Avantium: een bedrijf van de toekomst

Gepubliceerd op 13 november 2020

In dit artikel bekijken de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer het aandeel Avantium en de redenen die dit aandeel zo interessant maken.

Normaal_Avantium - Header

Waar in de 20e eeuw de rijkste persoon ter wereld nog actief was in de olie-industrie, is dat anno 2020 absoluut niet meer het geval. Bij steeds meer mensen is er een besef dat er iets gedaan moet worden aan de klimaatverandering en hiervoor zijn innovatieve oplossingen nodig. Zoals bijvoorbeeld de duurzame zonne- en windenergie bronnen, maar ook bijvoorbeeld oplossingen voor het alsmaar groter wordende afvalprobleem. Avantium is een bedrijf wat zich precies hier mee bezighoudt. Inmiddels houden ze zich al meer dan een decennium bezig met de ontwikkeling van een biologisch afbreekbaar plastic dat een antwoord zou kunnen zijn op het wereldwijde afvalprobleem. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer Avantium uitlichten en u vertellen wat dit bedrijf zo interessant maakt.

​Over Avantium

Avantium is een Nederlands bedrijf, opgericht in 2000 te Amsterdam en inmiddels heeft het circa 200 medewerkers. Zoals eerder gezegd, houdt Avantium zich bezig met de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar plastic. Hun belangrijkste product wat momenteel in ontwikkeling is, is PEF. Dit is een volledig plantaardig, recyclebaar en biologisch afbreekbaar plastic. Naast de groene voordelen van PEF, biedt het ook talloze praktische voordelen. Zo is PEF lichter dan bestaande verpakkingsmiddelen en houdt het koolzuur beter vast. Dit is erg belangrijk voor vele (fris-)drankproducten. Hiermee biedt PEF dan ook een significant voordeel ten opzichte van bijv. glas en aluminium. Op dit moment is PEF bovendien het enige verpakkingsmiddel dat als enige volledig gemaakt is op basis van planten en daarmee volledig duurzaam is. Kortom, de mogelijkheden voor PEF van Avantium lijken eindeloos. Als u overigens alle voordelen van PEF wilt weten, kunt u hier de pagina van Avantium erover bekijken.

​De financiële situatie van Avantium

Avantium heeft dus een product van onschatbare waarde. De financiële kant van Avantium ligt echter enigszins anders. Dit heeft veel te maken met het feit dat PEF nog niet uitontwikkeld is, dat wil zeggen op dit moment is PEF nog niet te gebruiken als verpakkingsproduct. Dat wil echter niet zeggen dat Avantium geen financiële waarde kent. Het lijkt namelijk onvermijdelijk dat op termijn alle fossiele verpakkingsmethodes vervangen zullen moeten worden door duurzame methodes. Dit betekent ook direct dat er een gigantische markt is voor Avantium. Avantium schat zelf op dit moment de markt op meer dan $200 miljard. Dit is eigenlijk ook niet vreemd als we kijken naar de grootste potentiële klanten van Avantium, die voornamelijk in de drankenindustrie zitten. Hierbij kun je denken aan grote namen als Heineken - waar wij hier eerder een artikel over schreven -, maar bijv. ook Coca Cola, Pepsi en vele elke andere drankenproducenten. Maar naast de duurzame voordelen van het PEF-product van Avantium, heeft PEF ook zoals eerder benoemd simpelweg praktische voordelen. Namelijk dat het lichter is en koolzuur beter binnenhoudt dan bestaande verpakkingsmiddelen. De verwachtingen zijn dan ook dat als PEF eenmaal succesvol uitontwikkeld is, de kansen voor Avantium voor het oprapen liggen. Wilt u weten wat Wierda en partners voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.

Op dit moment ligt het echter allemaal nog net wat ingewikkelder voor Avantium, aangezien PEF nog niet uitontwikkeld is. Er zijn namelijk enkele obstakels waar Avantium nog overheen moet komen. De allerbelangrijkste hiervoor is de financiering voor een geplande fabriek in Delfzijl. De totaal benodigde financiering hiervoor is €150 miljoen en op dit moment komt Avantium nog zo’n €35 miljoen tekort. Dit kapitaal poogt Avantium voornamelijk op te halen bij potentiële partners, zoals bijv. Coca Cola. Zodra Avantium dit ‘laatste’ bedrag van €35 miljoen heeft opgehaald, is de verwachting dat banken ook een deel van €20 miljoen van de financiering op zich zal nemen. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat Avantium voornemens is de complete financiering van €150 miljoen in 2020 nog rond te krijgen. Bovendien is Provincie Groningen één van de financiers Avantium met een bijdrage van €30 miljoen. Dit is erg gunstig voor Avantium, omdat overheidsinstellingen erg betrouwbare en stabiele partners zijn. Daarnaast is het ook niet onaannemelijk dat Avantium aanspraak zou kunnen maken op het nieuwe investeringsvehikel van de overheid. Dit fonds is bedoeld om de innovatie in Nederland aan te sporen.

De kansen van Avantium

We weten dus dat het belangrijkste product van Avantium, PEF, nog niet uitontwikkeld is en dat de benodigde financiering voor een fabriek nog niet rond is. Toch betekent dit niet dat er geen kansen voor Avantium zijn, die zijn er namelijk volop. Dit heeft alles te maken met de technologische voorsprong van Avantium in de race naar het nieuwe verpakkingsmateriaal. Avantium is namelijk inmiddels meer dan een decennium bezig met de ontwikkeling van PEF en is slechts nog enkele jaren verwijderd van de voltooiing hiervan. Op dit moment is het ook het enige bedrijf wat überhaupt de voltooiing in de nabije toekomst in het vooruitzicht heeft. Relatief kleine obstakels zoals het rondkrijgen van de financiering voor een geplande fabriek vallen hierbij dan ook in het niet. Al helemaal als je onthoudt dat alles er op wijst dat Avantium de financiering dit jaar ook daadwerkelijk rond zal krijgen. 

Maar wat als het dan eenmaal zover is en PEF uitontwikkeld is? Daar liggen namelijk de echte kansen voor Avantium. Zodra PEF uitontwikkeld is, is de verwachting dat het letterlijk storm zal lopen bij Avantium, vanwege zowel de praktische en duurzame voordelen van PEF. Talloze beursgenoteerde bedrijven als Heineken, Coca Cola, Pepsi, AB InBev en vele andere hebben allemaal baat bij een succesvol en werkend PEF. Ook sectorgenoot en chemisch grootindustrieel BASF zou interesse kunnen hebben in het PEF van Avantium. BASF en Avantium hebben ook eerder samengewerkt om de lancering van PEF te coördineren. Ondanks dat deze samenwerking is stukgelopen, is BASF nog steeds een bedrijf wat interesse zou kunnen hebben in een potentiële overname van Avantium. Dit geldt overigens ook voor alle andere potentiële afnemers van Avantium, aangezien het interessanter is voor deze bedrijven Avantium direct over te nemen voor een gunstige aandelenprijs, dan om daadwerkelijk afnemer te worden. 

De aantrekkelijkheid van Avantium blijkt verder ook uit hun samenwerking met het Deense consortium Paboco, wat evenals Avantium voornemens is om een duurzame fles op te markt te brengen. Hiermee heeft Avantium toegang gekregen tot een betrouwbare partner, evenals dezelfde middelen van de andere deelnemers van het consortium. Wierda en Partners Vermogensbeheer is overigens ook zeker niet de enige die de grootse kansen van Avantium herkent. Analisten van ING hebben namelijk recentelijk hun koersdoel voor Avantium van €12.90 naar €13.44 verhoogd. Dit komt neer op meer dan een verdubbeling van de huidige koers van Avantium van rond de €6. Hoewel er dus nog een lange weg te gaan is, is Avantium goed op weg. Eerder dit jaar stond de koers nog op grofweg €3, wat betekent dat Avantium dus al verdubbeld is in de afgelopen 12 maanden. Wilt u weten wat voor financiële resultaten Wierda en Partners Vermogensbeheer in het verleden heeft behaald? Neem dan hier een kijkje.

Avantium in een notendop

Al met al kunnen we gerust stellen dat Avantium een bedrijf is van de toekomst. Ze werken op dit moment aan een revolutionair product wat de complete verpakkingsmarkt voor met name de drankenindustrie op zijn kop zou zetten. Niet alleen is dit product, PEF, duurzamer, het is ook nog eens beter. Op dit moment is het nog niet uitontwikkeld, maar alles wijst erop dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn. Wij zijn daarom ook erg positief gestemd over Avantium. Hierin zijn wij ook zeker niet alleen, wat alleen al blijkt uit het koersdoel van de analisten van ING. Zodra de voltooiing van PEF dichterbij komt, zal de koers van Avantium ongetwijfeld ook toenemen. De tijd zal ons leren of Avantium echt een bedrijf is van de toekomst. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u vanzelfsprekend op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen met betrekking tot Avantium.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine