De Chinese staat, vriend of vijand?

Gepubliceerd op 20 augustus 2021

In Europa en de Verenigde Staten konden talloze bedrijven tijdens de coronapandemie rekenen op een mooie tegemoetkoming in de vorm van staatssteun voor hun verliezen. Een goed voorbeeld hiervan is terug te vinden in de landbouw en de sierteeltbranche. We zoomen in dit artikel in op het communistische China.

Normaal_China - Header

Alhoewel we hier bedrijven van enorme omvang kunnen vinden met machtige figuren aan het hoofd, is in dit land de laatste tijd ook een verontrustende trend zichtbaar. Neem bijvoorbeeld de bedrijven van Jack Ma, de topman van Alibaba. Onlangs werd de IPO van één van zijn bedrijven, Ant Group, geblokkeerd door de Chinese overheid. Dezelfde Jack Ma verdween bovendien rond dezelfde tijd ook nog eens van de aardbodem voor een aantal maanden. Zoals u wel kunt begrijpen, komt dit de aandelenkoersen van deze Chinese bedrijven en de stabiliteit van de Chinese beurzen in het algemeen niet ten goede. Vandaag kijken de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer naar de relatie tussen Chinese bedrijven en de overheid, die steeds meer op scherp lijkt te gaan staan.

​Jack Ma en de Chinese overheid

De beursgang voor het bedrijf Ant Group van Jack Ma had met grote afstand de grootste beursgang ooit moeten worden. Deze zou goed moeten zijn voor een opbrengst van omgerekend €31.5 miljard. Volgens de beursautoriteiten van Shanghai en Hongkong wordt er mogelijk niet meer aan de voorwaarden voldaan. Opvallend is dat deze gebeurtenis plaatsvond vlak nadat Ma zich kritisch had uitgelaten over de Chinese staatsbanken. Hij verweet deze ‘de mentaliteit van een pandjeshuis’ te hebben. Waar de Chinese vice-president Wang Qishan het op dezelfde financiële top had over het belang van financiële stabiliteit, stond Jack Ma dus lijnrecht tegenover de Chinese overheid. Ant Group zou namelijk een vernieuwende rol gaan spelen in de financiële wereld. Het niet doorgaan van deze beursgang is niet de enige reden waardoor gespeculeerd wordt op een clash tussen de miljardair en de Chinese overheid. Eind 2020 leek het gedurende drie maanden of Jack Ma van de aardbodem verdwenen was. Net als de tegengehouden IPO, vond dit ook plaats na de kritische uitspraken over het Chinese financiële systeem.

​Onderdrukking drukt op koers

Deze ‘onderdrukking’ van een beursgang en een plotselinge verdwijning van een topman, kwamen de aandelenkoers van de bedrijven van Ma niet ten goede. In totaal ging er bijna $76 miljard dollar aan waarde verloren. Dat aandelenkoersen het niet goed doen wanneer de overheid zich met bedrijven begint te bemoeien is dan ook een gegeven. Dit zorgt namelijk voor onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Overheden kunnen hun beleid bijstellen en hoeven zich niet te verantwoorden tegenover aandeelhouders. Hier houden beleggers natuurlijk niet van en daarom zorgt deze instabiliteit op zijn beurt dus voor lagere koersen bij bedrijven die hier wellicht slachtoffer van kunnen worden. In deze situatie zijn dat dus de Chinese aandelen. Wilt u meer weten over China op de beurs? Lees hier dan ons eerdere artikel over dit communistische land.

​Vizier op tech

Momenteel lijkt de Chinese overheid in het specifiek de tech-bedrijven in het vizier te hebben. Deze sector groeit enorm snel en brengt dus bedrijven voort van grote omvang. Twee vooraanstaande techbedrijven in China zijn Alibaba, het bedrijf achter de webwinkel AliExpress, en Tencent, dat online activiteiten zoals videogames produceert. Deze bedrijven zijn inmiddels zo groot en machtig geworden dat ze voor de Chinese overheid een doorn in het oog zijn. Immers, niemand mag boven de Communistische Partij van China staan, die anno 2021 nog steeds de scepter zwaait in China. Onlangs kregen beide bedrijven dan ook flinke boetes opgelegd door de anti-monopolie waakhond. Zo moest Alibaba een bedrag van ruim $2.75 miljard ophoesten.

Een ander deel van de Chinese campagne om de tech sector aan banden te leggen heeft alles te maken met data. Het wordt steeds duidelijker dat data het nieuwe goud gaat worden in deze tijd van enorme technologische vooruitgang. Techbedrijven hebben toegang tot enorme hoeveelheden data van hun gebruikers en de Chinese overheid wil dolgraag een kijkje kunnen nemen in deze data. Aan de ene kant is dat verontrustend, aangezien de overheid zodanig alles van iemand te weten komt. Aan de andere kant biedt data het bedrijfsleven ongekende kansen om hun hun verkoopcijfers te doen laten bloeien. Ook Wierda en Partners vermogensbeheer heeft de afgelopen jaren stabiele stijgende cijfers laten zien. Wilt u meer weten over ons rendement over de afgelopen jaren? Lees dan hier verder.

​Impact van deze inmenging

Deze inmenging heeft enorme impact op het vertrouwen van beleggers in Chinese aandelen. Sind februari hebben Chinese aandelen een gecombineerde waarde verloren van meer dan $800 miljard. Kapitaal investeren in Chinese aandelen is momenteel dus een risico dat veel beleggers niet willen nemen, wat een duidelijk gevolg is van de inmenging van de Chinese overheid bij bedrijven. Bovendien hebben beleggers vaak ook opties in landen zoals India of andere landen in Zuidoost-Azië, die evenveel als niet meer potentie bezitten dan de Chinese markt. Door dit afnemende enthousiasme, dreigen ook veel beursgangen van Chinese aandelen niet meer door te gaan. Het bedrijf achter Tik Tok, Bytedance, heeft bijvoorbeeld zijn IPO plannen uitgesteld totdat het vertrouwen hersteld is. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Neem dan hier een kijkje.

​Conclusie

We kunnen concluderen dat inmenging van een overheid in een bedrijf geen goede zaak is. Dat dit nu op grote schaal gebeurd in China, heeft dan ook veel nadelige gevolgen voor Chinese bedrijven. Beleggers verliezen hun vertrouwen in de Chinese beurs en kiezen voor stabielere alternatieven. Dit heeft gezorgd voor een enorme waardedaling van de Chinese aandelen en uitstel of zelfs complete afzegging van bepaalde IPO’s. China lijkt echter niet van plan koers te wisselen en dus blijft het spannend wat er gaat gebeuren op de Chinese aandelenmarkten. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden het Aziatische continent nauwlettend in de gaten en rapporteren waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine