In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en bespreken we het beleggen in goud en zilver.
Zilver en met name goud, wordt geassocieerd met geld, macht en status en zijn dus ook mateloos populair om welvaart mee te laten zien. Staven, munten en sieraden zijn de meest voor de hand liggende items, maar ook telefoonhoesjes, wc-brillen en auto’s worden tegenwoordig verguld of verzilverd. Twee waarde symbolen die hun vertrouwde naam ook in de beleggerswereld hebben gevestigd aangezien ze bestand lijken te zijn tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Een veilige keuze dus, maar is het ook een verstandige investering vanuit beleggersperspectief?
In tijden van economische onzekerheid neigen beleggers er vaak naar om ‘veilige’ investeringen te doen. De huidige onzekerheid rondom de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft op dit moment erg veel invloed op de markt en het beleggen. Beleggers zijn bang voor het domino-effect door het conflict. Er is sprake van economische chaos die heeft gezorgd voor een trend van veilig beleggen. De veilige route die het afgelopen jaar vaak gekozen werd, was het beleggen in de huizenmarkt, maar met een recessie op de loer wordt ook deze markt een stuk riskanter.
Een alternatieve weg, die steeds populairder wordt, is het beleggen in goud en zilver. Dit was altijd een minder aantrekkelijke keuze omdat goud en zilver geen rente of dividend opleveren. Het enige te behalen rendement is een stijging in de kapitaalwaarde. Toch kiezen zelfs de zogenaamde ‘Stock Market Bulls’ de goud en zilver markt als toevluchtsoord doordat aandelen, valuta of andere activa te riskant lijken en de prijzen van goud en zilver verder opgevoerd worden door de huidige onzekerheid. Daarnaast heeft de VS vanwege de handelsoorlog gedreigd met het verzwakken van de dollar. Een mogelijke waardedaling kan leiden tot een stijgende lijn in de populariteit van goud en zilver.
Ook de lage rente werkt de goud- en zilverprijs in de hand. Nu de reële Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds 2016 negatief is geworden valt het andere veilige alternatief, het kopen van staatsobligaties, af. De rentevergoeding die de goud en zilver beleggers eerder misliepen ten opzichte van de beleggers in staatsobligaties is dus ook geen reden meer om de goud en zilver markt links te laten liggen.
Een gouden plak is altijd al beter geweest dan het zilver behalen. Dit is ook te zien in de beleggingswereld. De goudmarkt is ten opzichte van het kleinere broertje, het zilver, veel populairder. Niet geheel onterecht aangezien de goudprijs op het moment 1500 dollar per ounce is, waar de zilverprijs met 15 dollar per ounce ver achteraan bungelt. Voor grote investeerders is het dus aantrekkelijker om voor goud te gaan, maar de doorsnee belegger zou misschien juist beter voor de underdog kunnen kiezen. Volgens bestuursvoorzitter van beleggingsfirma Nations Shares reageert de zilverprijs minder sterk op een verandering van de positie van de dollar dan goud en daarnaast zou de link met rentestanden ook minder sterk zijn. Verder zijn de vele industriële toepassingen van zilver een groot voordeel. Zilver lijkt dus een nog veiliger en stabieler toevluchtsoord te zijn dan zijn grotere broer. Echter blijkt de zilverkoers een stuk volatieler te zijn dan de goudkoers de afgelopen jaren.
Veel beleggers zweren bij het hebben van goud. Het edelmetaal versterkt namelijk de stabiliteit van een vermogensportefeuille, omdat andere markten geen invloed hebben op de prijs. Verder kan het worden gebruikt voor financiële verplichtingen als delen van de portefeuille om welke reden dan ook niet meer toegankelijk zijn. Voorgaande zaken gelden overigens ook voor het hebben van zilver, maar in mindere mate door de kleinere omvang.
Investeren in goud brengt echter wel degelijk risico’s met zich mee. Ten eerste hebben de centrale banken enorm veel goud ingekocht, hierdoor is de prijs van goud gestegen. Toch is dit geen garantie voor de toekomst aangezien de centrale banken tot verkopen over kunnen gaan wat een negatief effect op de goudprijs met zich mee brengt. Verder zijn de rentes wereldwijd dusdanig laag dat de enige kant die ze op kunnen omhoog is. De geschiedenis leert ons dat hoge rentes funest kunnen zijn voor de goudprijs en daarmee een investering.
De weg naar veiligheid kiezen met het oog op de wereldwijde economische onzekerheid is een verstandige beslissing, maar te hard van stapel lopen zal wel eens gestraft kunnen worden. Investeren in zilver, dat veel potentie laat zien voor de toekomst, zou goed uit kunnen pakken. Ook voor goud zou er nog wel eens schot in de zaak kunnen zitten, maar het risico op een miskoop is hier aanzienlijk groter en zou ook meer schade aanrichten. Welk edemetaal uw voorkeur ook mag hebben, de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden deze markt goed in de gaten en zullen u op de hoogte brengen bij nieuwswaardige veranderingen.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: