De Amerikaanse presidentsverkiezingen en hun invloed op de beurs

Gepubliceerd op 30 mei 2020

Elke vier jaar is het weer zo ver in de Verenigde Staten: de presidentsverkiezingen met het bijbehorende politieke circus. De meest recente verkiezingen vonden plaats in 2016. Dit betekent dat we anno 2020 de nieuwe verkiezingen weer mogen aanschouwen. Niet alleen voor de politiek is dit schouwspel van groot belang, ook de economie houdt alles nauwlettend in de gaten.

Normaal_USverkiezing - Header

De verkiezingen gaan namelijk altijd gepaard met grote invloeden op de nationale en internationale markten. In dit artikel zetten de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u uiteen waarom de Verenigde Staten van wezenlijk belang zijn voor ook de Nederlandse economie en wat de effecten van de verkiezingsuitslag zullen zijn voor de Nederlandse beurzen.

Waarom hebben de Verenigde Staten invloed op de beurs?

Als ’s werelds grootste economie is het niet raar dat de Verenigde Staten een prominente rol spelen op de internationale markten. Als thuisfront van de grootste beurs ter wereld, de New York Stock Exchange, is het duidelijk dat de Verenigde Staten op financieel gebied een essentiële taak vervullen. In het verleden is dit op pijnlijke manieren gebleken. De Beurskrach van 1929 was het gevolg van overgewaardeerde aandelen aan Wall Street. Ook de Kredietcrisis van 2008 was het product van Amerikaanse makelij. Door hypotheken te verstrekken aan onvermogende huishoudens ontstond een economische ramp van ongekende weerga. Beide crises drongen door tot de uithoeken van de wereld. Het belang van de Verenigde Staten voor de internationale markten is hiermee duidelijk. Het land heeft de touwtjes op de beurzen in handen.

Wat voor rol spelen de Verenigde Staten voor de Nederlandse handel?

Voor ons kleine kikkerlandje is de grootste economie ter wereld van wezenlijk belang. Voor een handelsland als Nederland is dat ook niet vreemd. De Verenigde Staten zijn na de EU zelfs de grootste handelspartner van Nederland. In 2017 ging grofweg 4% van de totale Nederlandse goederenexport naar de Verenigde Staten. Voor de dienstenexport bedroeg dit 7.5%.Hiermee is de Verenigde Staten van onbetwist belang voor de Nederlandse handelseconomie. Eén van de sectoren die het meest afhankelijk is van deze handel is de biersector. Circa 40% van al het geëxporteerde bier in 2017 had als eindbestemming de Verenigde Staten. Ook de kunst- en vishandelaren hebben veel baat bij Amerikaanse klanten. Respectievelijk stuurden deze markten in 2017 een totaal van 51% en 47% van hun goederen naar de overkant van de Atlantische Oceaan. Ten slotte is er in onze digitale en geglobaliseerde wereld de hightech industrie van ongekend belang. Zowel de Amerikaanse als de Nederlandse economie is hier sterk van afhankelijk en wisselen daarom veel kennis en producten met elkaar uit. In 2017 werd er voor €5,7 miljard aan goederen geëxporteerd, wat neerkomt op 13,3% van de totale uitvoer van hightech goederen van Nederlandse komaf. Over de decennia heen is de totale waarde van de handel met de V.S. significant gegroeid. Ten opzichte van het begin van dit millennium is de export naar de V.S. zelfs bijna verdubbeld. Wilt u weten hoe Wierda en Partners Vermogensbeheer u van dienst kan zijn? Lees dan hier verder over vermogensbeheer bij ons.

​Wat is de invloed van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de aandelenmarkt?

Het proces van campagnevoeren en de uitslag van een verkiezing is van invloed op de beurzen, zo blijkt uit onderzoek van analisten die onderzoek deden naar de prestaties van de S&P 500 - één van de grootste Amerikaanse aandelenindexen - en de Amerikaanse verkiezingen vanaf de jaren ‘30. Uit het onderzoek bleek dat het jaar voor de verkiezing zowel aandelen als obligaties minder presteerden vergeleken met andere jaren. Normaal gesproken namen de aandelen toe met grofweg 8,5%, maar in het jaar voor de verkiezingen bedroeg dit percentage meestal niet meer dan 6%. De beurzen vertonen ook opvallende patronen nadat de uitslag bekend is. Wat met name opvalt is dat de beurs gemiddeld met 6.5% stijgt als een president herkozen wordt, terwijl de groei ‘slechts’ 5% is als er een president aan de macht komt. Wilt u weten wat het rendement van Wierda en Partners Vermogensbeheer is geweest over de afgelopen jaren? Lees dan hier verder.

Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat elke nieuwe president een andere koers kan varen. De koers die een president besluit te varen, kan namelijk grote gevolgen hebben voor bepaalde industrieën en aandelen. Ter illustratie, toen Donald Trump in 2016 de presidentsverkiezingen won, koos hij ervoor om de kolenmijnen te heropenen die zijn voorganger, Barack Obama, had gesloten. Voor sommige delen van de economie was deze heropening gunstig, zoals de zware industrie. Obama sloot de mijnen om industrieën op het gebied van verduurzaming te stimuleren. Omdat elke president zijn eigen koers vaart, verschilt het ook erg per president welke sectoren hier het meest van zullen profiteren.

​Wat zijn de effecten van de presidentsverkiezingen voor Nederlandse aandelen?

De Nederlandse economie is onlosmakelijk verbonden met de Verenigde Staten, wat aan de andere kant van de Atlantische plas ligt. Met name de bier- en techsectoren hebben goede handelsbanden met de Verenigde Staten. Wanneer de nieuwe president besluit protectionistische maatregelen door te voeren, zal dit vrijwel zeker effect hebben op de omzet van Hollandse bedrijven als Heineken. Dit zullen we dan ook ongetwijfeld terugzien in de aandelen van deze Nederlandse onderneming. Zij verliezen namelijk de toegankelijkheid van één van hun deelmarkten, waardoor Amerikaanse concurrenten ruim baan krijgen om een groter deel van de markt te bezetten. Wie er aan de macht komt en welke koers deze persoon vaart, is dus van groot belang voor beleggers en aandelen op de Nederlandse beurzen. Hoewel de verkiezingen nog maanden in de toekomst zijn, staat vast dat de nieuwe president ook invloed zal hebben op de Nederlandse beurzen en aandelen. Met dit in het achterhoofd blijven de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de ontwikkelingen in de Verenigde Staten op de voet volgen.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine