Chips voor de elektronicasector

Gepubliceerd op 2 april 2021

Het mobiele apparaat waarop u dit artikel nu aan het lezen bent, draait op onder andere een videokaart en een processor. Hiervoor zijn chips nodig. Het is werkelijk een gewild goedje. 

Normaal_Chips - Header

Vandaar dat wij van Wierda en Partners Vermogensbeheer in dit artikel het onderwerp van de groeiende vraag naar chips weer aansnijden. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte stellen van de ontwikkelingen hieromtrent. We zullen u wegwijs maken in de redenen voor de alsmaar groeiende vraag en de bedrijven aanstippen die hiervan profiteren.

​Groeiende vraag

Zoals gezegd is er een enorme vraag naar chips. Chips zitten in alle elektronische apparaten. De groeiende vraag heeft een aantal oorzaken. Allereerst heeft het coronavirus een flinke vinger in de pap gehad. Het virus heeft als gevolg dat veel mensen vanuit huis werken, waardoor er veel nieuwe elektronische apparaten zijn aangeschaft voor het werk, maar ook voor ontspanning en entertainment. Veel mensen willen de nieuwste PlayStation of bouwen een game computer om de nieuwste spellen te kunnen spelen, of natuurlijk de talloze thuiswerkplekken die er in Nederland bij zijn gekomen. Een andere sector die veel chips nodig heeft, is de autosector. Met name voor de elektrische auto-industrie zijn chips van levensbelang. De vraag is op dit moment zo groot dat de producenten van chips het niet kunnen bijbenen, wat gevolgen heeft voor de productie van verschillende bedrijven. Zo hebben ze bij Sony door de schaarsheid van chips productie tekorten voor de Playstation 5. Daarnaast overweegt Samsung om het lanceren van de nieuwste smartphone uit te stellen. Ook de autosector kent problemen. Het Chinese NIO dat zich bezighoudt met de productie van elektrische auto’s heeft onlangs de productie voor een week stil moeten leggen. Daarnaast heeft de blokkade van het Suezkanaal extra problemen opgeleverd. De scheepvaartindustrie is immers wat onze economische wereld draaiende houdt. De producenten van de chips kunnen deze exploderende groei niet bijhouden en dit levert dus behoorlijke problemen op voor verschillende takken. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

​Chip producenten profiteren

Ondanks dat veel bedrijven tekorten hebben door de groeiende vraag naar chips zijn er ook ondernemingen die hiervan profiteren. Een aantal van deze bedrijven, die deel uitmaken van de aandelen portfolio van Wierda en Partners Vermogensbeheer, zullen wij bij langs lopen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is het Nederlandse Besi, dat actief is in de chipsector. Dat de vraag naar chips explosief gestegen is, is goed terug te zien in de aandelenkoers van Besi. Op het moment van schrijven is de prijs per aandeel meer dan €70, wat een absoluut record is voor Besi. Ter vergelijking, in maart 2020 kostte een aandeel nog minder dan €25 en aan het begin van dit jaar stond de koers van Besi nog rond de €50. Dit laat dus duidelijk zien dat Besi sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar een gigantische groei heeft meegemaakt en zelfs bijna verdriedubbeld is. Een ander bedrijf waarin Wierda en Partners Vermogensbeheer in belegt is ASML, ook actief in dezelfde sector. De aandelenkoers van ASML is eigenlijk identiek aan die van Besi. De koers van ASML lag in maart 2020 nog onder de €220. De huidige aandelenprijs is meer dan een verdubbeling hiervan en staat op het moment van schrijven boven de €520. Het laatste bedrijf dat we zullen bespreken is ASM International, wederom een producent van chips. Hiervoor geldt hetzelfde verhaal als de eerder besproken bedrijven; in maart 2020 lag de koers van ASM International nog onder de €80, maar inmiddels noteert het bedrijf een koers van boven de €250, wat wederom neerkomt op een verdriedubbeling. Deze drie aandelen zitten alle drie in verschillende prijscategorieën. Toch is de groei vrijwel identiek, wat een hoop zegt over de staat van de vraag naar chips. Wilt u weten wat de financiële resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn geweest in deze periode? Lees dan hier verder.

​Bloeiende sector

Zoals gezegd is de chipsector momenteel goed bezig en ASML, BESI en ASM International zijn hier levende voorbeelden van. Om de tekorten aan te kunnen vullen, zijn veel chip producenten nu hard aan het werk om de productiemogelijkheden te vergroten. Toch blijft het een vraagstuk of voor de voorzienbare toekomst aan de groeiende vraag voldaan kan worden. We zullen de komende tijd niet minder elektronische producten thuis willen hebben. Daarnaast wordt er veel verwacht van de elektrische autosector. Wanneer de verkoop van elektrische auto’s zal stijgen, zal de vraag van chips meegroeien. Ook andere sectoren zullen meer chips nodig hebben. De verwachting is dat het chip tekort de komende jaren een gewoonte kan worden. Het lijkt dus de gouden eeuw te worden voor de chipsector. De bedrijven zoals ASML, BESI en ASM International kunnen dus in hun handen wrijven. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u uiteraard op de hoogte houden van de chipindustrie en de bedrijven die hierbij betrokken zijn.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine