Brokers naar het buitenland

Gepubliceerd op 21 januari 2020

Als u als particulier wilt beleggen op de beurs, moet dit via een tussenpersoon. Een broker wordt deze van oudsher genoemd. Tegenwoordig bestaan er grote broker-bedrijven. Dit kunnen afdelingen zijn van normale banken, zoals ING of Rabobank, maar ook andere bedrijven. Onlangs is een grote Nederlandse broker in Duitse handen gevallen. DeGiro is voor €250 miljoen verkocht aan de Duitse concurrent Flatex. Dit is al het tweede Nederlandse handelsplatform dat in buitenlandse handen valt. Eerder in 2019 werd de overname van de online broker BinckBank door het Deense SaxoBank al definitief. De Nederlandse handelsplatformen zijn dus populair. Bij zo’n overname door een buitenlands bedrijf, geldt er plots een andere regelgeving voor de overgenomen online brokers.

Normaal_BrokersBanken - Header

Een groot deel van de Nederlandse beleggers zijn actief bij de twee eerder genoemde brokers. Daarom is het niet onverstandig om te kijken waarom deze brokers zijn overgenomen en wat dit voor hen betekent. Hoe komen deze overnames tot stand en wat betekenen ze voor beleggend Nederland? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer gaan voor u op onderzoek uit.

BinckBank in Deense handen en DeGiro naar de buren

Het was het Deense SaxoBank dat in december 2018 een bod deed op het Nederlandse BinckBank. Dit deden de Denen met een bod van €6,35 per aandeel, ruim 30% boven de aandelenkoers van BinckBank op dat moment. Nadat de toezichthouders De Nederlansche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB) in juli 2019 de verklaring van geen bezwaar gaven, was het aan de aandeelhouders en aangezien dit een goed bod was, vormde ook dit geen probleem. Wat kregen de aandeelhouders ervoor terug? Betere technologie bij de dienstverlening van BinckBank om te kunnen blijven concurreren in de steeds meer onder druk staande markt voor brokers. En nu is ook DeGiro overgenomen door een, niet Deense maar Duitse, concurrent. 

Zoals de BinckBank een mooie aanbieding kreeg uit Denemarken, mogen de oprichters van DeGiro ook zeker niet klagen. Ze worden namelijk verwend door het Duitse Flatex, dat de overname doet voor €250 miljoen. Ongeveer €60 miljoen hiervan is in cash en de rest is in de vorm van aandelen in het nieuwe fusiebedrijf. Met de overname van DeGiro en haar 450.000 geopende rekeningen wordt Flatex in één klap de grootste onafhankelijke broker in Europa en komen ze al aardig in de buurt van de ambitieuze 1 miljoen rekeningen die ze volgend jaar geopend willen hebben. Volgens de baas van Flatex, Frank Niehage, wil Flatex ‘de Charles Schwab van Europa’ worden. Zo’n overname door het buitenland komt natuurlijk niet zonder gevolgen. Nu een groot deel van de Nederlandse beleggers plots bij broker zit die onderdeel wordt van een Duits bedrijf, is het belangrijk om na te gaan wat dit betekent voor deze beleggers. Ten eerste is het aannemelijk dat deze overname in elk geval een aantal vruchten af gaat werpen. Na de fusie kunnen beide bedrijven intern kosten besparen. Flatex schat dat deze besparingen 15 tot 20 miljoen euro per jaar op gaan leveren. Dit kan doorgevoerd worden naar de kosten per order, wat de beleggers weer ten goede komt.

Lees hier meer over vermogensbeheer bij ons.
 

​Buitenlandse regelgeving

Daarnaast zal de regelgeving die van toepassing is op het bedrijf waarschijnlijk veranderen. Nu valt DeGiro nog onder de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar na de overname zou het zomaar wel eens de Duitse variant kunnen zijn die de touwtjes in handen heeft. Een belangrijk verschil tussen deze twee is dat in Nederland wordt gestreefd naar een transparante markt voor beleggingen. Commissies zijn niet toegestaan. Er mogen geen commissies worden opgenomen in gekochte producten en de klant betaald per transactie. In Duitsland mag dit wel. Dit kan dus betekenen dat beleggers bij DeGiro straks lagere transactiekosten gaan betalen, hier staan dan wel commissies voor producten tegenover.  Overigens heeft Flatex bevestigd dat beide bedrijven onder eigen naam blijven bestaan, het kan zijn dat hetzelfde geldt voor het verdienmodel.  

De bankvergunning van Flatex

Tot slot nog een positief punt voor beleggend Nederland is dat Flatex een bankvergunning heeft. Mocht DeGiro hier ook gebruik van kunnen maken, dan zou dit betekenen dat er extra beurzen toegevoegd kunnen worden en handelstijden kunnen worden verlengd. Met deze vergunning kunnen klanten ook gebruik maken van het depositogarantiestelsel, wat tegoeden tot €100.000 dekt. Beleggen maar!

Lees hier meer over een aantal van de grootste banken van Europa.
 

​In het kort

Met de overname van DeGiro door Flatex, komt voor de tweede keer in korte tijd een Nederlandse broker in handen van een buitenlands bedrijf. Door de grote druk op de brokermarkt is uitbreiden en overnemen de enige optie voor broker-bedrijven. Voor beleggend Nederland betekent dit in de eerste instantie nog niet bijzonder veel en kan zo’n overname zelfs zorgen voor een daling van de kosten. Het is echter wel goed opletten welke regelgeving precies gaat gelden voor de Nederlandse brokers, nu zij onder buitenlandse bedrijven, en dus ook buitenlandse regelgeving, vallen. De bankvergunning die Flatex heeft, kan DeGiro mogelijkheid geven haar beursaanbod uit te breiden en haar klanten gebruik te laten maken van het depositogarantiestelsel. Het is nog afwachten of dit ook echt gaat gebeuren. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de broker-wereld in de gaten en houden u op de hoogte.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine