Inmiddels hebben we al vele persconferenties van Rutte achter de rug zitten, maar het coronavirus raast nog steeds door Nederland. Talloze aandelen en economieën lagen wereldwijd stil, maar beginnen nu stapsgewijs en voorzichtig weer op te starten.
De crisis heeft grote bedrijven en hun aandelen aangepakt, en gaf anderen juist kansen om te groeien op de beurs. Eén sector die het zwaar te verduren kreeg, en overigens nog steeds heeft, is de welbekende horecasector. Waar de 100 grootste horecabedrijven in 2019 op de beurs nog goed waren voor een omzet van ruim €8,4 miljard, hebben zij nu stuk voor stuk allemaal de deuren moeten sluiten. Niet alleen voor de ondernemers, ook voor de aandelen en de beleggers begon een tijd van grote onzekerheid. De financiële buffers van de ondernemingen zijn immers niet oneindig. Gelukkig besloten velen niet bij de pakken neer te zitten en zochten in plaats daarvan naar passende oplossingen. Deze ondernemers zagen maar één noodmiddel dat een oplossing zou kunnen bieden, de creativiteit. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee naar de horecasector, en laten we u zien hoe verschillende bedrijven en aandelen, groot en klein, met creatieve oplossingen zich op de beurs door de coronacrisis proberen te worstelen.
Toen veel restaurants plotseling de deuren moesten sluiten en geen gasten meer mochten ontvangen, verdween voor vele restaurants hun complete omzet. Dit kon niet langer zo doorgaan volgens ondernemers, vandaar dat zij er voor kozen om een drastisch andere koers te gaan varen. Zo zat er voor veel van deze ondernemingen maar één ding op. ‘Dan maar de maaltijden bezorgen.‘ Het Nederlandse aandeel Takeaway.com, moederbedrijf van het bezorgplatform Thuisbezorgd, meldde eind maart al dat er sinds de sluiting van de horeca 2000 extra restaurants op het platform verschenen en ook concurrent Deliveroo zag een stijging in aanmeldingen. De koers van het aandeel Takeaway is echter altijd al een zeer volatiele koers geweests. Dit bleek opnieuw toen de koers op 13 maart op 62,30 euro stond, terwijl op dit moment de koers weer helemaal hersteld is. De koers zit bijna op een jaarlijkse hoogtepunt met een koers van 96,00 op het moment van schrijven. Weliswaar is de oplossing van de afhaal niet meteen een creatief hoogstandje, toch biedt het de restaurants de mogelijkheid om hun klanten nog steeds te voorzien van hun delicatessen om zo nog enige omzet te genereren en de achteruitgang van de koers op hun territorium van de beurs tegen te gaan.
Ook het beursgenoteerde bedrijf McDonald’s zag het gebruik van het afhalen van eten toenemen. McDonald’s is met 247 vestigingen en een omzet van ruim €890 miljoen de grootste horeca gigant in Nederland. Het had dan ook eerder al aan klanten gevraagd om vooral gebruik te maken van de McDrive in plaats van in het restaurant zelf te komen. Inmiddels is ook afhalen of bezorging mogelijk en is het menu zo aangepast dat het een veilige werkomgeving voor de medewerkers garandeert. Dit neemt niet weg dat McDonald’s zwaar getroffen is door het virus. Voor corona stond de koers van Mcdonald's gemiddeld op $215. Enige tijd later, op 23 maart, bereikte de koers een dieptepunt met een koers van $137,10. Het marktvolume steeg wel aanzienlijk en kwam uit op 12-13 miljoen, dubbel zoveel als normaal.
Echte creativiteit werd gevonden bij de kleine ondernemingen. Zij hoeven immers niet te denken aan een landelijke doorvoering van door hen bedachte oplossingen en kunnen hun vindingrijke kant volledig loslaten op de onderneming. Er zijn meer dan genoeg horecabedrijven te vinden die tijdelijk iets totaal anders doen dan voorheen. Zo besloot de eigenaar van een café in Utrecht een kledinglijn op te starten waar de kledingstukken bedrukt zijn met het logo. Een ander idee van een restaurant was het verkopen van latjes ter waarde van een maaltijd, die met de naam van de klant in het restaurant gehangen worden. Weer een ander café is hervormd tot webshop waar het normale aanbod, van drank tot bittergarnituur tot de viltjes voor onder de glazen, te bestellen is. Vaak komen deze creatieve oplossing van de ReCa - Restaurants en Cafés - uit HoReCa, maar de hotels hebben ook niet stil gezeten en zeker hun steentje bijgedragen. Wilt u weten meer weten over welke koers Wierda en Partners Vermogensbeheer vaart? Lees hier dan verder over onze visie.
Verschillende hotelketens zijn initiatieven begonnen waarmee ze én bijdragen aan de bestrijding van de coronacrisis én (gedeeltelijk) open kunnen blijven. Zo kwam Van der Valk met een oplossing. Begin april stelde het bedrijf haar Hotel Breukelen open voor herstellende coronapatiënten. Dit was een samenwerking tussen van der Valk, zorgorganisatie Careyn, GGD regio Utrecht en andere instanties. Ook een aantal andere hotels openden de deuren en fungeerden als zogenaamde ‘corona hotels’. Bij het helpen van de zorg komen restaurants en cafés wederom in beeld. Er zijn namelijk talloze ondernemers die maaltijden aanbieden aan het hardwerkend zorgpersoneel.
Het is dus duidelijk dat de koersen van aandelen uit de horecasector zwaar zijn getroffen door COVID-19. Dit was allereerst natuurlijk vanwege het advies om thuis te blijven en de afname van toerisme, maar toen moesten de ondernemingen ook nog eens verplicht hun deuren sluiten. De KHN (Koninklijke Horeca Nederland) verwacht een sectorbrede omzetdaling van 50% over heel 2020, en dit kan nog oplopen. De flexibele overgang naar bezorgrestaurant dekt immers maar een deel van de gebruikelijke omzet. Vaak is dit nog geen 20% van de omzet in deze periode een jaar geleden. Met het oog op 1 juni, is er een beetje licht aan het einde van deze donkere tunnel. In zijn persconferenties heeft Rutte namelijk aangekondigd dat vanaf 1 juni de horeca 30 gasten mag ontvangen mits 1,5 meter afstand wordt gehouden en niemand ziek is. De tunnel is echter nog lang en de 30 gasten zijn slechts een fractie van de normale aantallen. De tijd van onzekerheid is voor veel bedrijven en hun aandelen dus nog lang niet voorbij. Gelukkig worden een hoop punten van de KHN meegenomen in de steunpakketten van de overheid. Hopelijk pinkt dit dan een traantje weg voor de beleggers. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer in deze tijd voor u kan betekenen? Lees hier dan meer over onze diensten.
Het coronavirus toont geen medelijden. Iedereen is getroffen door COVID-19 en ook de horecasector wordt niet gespaard. Gelukkig houden veel ondernemers goede moed en komen ze zelf met oplossingen om door deze donkere tijd te komen. Van een flexibele switch naar maaltijden bezorgen tot het opzetten van een webshop waar bierviltjes kunnen worden aangeschaft. Er zit genoeg creativiteit in deze sector. Met deze creativiteit is het dan ook geen probleem voor de horeca om 1 juni weer open te gaan en volgens de corona-protocollen gasten te bedienen. Toch zal de overheid een handje moeten helpen met haar steunpakketten om het voortbestaan van de sector te garanderen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer wensen u een goede gezondheid toe en houden de ontwikkelingen in de horecasector nauwlettend in de gaten.
Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.
Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: