden maar ook in verschillende landen in Europa, Noord-Amerika en Afrika. Het feit dat deze Zweedse actie inderdaad een succes geworden is, valt terug te zien in de cijfers die het initiatief de afgelopen jaren heeft behaald. Van een winst van circa €40 miljoen in 2012 naar een bijna verdriedubbelde winst van €115 miljoen in het jaar 2018. Bovendien werd in 2019 het nieuws bekend gemaakt dat Lantmännen het hoogste bedrag aan dividend ooit heeft uitgekeerd in de geschiedenis van hun bestaan. Maar liefst 619 miljoen SEK – wat overeenkomt met grofweg €60 miljoen – werd uitgekeerd. Als we het plaatje compleet maken en alle voorgaande jaren er ook bij nemen, blijkt dat het initiatief al meer dan 4,7 miljard SEK aan dividend heeft betaald aan zijn aandeelhouders. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen op financieel gebied? Lees dan hier verder.

Plannen voor de toekomst

In de komende decennia zal de landbouwsector radicaal gaan veranderen. Niet alleen voor innovatieve bedrijven, ook voor beleggers zullen er kansen komen. Aan de ene kant zullen die kansen liggen in het verder uitwerken en ontwerpen van robots en drones. Aan de andere kant moet ook de productiviteit omhoog. Steeds meer land wordt geürbaniseerd en de bevolking blijft groeien. Een oplossing hiervoor zou zijn om gewassen op kleine eilanden in zee te verbouwen. Onze wereldbol bestaat namelijk voor 70% uit water, en op het moment van schrijven wordt dat deel nog amper gebruikt voor het uitbreiden van de landbouwvormen. Experts kijken al naar de opties die deze mogelijkheid met zich meebrengt. Tests met kleine piepschuim eilanden zijn al succesvol afgerond. Nu is het nog zaak om dit naar een hoger level te tillen, zodat het inderdaad als nieuwe bron van voedsel kan fungeren. 

Concluderend, de afgelopen decennia heeft er een transitie plaatsgevonden in de landbouwsector. Van het traditioneel verbouwen op het land, gebeurt er tegenwoordig veel met machines, drones en robots. Zelfs in de moeilijke tijden, veroorzaakt door het coronavirus, blijven de meeste grote boerenbedrijven floreren. Er zijn daarnaast initiatieven opgericht om deze positieve trend de komende jaren te waarborgen. Dit betekent dat de landbouw een duwtje in de goede richting heeft gekregen en alleen de tijd zal het ons leren of de landbouw inderdaad deze positieve trend doorzet. De beleggingsexpert van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u op de hoogte houden over de ontwikkelingen in de primaire sector.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine