Beleggen in toeleveranciers en/of eindfabrikanten

Gepubliceerd op 23 augustus 2019

Ongeveer tweehonderd jaar geleden was er een ‘goldrush’ in de wereld. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat zij niet de enige waren die goud geld verdienden, de producenten van goudwaspannen verdienden bakken met geld door de naar goud begerende avonturiers.  Vandaag de dag speelt iets soortgelijks, is het handig om te beleggen in eindfabrikanten, de goudzoekers, of de toeleveranciers, de goudwaspanproducenten? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer vertellen u er graag meer over. 

 

Beleggen in toeleveranciers en/of eindfabrikaten header

Ongeveer tweehonderd jaar geleden was er een ‘goldrush’ in de wereld. Goudzoekers gingen naar de verste streken van de wereld om goud te vinden en rijk te worden. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat zij niet de enige waren die goud geld verdienden, de producenten van goudwaspannen verdienden bakken met geld door de naar goud begerende avonturiers. Je kan zelfs zeggen dat het op een bepaald moment rendabeler was om te investeren in een goudwaspannen productielijn dan zelf goud te zoeken. Vandaag de dag speelt iets soortgelijks, is het handig om te beleggen in eindfabrikanten, de goudzoekers, of de toeleveranciers, de goudwaspanproducenten? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer vertellen u er graag meer over. 

De dans om het gouden kalf

Het lijkt een hele makkelijke vraag, goudzoekers zullen vast meer verdienen. Ze vinden immers goud, wat enorm kostbaar was in die tijd, maar het is niet al goud wat blinkt, want het was nog maar de vraag of ze goud zouden vinden. Om het voorbeeld te vertalen naar het heden moet eerst het verschil tussen een toeleverancier en een eindfabrikant duidelijk gemaakt worden. Een toeleverancier levert producten aan een bedrijf, die er vervolgens een andere product van maakt. De eindfabrikant maakt het eindproduct bestemd voor verkoop aan de consument. Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig om te kijken naar een industrie waar veel innovaties zijn, denk aan de techindustrie. Verschillende eindfabrikanten kunnen als eerste de puzzelstukjes van een nieuwe technologie in elkaar zetten, degene die dat als eerst doet zal ongetwijfeld een enorme koers winst behalen. De crux is alleen dat er niet te weten valt welke eindfabrikant de ontdekking van de eeuw maakt. Om deze reden kan het slim zijn om in plaats van te beleggen in eindfabrikanten, te beleggen in toeleveranciers, want elke van die eindfabrikanten hebben soortgelijke producten nodig, dus als de ontdekking gedaan wordt, stijgt de koers van de toeleverancier gegarandeerd. Hier drie voorbeelden van of het handig is om te beleggen in toeleveranciers en/of eindfabrikanten. 

Vergeet uw glazen bol

Al jaren zijn bedrijven goed op weg om zelfrijdende auto’s te laten werken en veilig te laten rijden. Een paar van die bedrijven zijn Tesla, Google en verscheidene traditionele autofabrikanten. Eén van deze bedrijven zal waarschijnlijk de eerste zijn die het Eureka-moment heeft, op dat moment zal de koers van het desbetreffende bedrijf omhoog schieten, waardoor beleggers die short zijn gegaan hun aandelen verkopen, omdat ze niet zo’n grote stijging kunnen veroorloven. Hierdoor stijgt de koers nog verder. Wat voor een goede duit in het zakje kan zorgen. Echter, we hebben geen glazen bol tot onze beschikking om te voorspellen welke eindleverancier zelfrijdende auto’s als eerst gaat laten werken. Om deze reden is het een risico om te beleggen op, bijvoorbeeld eindfabrikant Google, omdat men verwacht dat zij de eerste zijn die de ontdekking doet. Alle zelfrijdende auto’s hebben sensoren nodig om hun wegligging te bepalen en het verkeer om zich heen te kunnen analyseren. Op het moment dat een bedrijf zelfrijdende auto’s op grote schaal produceert zullen zij veel sensoren nodig hebben, het kan daarom handiger zijn om in toeleveranciers van sensoren te beleggen.

Lees hier meer over beleggen in de elektrische auto. 

Denk aan geheugenchips

Bij geheugenchips kan het risico lager zijn als er belegd wordt in toeleveranciers. Dit is zo, omdat er, zelfs in crisissen, een redelijk stabiele vraag naar geheugenchips is. Simpelweg is dat zo doordat de mensheid van tegenwoordig erg afhankelijk is van ingewikkelde elektrische apparaten en dus geheugenchips. Dat terwijl de vraag naar duurdere elektrische auto’s, waar veel geheugenchips in zitten wellicht afneemt. Het kan om deze reden verstandiger om in economische tijden van nood te beleggen in toeleveranciers en niet in eindfabrikanten.

Lees hier meer over beleggen in chips en halfgeleiders. 

Let op productontwikkeling

Toch kan het ook handig zijn om in eindfabrikanten te beleggen. Een goed voorbeeld is Apple, zij brengen vaak nieuwe producten uit, beleggers zien hier vaak de meerwaarde van in en kopen aandelen of opties van Apple, waardoor hun koers omhoog gaat. Voor een toeleverancier is het lastig om nieuwe te ontwikkelen, omdat zij halffabrikaten of tussenproducten leveren. De innovatie is vaak te vinden bij de eindfabrikanten, zelden bij toeleveranciers. 

Samenvatting

Kortom, misschien waren de goudzoekers blind van begeerte naar goud, want een toeleverancier zijn is zo slecht nog niet. Beleggen in een toeleverancier is over het algemeen betrouwbaarder dan beleggen in een eindfabrikant, behalve als u Guus Geluk heet of een glazen bol heeft. Ook is het belangrijk om te kijken naar hoe essentieel de producten van toeleveranciers zijn ten opzichte van de producten van eindfabrikanten. Toch kan het ook wel handig zijn om in eindfabrikanten te beleggen, omdat zij degene zijn die nieuwe producten op de markt brengen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer bekijken elke situatie apart en houden u op de hoogte. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine