Boskalis, alles behalve bagger

Gepubliceerd op 20 februari 2021

Inmiddels is de watersnoodramp al meer dan 50 jaar geleden en hebben de deltawerken sindsdien hun werk goed gedaan. Een Nederlands bedrijf dat een grote rol heeft gespeeld in de bouw van deze wereldberoemde constructies is de Koninklijke Boskalis Westminster NV, beter bekend onder de naam Boskalis.

Normaal_Boskalis - Header

Dit bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. Boskalis is voornamelijk actief in de landaanwinning, de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen en het beschermen van oevers. Hoewel het bij Boskalis de afgelopen jaren niet altijd van een leien dakje ging, steeg de koers van het aandeel Boskalis onlangs op de beurs en is er weer ruimte voor perspectief. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer kijken naar de oorzaak van dit stijgen en wat er nog meer in het vat zit voor deze Nederlandse specialist.

​Boven de bagger uitstijgen

Stammend uit het jaar 1910, en tegenwoordig dus een vooraanstaand bedrijf in de baggersector. Baggeren omvat alle zaken die komen kijken bij het weghalen van zand, slib en andere materialen die in water te vinden zijn. Daarnaast is landaanwinning een prominente taak van een baggerbedrijf, en ook Boskalis ontkomt hier niet aan.

Boskalis heeft wereldwijd activiteiten die ingedeeld kunnen worden in drie aandachtsgebieden. Deze zijn “Baggeren en Inland Infra”, “Offshore Energy”, en “Towage & Salvage”. De eerstgenoemde “Baggeren en Inland Infra” bestaat vooral uit klassieke baggerwerkzaamheden zoals het eerder genoemde weghalen van zand en slib. Met haar rijke geschiedenis, is Boskalis een bedrijf dat expertise heeft in dit aandachtsgebied en dus vaak de eerste keus is als er een partij gezocht wordt voor zulk werk. Überhaupt is de watersector een geliefde sector, veelal zijn hier innoverende bedrijven te vinden.

De toekomst van Boskalis

Zo staan er voor Boskalis in de nabije toekomst ook een aantal grote projecten op de planning. Groot nieuws was bijvoorbeeld de rol die Boskalis mag gaan spelen in de landwinning voor een nieuw vliegveld bij Manila, de hoofdstad van de Filippijnen. Daarnaast neemt Boskalis ook de ring om Antwerpen onder handen. Recenter nog kwam er goed nieuws vanuit het noorden. In Denemarken werd groen licht gegeven voor de bouw van een energie-hub in de Noordzee. Deze hub moet op een kunstmatig eiland gebouwd gaan worden en Boskalis zal vermoedelijk de aanleg van dit eiland op zich nemen. Dit is echter nog niet 100% zeker, aangezien het nog niet door de betrokken partijen bevestigd is. 

Met het oog op een transitie naar duurzame energie, zullen we in de nabije toekomst overigens steeds meer van deze energie-hubs tegenkomen. Bij een transitie naar duurzame energie horen ook steeds meer groene bedrijven. Dit zijn we ook terug op de beurs, zoals bij het Nederlandse Avantium. Deze deze energie-hubs zullen overigens vaak op zee gebouwd worden vanwege de hoge windkracht en een ruimtegebrek op het vaste land. Hierdoor is Boskalis als gewaardeerd baggerbedrijf dus de komende jaren verzekerd van een hoop werk. Verder is het vormen van slib in rivieren een cyclisch proces dat nooit op zal houden, dus ook in dat gebied zal er voor Boskalis altijd wel iets te baggeren blijven. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is met het oog op baggeren of andere vormen van groene energie, lees dan hier verder.

​Cijfers in de bagger

Dat de toekomst er zo goed uitziet, is ook menig belegger opgevallen. Direct nadat het nieuws uit Denemarken bekend werd, kreeg de koers van Boskalis een flinke duw in de rug. Dit vertaalde zich in de koersstijging waar we het eerder over hadden. Waar de koers in de eerste week van februari 2021 nog maar net boven de €20 uitkwam, staat het aandeel halverwege makkelijk boven de €25. Met alle toekomstige activiteiten en de gewaardeerde naam van Boskalis, zal deze koers naar verwachting ook gestaag blijven stijgen. Verder laat Boskalis de belegger ook niet aan lager wal. Het bedrijf heeft over de afgelopen jaren met regelmaat dividend uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Bovendien heeft ook Wierda en Partners Vermogensbeheer over de afgelopen jaren een uitstekend rendement weten te behalen. Wilt u meer weten, neem dan hier een kijkje

Waar de financiële resultaten van Boskalis de afgelopen jaren niet altijd een stijgende lijn hebben vertoond, stellen de meest recente resultaten de beleggers toch niet teleur. De afgelopen 10 jaar was de totale omzet nooit minder dan €2 miljard, maar vertoonde wel een dalende trend. In 2019 echter draaide het bedrijf een mooie totaal omzet van €2,645 miljard. Dit ging gepaard met een winst van ruim €74 miljoen. Het lijkt er dus op dat Boskalis nu een keerpunt heeft bereikt en de weg naar boven weer is gevonden.

​Conclusie

We kunnen dus concluderen dat Boskalis voorlopig nog niet uitgebaggerd is. Met meerdere grote klussen op de planning, blijft het bedrijf zijn goede naam versterken. Hoewel de omzet de afgelopen jaren niet altijd steeg, lijkt het keerpunt inmiddels bereikt te zijn en is de weg omhoog ingeslagen. Het is dan ook niet gek dat op de beurs de aandelenkoers al gestaag aan het stijgen is. Qua toekomstperspectief hebben de beleggers ook niks te klagen. Bagger zal niet zomaar verdwijnen uit de rivieren, plassen en meren en met de stijgende vraag naar offshore energie-hubs lijkt er voldoende werk voor Boskalis te blijven, ook in de toekomst. Natuurlijk is het allemaal afwachten hoe dit zich gaat vertalen naar de resultaten van het Nederlandse baggerbedrijf. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de stand van zaken in de gaten en rapporteren waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine