U kunt door te beleggen in afval bijdragen aan het verminderen van het torenhoge probleem van afvalbergen, wat zijn de redenen en is het wel rendabel?
“Garbage is gold” is een adagium waar al lang, onterecht, niet meer in geloofd wordt. Het westen exporteert letterlijke bergen met afval naar landen zoals Maleisië en China. AMG, ofwel Advanced Metallurgical Group, heeft hier belang bij als metaalbedrijf.
Op het moment produceert het westen te veel afval, de landen kunnen hun rommel niet zelf opruimen, sorteren en recyclen. Het westen stuurt daarom zijn afval naar bijvoorbeeld landen als Maleisië. In dat land wordt het vaak in wateren gedumpt, waardoor die vervuilen. Maleisië is daar klaar mee en dreigt dertigduizend ton afval terug te sturen naar de landen van herkomst. Het land wil, net zoals China, niet meer de dumpplek zijn van de westerse samenleving. Het Westen heeft op het moment te veel vuilnis. Er moet geïnvesteerd en belegd worden in een rendabele manier van recyclen, om te voorkomen dat ons afval zich zal opstapelen tot torenhoge bergen.
Naast een degelijk rendement en het verkleinen van afvalbergen zijn er nog andere redenen om te beleggen in afval. De derde reden is de zeldzaamheid van sommige metalen. Magnesium en platina raken in hoog tempo op. De huidige manier van recyclen van elektrische apparaten wordt op een manier gedaan genaamd: vermalen. De apparaten worden vermalen tot stukjes, vervolgens worden de stukjes in de beste metaalsmelter gestopt. Dit is een slechte manier van recyclen voor zeldzame metalen, omdat ze in kleine hoeveelheden voorkomen is er geen goede metaalsmelter voor of wordt het stukje metaal in de meest opbrengende smelter gedaan, waardoor het zeldzame metaal niet meer gerecycled kan worden.
De huidige manier van recyclen zorgt dat de zeldzame metalen steeds schaarser worden. Om dit te voorkomen moet er belegd worden in de recycling van elektrisch afval. Een manier van recyclen is het modulair maken van voornamelijk mobiele telefoons, maar ook van andere elektrische apparaten. Op deze manier worden van oudsher lastig recyclebare voorwerpen makkelijk te recyclen. In plaats van dat de apparaten in een vermalen gaan, kunnen ze simpel uit elkaar gehaald worden en kunnen de onderdelen in de best behorende bak. Op deze manier komt negentig procent van het zeldzame metaal palladium terug, tegen nul procent wat terug komt uit de vermaaltechniek. Door te beleggen in de modulaire bouw van elektrische apparaten blijven veel meer zeldzame metalen behouden en kan men een stuk langer gebruik maken van de handigheid van deze metalen, want zonder bepaalde zeldzame metalen, zou het beeldscherm waarop u dit artikel nu leest een heel stuk zwaarder zijn.
Lees hier meer over vermogensbeheer bij Wierda en Partners Vermogensbeheer.
Een vierde reden tot beleggen in recycling van afval is de autonomie van het Westen. Door zeldzame metalen uit afval te kunnen produceren wordt het Westen een stuk minder afhankelijk van China. Het land heeft een grote natuurlijke voorraad van zeldzame metalen. Doordat het Westen erg afhankelijk is van China van zeldzame metalen is dat een doorn in het oog van de slepende handelsoorlog. Als China besluit geen metalen meer te verkopen aan het Westen dan stort de elektronische sector in. Dit kan voorkomen worden door te beleggen in recyclen, denk aan het modulair maken van apparaten, omdat Amerika en Europa dan een manier hebben om zelf zeldzame metalen te produceren. Metaalbedrijven, zoals AMG, hebben hier in het bijzonder belang bij.
Lees hier meer over AMG.
Dit is een hele andere tak van sport, maar het heeft een grote potentie voor het in gang zetten van een circulaire economie: olie winnen uit plastic. Iets wat tot voor kort niet gedaan kon worden, kan tegenwoordig. Speciale ovens vergassen plastic, waardoor er methaan, butaan, maar voornamelijk zwavelvrije olie ontstaat. Deze ontdekkingen kunnen er wel eens voor zorgen dat de afvalbergen op een lucratieve wijze kunnen verdwijnen.
Kortom, de afvalsector is een sector met toekomst, bedrijven als AMG hebben hier baat bij. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn niet vies van gedegen onderzoek en zullen de sector nauwlettend in de gaten houden. Een investering in afval, is een investering in de toekomst. Goed voor de wereld, en goed voor de beleggingsportefeuille.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: