Besi in de spotlights

Gepubliceerd op 12 september 2021

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee voor een update over het aandeel Besi.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Besi

Zoals u misschien weet, staan elektronica en technologie hoog op de agenda van veel bedrijven. Een belangrijk onderdeel voor het produceren van deze elektronica en technologie zijn chips. BE Semiconductor Industries, ofwel Besi, is een vooruitstrevend bedrijf dat juist actief is in deze sector. Aangezien ons laatste artikel over Besi dateert van enkele maanden geleden, nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u vandaag mee voor een update.

Besi

De naam Besi is een grote naam in de wereld van halfgeleiders en chips. Het bedrijf is actief in de VS, Europa en met name Azië. In de wereld van halfgeleiders en chips speelt Besi een cruciale rol door het ontwikkelen en produceren van de machines die de chips maken. De chips en halfgeleiders die uit deze machines rollen zijn inmiddels onmisbaar voor bijna iedere sector. De sector die hier met name uitspringt, is de technologiesector. Vrijwel alle technologische apparaten die in omloop zijn, functioneren niet zonder chips en halfgeleiders. Met de toename in gebruik van deze apparaten, neemt ook het belang van een bedrijf zoals Besi toe. Er is daarentegen op het moment sprake van een groot tekort aan chips in de wereld. Dit heeft als gevolg dat veel producten niet geleverd kunnen worden. De groei in de vraag naar chips en halfgeleiders is natuurlijk koren op de molen voor producenten als Besi. Echter, de vraag is zo groot op dit moment, dat de producenten als Besi het niet kunnen bijbenen.

Cijfers tweede kwartaal 2021

Zoals gezegd heeft Besi op 27 juli 2021 de cijfers van het tweede kwartaal en het eerste halfjaar bekend gemaakt. De cijfers waren zeker om over naar huis te schrijven. In het tweede kwartaal bedroeg de omzet €226,1 miljoen, een stijging van 57,9% ten opzichte van het eerste kwartaal en een stijging van 81,9% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Dit is het gevolg van brede groei in eindgebruikers- en geografische markten, met name op het gebied van de meer geavanceerde mobiele producten. Er is voor ruim €200 miljoen aan bestellingen gedaan, wat meer dan 97% meer is dan het tweede kwartaal een jaar eerder. Dit kan toegewezen worden aan de groeiende vraag naar onderdelen voor sterkere computers, standaard elektronische apparaten en de automobielsector. Ook de uitrol van 5G zal naar alle verwachtingen eraan bijdragen dat de vraag naar chips blijft stijgen. De nettowinst van Besi groeide met €55,9 miljoen (148,7%) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 tot €93,5 miljoen in het tweede kwartaal. Dit was voornamelijk het gevolg van een gunstigere productmix, kostenbeheersing en een aanzienlijk hogere omzet. Deze cijfers zorgen bij Besi voor een prima rendement. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft de afgelopen jaren stabiele rendementscijfers behaald. Wilt u weten wat wij voor u in financieel perspectief kunnen betekenen? Lees dan hier verder.

Groene cijfers voor Besi

Voortbordurend op de mooie cijfers van Besi in het tweede kwartaal van 2021, behaalde Besi in het complete eerste halfjaar van 2021 een omzet van €369,3 miljoen. Dit komt neer op een stijging van maar liefst 71,3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. Met ruim €527 miljoen aan orders overtrof Besi het voorgaande jaar met bijna 140%, toen er voor ruim €307 miljoen besteld is. Het nettoresultaat van €131,1 miljoen steeg met €77,4 miljoen, of 144,1%, ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. Daarnaast is Besi bezig met de inkoop van eigen aandelen, en heeft het budget verhoogd tot €185 miljoen en verlengd tot oktober 2022. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Vooruitzicht

De verwachting is dat de cijfers van het derde kwartaal maximaal 15% procent zullen dalen ten opzichte van het tweede kwartaal. Echter, dit is geen reden voor beleggers om zich zorgen te maken, omdat het in lijn is met de seizoentrends. Daarentegen verwacht Besi de bedrijfskosten met 5 tot 10% te kunnen laten dalen in het derde kwartaal, ten opzichte van het tweede kwartaal. Besi kende kortom een erg succesvol eerste halfjaar. De verwachting is dat ze een klein percentage moeten inleveren in het derde kwartaal, maar dit is geen reden voor zorgen. De vraag naar chips zal op de langere termijn geen sterke afname kennen. Sterker nog, een toename in de vraag naar chips ligt meer in de lijn der verwachting. Mochten er wezenlijke veranderingen plaatsvinden met betrekking tot het aandeel Besi, dan zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u uiteraard op de hoogte houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine