Beleggen vrouwen beter?

Gepubliceerd op 27 juni 2019

Bij de term ‘belegger’ zal u meestal een beeld in uw hoofd krijgen van een man in een pak. Toch komt de vrouwelijke competitie snel op. Maakt het feit dat mannen al langer actief zijn in deze wereld hen meer ervaren? Of beleggen vrouwen beter? Deze vraag zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer met u behandelen.  

Kunnen vrouwen beter beleggen?

In dit artikel zal op de vraag ingegaan worden of de vrouwelijke wederhelft beter kan beleggen dan de mannelijke.

Bij de term ‘belegger’ zal u meestal een beeld in uw hoofd krijgen van een man in een pak, maar vrouwen kunnen evengoed beleggen natuurlijk. Hoewel ‘de zakenvrouw’ nog relatief nieuw is, komt de vrouwelijke competitie snel op. Ook vrouwen willen graag hun geluk beproeven op de financiële markt en de vraag is natuurlijk, hoe goed zijn zij eigenlijk in beleggen. De mannen doen het al veel langer, maar maakt dit hen ook meer ervaren? Ofwel, beleggen vrouwen beter? Deze vraag zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer graag met u behandelen. 

De mannelijke magnaten

Laten we het eerst over de mannelijke belegger hebben. In de financiële wereld komen verschillende eigenschappen om de hoek kijken, die van pas kunnen komen als het gaat om beleggen. Zo is het belangrijk om volledig te vertrouwen in uzelf en niks aan te trekken van de mensen om u heen, die bijvoorbeeld zeggen om iets niet te doen. Over het algemeen zijn mannen minder geneigd zich wat aan te trekken van andermans mening en bij beleggen kan dit nog wel eens van pas komen. Dit geldt natuurlijk niet altijd, maar soms is het beter om tegen de stroom in te roeien.

Een goed paard maakt nog geen goede ruiter, ofwel u kunt wel genoeg geld hebben om te beleggen, maar zonder de juiste eigenschappen komt u niet veel verder dan de voordeur. Zo is het ook belangrijk emoties niet de overhand te laten nemen. Aan beleggen zit een risico, dat weten alle goede beleggers. Daarom is het bij een tegenslag, maar ook bij veel winst belangrijk om rustig te blijven en uw emoties onder controle te houden. Vaak zijn mannen hier beter in dan vrouwen. Vrouwen worden meestal sneller emotioneel en hoewel hier niks mis mee is, kan het wel een obstakel zijn in de financiële wereld.

Aan de andere kant kunnen mannen soms iets impulsiever zijn dan vrouwen. Stel u bezit aandelen van een bedrijf, waarvan de koers gewoonlijk vrij steady is en plotseling zakt de prijs van een aandeel helemaal naar beneden. Dan zullen er altijd beleggers bij zitten, die al hun aandelen gelijk verkopen, bang om nog meer verlies te draaien. Dit soort impulsieve acties zullen mannen vaker vertonen dan vrouwen. 

De vrouwelijke vedettes

Dan nu de vrouwelijke belegger.
Dezelfde eigenschappen die voor mannen van belang zijn, zijn natuurlijk ook van belang voor vrouwen. Een vrij belangrijke kwaliteit is bijvoorbeeld geduld. U kan niet verwachten dat de koers van de een op de andere dag omhoog schiet en u er met de buit vandoor kan gaan. Een belegger speelt meestal in op de lange termijn en dan komt geduld nog wel eens van pas. Vrouwen zijn veelal geduldiger dan mannen en in de wereld van beleggen hebben zij hier een mooi voordeel ten opzichte van de man.

Het klinkt misschien een beetje dom, maar als u een ster wilt zijn op financieel gebied moet u wel een beetje goed zijn met getallen. Nu zijn de meest succesvolle beleggers (nog) alleen mannen, maar het is nou eenmaal bewezen dat vrouwen toch net iets intelligenter zijn dan mannen. Een beetje kunnen rekenen is in principe niet heel moeilijk, maar kleine fouten
worden snel gemaakt, vooral als er sprake is van tijdsdruk. Stressbestendigheid komt hier dus ook bij kijken.
Verder, vrouwen zijn soms iets te onzeker. Bij beleggen moet de knoop op een gegeven moment toch een keer worden doorgehakt en onzekerheid zal dan een blok vormen. Mannen nemen sneller het risico en dit pakt de ene keer beter uit dan de andere keer, maar risico durven nemen is wel enigszins van belang. 

Komt er een vrouwelijke Warren Buffet?

Zoals u wel gemerkt heeft, zijn er talloze kwaliteiten te benoemen, die iemand een goede belegger kunnen maken. Niet iedereen zal alle bezitten natuurlijk, maar de een zal bijvoorbeeld beter tegen stress kunnen dan de ander. Vrouwen en mannen kunnen ook erg verschillen. Mannen zijn vaak doelgerichter en trekken zich niks aan van andermans mening en vrouwen zijn meestal geduldiger dan mannen. Toch geldt dit niet voor alle mannen en vrouwen. Er zijn zeker ook mannen die erg geduldig zijn. Absoluut gezien zijn er misschien meer succesvolle mannelijke beleggers, maar relatief gezien zal dit verschil niet heel groot (meer) zijn. Of de vrouw beter is in beleggen, is moeilijk te zeggen, want ieder persoon is weer anders. Beleggers kunnen niet over één kam worden geschoren en dat moeten we ook zeker niet willen, want dan zou het maar een saaie boel zijn. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine