De Chinese groei?

Gepubliceerd op 19 september 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer ingaan op de economische groei van opkomende markten in het algemeen, met extra aandacht voor China.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Chinese groei

De grootmacht China heeft een bijzonder grote invloed op de groei van de “emerging markets”, ofwel de opkomende markten. Eerder schreven wij ook al een artikel over dit land. Lees er hier meer over. Een opkomende markt kent enige overeenkomsten met een markt die al volledig ontwikkeld is, maar komt op enkele gebieden nog tekort. Er is wat discussie over wat dat precies betekent, maar het komt er simpelweg op neer dat dit markten of economieën zijn die nog veel potentie hebben om te kunnen groeien en ontwikkelen. De groei zit hem dan vaak in de informatisering, maar ook verbetering van de levensstandaard, sociale stabiliteit en een grotere middenklasse. Enkele voorbeelden van dergelijke markten/landen zijn Argentinië, India, Mexico en de grootste van ze allemaal is China, al valt er te twisten over het feit of China daadwerkelijk als opkomende markt gekwalificeerd kan worden. 

Stagnerende groei van de opkomende markten?

Een groeiende markt is normaal gesproken voor beleggers een uitgelezen kans om kapitaal in te investeren. Deze economieën hebben namelijk de mogelijkheid om een grote groei door te maken, waardoor het uitzonderlijk veel rendement kan opleveren. Normaliter vindt een dergelijke groei ook plaats in deze opkomende markten. Over het afgelopen jaar is dit echter tegengevallen. Dit is natuurlijk voor een groot deel te wijten aan de gevolgen van de coronacrisis. Doordat een groot deel van het dagelijks leven stil gelegen heeft of nog steeds stil ligt, konden deze markten als gevolg hiervan minder gemakkelijk groeien. Toch is er nog een grotere boosdoener, waarbij ook weer een verband gelegd kan worden met COVID-19. Wilt u meer lezen over COVID-19 en de financiële invloeden die het virus op de maatschappij en haar bedrijven heeft gehad? Lees dan hier verder.

De invloed van China op emerging markets

Veel van de emerging markets zijn afhankelijk van China, terwijl de situatie in China op dit moment behoorlijk onzeker is. Dit zorgt op zijn beurt ook weer voor onzekerheid in de opkomende markten. Eén van de oorzaken is de vaccinatiegraad in China. De vaccinatiegraad in China is relatief laag ten opzichte van andere landen, waardoor het risico op een uitbraak, met alle gevolgen vandien, groter is dan normaal gesproken. Deze relatief lage vaccinatiegraad leidt er op zijn beurt weer toe dat wanneer er een corona besmetting plaatsvindt, geen halve maatregelen genomen worden. Enkele weken terug werd een complete haven afgesloten omdat een van de werknemers geïnfecteerd geraakt was. Naast de corona perikelen is de Chinese staat zelf ook onrustig. De Chinese staat heeft de afgelopen maanden tal van nieuwe maatregelen opgelegd aan Chinese bedrijven. Er kwamen nieuwe mededingingsregels die zich manifesteerden in boetes voor bedrijven als Alibaba, Tencent en Meituan. Bovendien werden veel beperkingen opgelegd voor sociale sectoren. Zo bepaalde China bijvoorbeeld dat de onderwijssector omgezet moest worden in een non-profit sector. Dit zorgt ervoor dat de complete marktwerking uit deze sector wordt gehaald. Ook is de Chinese staat angstig voor de alsmaar blijvende groei van met name de techbedrijven. Door nieuwe reguleringen in te voeren, probeert China de macht van deze bedrijven in te dammen. Deze steeds strenger optredende Chinese overheid zorgt ook voor een negatieve invloed op de Chinese beurs. Dit jaar is de MSCI China All Shares Index met 11% gevallen, terwijl de andere grote indexen record na record verbreken. Wilt u meer weten over wat de financiële resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn? Lees dan hier verder. Neem dan hier een kijkje.

Getroffen bedrijf: Alibaba

Een voorbeeld van een onderneming die het moet ontgelden in China is Alibaba. Dit aandeel is in ongeveer een jaar tijd gehalveerd in waarde. Dit terwijl de omzet van Alibaba in het laatste kwartaal nog met 34% gegroeid is tot $31,87 miljard. Bovendien verhoogde het bedrijf zijn aandeel terugkoopprogramma met 50% tot $15 miljard. Desondanks is het aandeel nog steeds aan het dalen, wat het gevolg is van de nieuwe regels van de Chinese overheid. Zo is de Chinese overheid o.a. met een nieuwe conceptwet gekomen om monopolies tegen te gaan. Een dergelijke wet zou erg slecht uitpakken voor veel beursgenoteerde Chinese bedrijven. Wilt u meer weten over wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Komt de groei terug?

De Chinese overheid blijft ontzettend onvoorspelbaar door de hoeveelheid macht die het zichzelf heeft toegeëigend. Toch zijn er een aantal bedrijven in China die zo groot en machtig zijn, dat het voor die bedrijven slechts een kwestie van tijd lijkt voor ze de weg naar boven weer gevonden hebben. Daarnaast lijkt het onvoorstelbaar dat China de economie niet wil laten groeien, aangezien ze in 2028 de Verenigde Staten voorbijgestreefd willen zijn. Dit heeft als waarschijnlijk gevolg dat de groei in de emerging markets ook weer terug zal komen. Hierbij moet er wel in het achterhoofd gehouden worden dat de Chinese overheid dit verhaal elk moment in het honderd kan sturen. De belegginsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u vanzelfsprekend op de hoogte houden van de ontwikkelingen in China en de emerging markets.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine