Corona medicijnen en de winnaars

Gepubliceerd op 6 augustus 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte stellen van de status van de bedrijven die zich de afgelopen tijd hebben bezig gehouden met het ontwikkelen van vaccins, en welke bedrijven als winnaars naar boven gedreven zijn.

Normaal_Vaccin - Header

Inmiddels hebben wij al bijna anderhalf jaar last van de corona crisis, maar het einde van de tunnel lijkt dan ook eindelijk in zicht. Ondanks dat er nog veel onzekerheden zijn over de vaccins, nieuwe varianten van het virus en de hoeveelheid besmettingen, is dit een goed moment om terug te kijken op de bedrijven die de vaccins ontwikkeld hebben en al enkele maanden leveren. Daarnaast zullen we een aantal andere bedrijven bekijken die medicijnen produceren, om te vergelijken hoe zij het gedaan hebben ten opzichte van de producenten van de corona vaccins.

​Pfizer

Dit bedrijf komt waarschijnlijk het eerst in u op wanneer u aan een corona vaccin denkt. Pfizer was echter niet het eerste bedrijf waarvan het vaccin goedgekeurd werd, maar het is wel het bedrijf wat de meeste doses heeft verkocht in de EU. Toch is het aandeel niet veel in waarde gestegen. Op het moment van de bekendmaking van het vaccin steeg het aandeel van $33,66 in begin november naar $41,12 in begin december, om daarna in februari weer terug te vallen tot $33,49. Inmiddels is de prijs van het aandeel gestabiliseerd rond de $40.

​Moderna

Vlak nadat Pfizer bekend maakte een vaccin te hebben, kwam Moderna met hetzelfde nieuws naar buiten. Moderna staat na Pfizer in de EU op een stabiele 2e plek wat betreft verkochte doses. Toch doet Moderna het op de beurs aanzienlijk beter dan Pfizer. In dezelfde periode van november tot december steeg het aandeel van $72,45 tot $156,93; meer dan een verdubbeling dus. Na een korte februari dip heeft het aandeel zich herpakt en is het inmiddels gestegen tot boven de $350. Deze resultaten zijn natuurlijk zeer positief. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft over de afgelopen periode uitstekende financiële resultaten geboekt. Wilt u hier meer over weten? Lees dan hier verder.

​AstraZeneca

Het AstraZeneca vaccin is met 3 miljard doses het meest verkochte vaccin wereldwijd. In de EU zijn er echter ‘slechts’ 300 miljoen doses verkocht, vanwege de welbekende problemen, waaronder de mogelijke gezondheidsrisico’s, maar ook de leveringsproblemen. Dit is ook terug te zien in de koers. In het begin van november is er een piek te zien van bijna $60. Kort daarna daalde het aandeel echter en schommelde het tussen de $40 en $50.  Over de laatste paar weken lijkt AstraZeneca zich echter te hebben hersteld en staat het weer rond de $60. Gezien de slechte media aandacht die het bedrijf enkele maanden gekend heeft, had dit veel slechter kunnen zijn.

​Janssen (Johnson & Johnson)

Dan de producent van ‘ons eigen’ vaccin, Janssen, wat in de rest van de wereld beter bekend staat als Johnson & Johnson. Hoewel Johnson & Johnson relatief aan de late kant was in vergelijking met andere farmaceuten, beschikken ze over het grote voordeel dat voor hun vaccin slechts 1 prik nodig is. Hierdoor zijn de leveringen logischerwijs ook lager, maar met 368 miljoen verkochte doses zullen ze zeker niet ontevreden zijn. De koers kent een stabielere lijn dan die van de concurrenten; sinds november heeft er een tamelijk consistente stijging plaatsgevonden van grofweg $140 tot boven de $170 op moment van schrijven.

​Andere farmaceutische bedrijven

Ter vergelijking kijken we naar Gilead en hun medicijn remdesivir. Inmiddels is het medicijn verkrijgbaar in meer dan 50 landen wereldwijd. De vraag naar de vaccins neemt namelijk exponentieel toe. Regeringen willen ervoor zorgen dat de vaccinaties allemaal achter de rug zijn, zodat de economie weer langzaam op gang kan komen. Tot dusver ligt het tempo relatief laag, maar met de opkomst van remdesivir in 2020 en andere vaccins een jaar later, wordt dit flink opgestoomd. Tegenwoordig is het zo dat Europese landen geld vrijmaken om op die manier de aanschaf en verspreiding van vaccins in derde wereldlanden te stimuleren. Zo werd er een half jaar geleden maar liefst 25 miljoen euro gebruikt op deze plannen te verwerkelijken in Afrika. Verder is het van belang om te vermelden is dat eigenlijk de hele pharmaceutische industrie een aantal lastige maanden achter de rug heeft, met uitzondering van de bedrijven die corona vaccins ontwikkeld hebben. Naast vaccins, heeft de productie van vaccins nog meer (onbedoelde) voordelen met zich meegebracht, zoals de verduurzaming van de economie.

​Conclusie

De kern van het verhaal is eigenlijk vrij simpel. Wanneer we kijken naar de producenten van corona vaccins is Moderna de overduidelijke winnaar. Toch kunnen we moeilijk de andere producenten aanmerken als verliezers, omdat zij het ten opzichte van andere bedrijven uit de industrie gewoon heel goed gedaan hebben. Verder valt het op dat deze winnaars niet alleen in Europa te vinden zijn. Langzamerhand verspreiden de verschillende type vaccins zich over de hele wereld en maken zich kenbaar op het medische toneel. Dit betekent dan ook dat de markt van de vaccins er op het moment van schrijven goed voorstaat. De afzetmarkt is groot, en dat beeld zal in de nabije toekomst ook nog zeker niet veranderen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent corona en de pharmaceutische sector.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine