In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer met u de recente dalingen in de oliesector bespreken met specifiek het aandeel Shell.
Olie is de drijfveer van de economie, u kunt de economie bijna vergelijken met uw auto. Heeft u geen olie? Dan komt u niet vooruit. Tegenwoordig, echter, zitten we in een rare situatie. Olie is er namelijk wel, maar toch rijden er letterlijk een groot aantal auto’s wereldwijd niet. De wereld is zwaar getroffen door het nu wereldwijd bekende COVID-19, in de volksmond beter bekend als het coronavirus. Een simpel, voor het oog onzichtbaar virus, heeft de wereldeconomie de wielen ontnomen en langzaamaan tot stilstand gebracht. De oliekoers heeft er onder te lijden en dat geldt ook voor het aandeel Royal Dutch Shell. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen met u kijken hoe het verder zal gaan en waar de kansen liggen voor ons.
De oliekoers hangt af van meerdere factoren. Zo is niet alleen de olieprijs maar de hele economie altijd al een kwestie geweest van vraag en aanbod. De koers gaat omlaag als de vraag daalt, wat te merken is geweest aan de dalende vraag in China. China gaat steeds verder op slot en de vraag is al met meer dan 20% gedaald door het coronavirus in China. Dit heeft impact op de koers, die begin maart met 30% kelderde. Toonaangevend voor de olie-industrie is de Amerikaanse Brentolie. De prijs voor een vat van deze olie is in een maand tijd gezakt van $60 naar minder dan $30. Dat is een daling van meer dan 50%. Daarnaast probeert de OPEC, een oliekartel bestaande uit 14 landen, Rusland zover te krijgen om de olieproductie naar beneden te schalen, om zo de schade te beperken. Rusland geeft echter niet toe, wat ervoor heeft gezorgd dat Donald Trump ook van zich heeft laten horen. Als reactie hierop steeg de olieprijs van een Amerikaans vat met 24% binnen één dag. Saudi-Arabië laat zich niet kennen en produceert zelfs meer.
Shell, één van de zes grootste staats-onafhankelijke oliemagnaten, is in meer dan 140 landen actief en dus ook een grote speler in de olievelden. Het aandeel heeft een omzet van ongeveer €320 miljard, maar staat nu flink onder druk door de invloed van het coronavirus op de oliemarkt. Het aandeel heeft het al langere tijd moeilijk, zo is het bekeken over een jaar tijd met bijna 50% gezakt, waarvan de grootste daling de laatste tijd geweest is als direct gevolg van de coronacrisis. Deze recente daling zorgde er ook voor dat het niet meer als zwaarste aandeel woog in de AEX. Toch zag Shell ook een ééndaagse stijging van 22,5%. Echter, Shell zal nog veel verder moeten stijgen om er weer helemaal bovenop te komen.
Verder is in deze tijd het dividendbeleid ook erg interessant, met name voor beleggers. Beleggers zijn namelijk aandeelhouders, zij kopen een deel van het bedrijf en zijn daarmee onderdeel van een bedrijf. Om deze beleggers vast te houden, keert het bedrijf geld uit aan hen na een bepaalde periode, dividend genoemd. Dit bedrag is afkomstig van de winst van het bedrijf en er zal altijd vooraf worden aangekondigd hoe hoog dit bedrag is. Dit heeft voor velen al een mooi rendement weten op te leveren. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft over de jaren heen dit weten te betekenen voor velen. Lees hier meer over onze rendement.
De reden dat Shell veelal geliefd is onder beleggers, is vanwege het vaste dividendbeleid. Shell wijkt er namelijk nooit vanaf en ook wordt het nooit overgeslagen. In 2015 bijvoorbeeld stond het dividend op $1,88. Hetzelfde gold voor 2016, 2017, 2018 en 2019. Dit jaar heeft Shell echter te kampen met meerdere obstakels en dus beginnen beleggers te vrezen dat dit het jaar wordt dat Shell haar beleid gaat veranderen. Shell lijkt er tot opluchting van menig belegger niet van af te wijken. Wel neemt het bedrijf maatregelen tegen de huidige omstandigheden. Zo houdt Shell een paar miljard euro in op grote investeringen en wil Shell haar werkkapitaal verlagen, om op deze manier geen grote verliezen te leiden en haar investeerders tevreden te houden. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer probeert in deze tijd een stabiele koers te varen. Lees hier meer over onze visie.
Het coronavirus zorgt voor onzekere tijden, de wereldeconomie heeft het zwaar. Zelfs de economische drijfveer, olie, kampt met zeer onzekere tijden. Dalingen van 30%, 50% en 18% zijn nu regelmatig aan de orde van de dag. Koninklijk aandeel Shell ervaart ook de consequenties van de stilvallende wereldeconomie, maar laat zich nog niet zomaar kennen. Nieuwe maatregelen moeten ervoor gaan zorgen dat de olietankers van Shell zelfs in deze donkere tijden weten te welvaren. Beleggers hoeven zich nog geen zorgen te maken dus, is de boodschap van Shell. Niemand weet wat er nog gaat gebeuren, maar voor het aandeel Shell lijken de omstandigheden te stabiliseren. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u in ieder geval op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: