Avantium gaat een groene toekomst tegemoet

Gepubliceerd op 17 april 2021

Met het oog op duurzaamheid en de toekomst, is het onvermijdelijk dat er een einde zal komen aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen en de vervuilende plastics die we nu veelal gebruiken. Vinden we deze oplossing niet, dan zal dit wereldwijd voor een hoop problemen zorgen.

Normaal_Avantium2 - Header

Gelukkig zijn er bedrijven gespecialiseerd in het zoeken naar oplossingen voor deze komende problemen. Eerder hadden we het al over Avantium, een Nederlands bedrijf dat precies in deze sector actief is. Toentertijd spraken we al over de potentie van dit bedrijf en waarom de werkzaamheden van Avantium ook voor beleggers erg interessant zijn om te volgen. Inmiddels zijn we al een tijdje verder, en aan potentie ontbreekt het Avantium nog steeds niet. Vandaag nodigen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u uit om opnieuw mee te kijken naar Avantium en de meest recente ontwikkelingen rondom dit bedrijf.

Een terugblik

In het vorige artikel hebben we alle ins en outs van Avantium al besproken, maar het is geen slecht idee om even het geheugen op te frissen. Avantium is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar plastic. In de spotlights staat hun product PEF. Dit 100% afbreekbare product met een plantaardige achtergrond brengt een groot aantal groene voordelen met zich mee en kan ook de strijd aangaan met traditionele materialen zoals glas en aluminium. We bespraken dat het qua fundering niet mis kan gaan met Avantium in de toekomst, maar dat de financiële situatie nog niet ideaal genoemd kan worden. Ook de financiering van de bouw van een nieuwe fabriek in Delfzijl was nog niet rond. Onlangs heeft het bedrijf echter weer een aantal grote nieuwe klanten binnen weten te hengelen en daarmee komt de bouw dus nog dichterbij. De heipalen kunnen al bijna de grond in geslagen worden daar in Delfzijl. Wilt u uw geheugen over Avantium nog even extra opfrissen? Lees dan hier het desbetreffende artikel.

Kansen voor Avantium

Eén van de bedrijven waarmee Avantium op het moment een afnamecontract mee heeft afgesloten is het Belgische Resilux. Dit brengt het totale aantal afnemers al op vijf, waarmee 50% van de geschatte productiecapaciteit van de nieuwe fabriek al een bestemming zou hebben. Andere partners zijn de bedrijven Toyobo, Carlsberg Group, Refresco en Terphane. Al deze bedrijven geloven in een groenere en duurzamere toekomst die bereikt kan worden met behulp van de producten van Avantium. Daarnaast zien we deze verduurzaming ook terug in een andere tak van sport, namelijk groenere energiebronnen. Wilt u meer te weten komen over hoe Wierda en Partners Vermogensbeheer staat in bijvoorbeeld Nordex en haar windenergie? Lees dan het volgende artikel.

De afgelopen jaren is het besef dat er toch iets moet gebeuren om het klimaat te redden ook flink gegroeid onder de consument. Een goede zaak is dat. De hoeveelheid geproduceerd plastic is de afgelopen 20 jaar verveelvoudigd tot wel bijna twintig keer de oorspronkelijke hoeveelheid en zal naar verwachting nog eens verdriedubbelen tegen de tijd dat we het jaar 2050 zullen bereiken. Wat dat betreft zou Avantium met de bouw van ‘s werelds eerste commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl een primeur te pakken hebben en één van de grote spelers kunnen worden op het gebied van duurzame innovatie. De revolutionaire ideeën die ze hebben voor de plastic industrie zoals bijvoorbeeld het plantaardig maken van frisdrankflessen laat zien dat ze het menen. Zijn deze plannen haalbaar? Wilt u trouwens meer weten over de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Duurzame cijfers

Om al die ambities waar te kunnen maken, moet Avantium nu ook  gezond kunnen presteren. De financiële cijfers vertellen gelukkig een verhaal waar menig belegger blij van kan worden. Inmiddels is het algemeen bekend dat COVID-19 een hoop bedrijven een diep dal in wist te werken, waar velen ook nog niet uit zijn geklommen. Ook Avantium ontsprong vorig jaar de dans niet en ervoer de opschudding die dit virus veroorzaakte. Het bedrijf besloot om de algemene werkzaamheden een tandje terug te schroeven en zich in te zetten voor de bouw van de eerder genoemde fabriek. Lettend op de nieuw gevonden afnemers, zien we dat dit in elk geval is gelukt. Bovendien heeft Avantium al bijna ⅔ van de totale €150 miljoen voor de constructie van de fabriek binnen. De oplevering van de fabriek wordt in 2023 verwacht.

Qua financiële cijfers zag Avantium een klein dipje, maar een grote dreun is ze bespaard gebleven. Ondanks het moeilijke jaar, wist Avantium nog steeds een omzet te behalen van ruim 9.9 miljoen euro. In 2019 bedroeg deze nog een kleine 13.8 miljoen, maar naar verwachting zal Avantium dit bedrag zo weer aantikken. Wel zag Avantium een 99% groei in de binnenkomst van giften van de overheid. Deze giften waren in 2020 goed voor een ruime €8.4 miljoen terwijl dit in 2019 slechts €4.2 miljoen bedroeg. Deze bedragen die door overheden in dit soort bedrijven worden geïnvesteerd laten zien dat er duidelijk behoefte is aan groene oplossingen voor de klimaat-belastende problemen van deze tijd. Het zou dan ook niet gek zijn, als deze inversteringen alleen maar groter gaan worden de komende jaren, waardoor Avantium nog meer kan uitbreiden.

Beleggers die de waarde van Avantium in 2019 al hadden gezien, hebben al mooie groene cijfers in de zak. De aandelenkoers van het bedrijf stond toen nog rond de €2.60, maar was al boven de vijf euro geklommen ten tijde van maart 2020. Toen zagen we overal op de beurs een corona-dip en ook het aandeel Avantium moest ruim €1.50 van zijn aandeelprijs afstaan. Inmiddels is de prijs voor een aandeel Avantium echter alweer tot €6 opgeklommen. Dit enthousiasme onder beleggers laat dus zien dat ook op de beurs het belang van groene oplossingen wordt gezien. Met alle plannen van Avantium en een praktisch groen licht voor de nieuwe fabriek in Delfzijl, kan deze koers eigenlijk alleen maar verder de lucht in. Daarnaast heeft ook Wierda en Partners Vermogensbeheer de laatste jaren degelijke financiële resultaten behaald. Wilt u hierover meer weten, neem dan hier een kijkje.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat Avantium werkt aan een oplossing die de hele wereld aangaat. Er is een alsmaar stijgende behoefte naar groene alternatieven en oplossingen voor het klimaatprobleem en Avantium kan deze vraag goed beantwoorden. Met de plannen voor een nieuwe fabriek, kan Avantium als eerste wereldwijd haar unieke product op grote schaal produceren en hiermee mooie financiële cijfers behalen. De stijgende aandelenkoers het afgelopen jaar laat zien dat enig enthousiasme niet misplaatst is, maar het vat is ver van leeg. Avantium is een bedrijf dat een blijvende rol kan krijgen in een steeds groener wordende wereld. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de ontwikkelingen rondom Avantium goed in de gaten en rapporteren waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine