ArcelorMittal; een bedrijf van ijzer en staal

Gepubliceerd op 28 januari 2020

Het is modern, het is enigszins flexibel, het is voor talloze dingen te gebruiken en het is familie van ijzer: staal. Staal wordt al sinds de 18e eeuw gemaakt en de methodes om staal te maken uit ijzer worden steeds beter, maar zal staal altijd zo populair blijven?

Normaal_ArcelorMittal - Header

 Ook met het oog op duurzaamheid en concurrentie op de markt is dit nog maar de vraag. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer gaan samen met u eens een dagje meelopen bij de staalindustrie en specifiek staalgigant ArcelorMittal.

Van oud ijzer naar staal

Staal wordt gemaakt van ijzer. IJzer heeft een vrij hoog koolstofgehalte en bij de bereiding van staal wordt dit omlaag gebracht. Hierdoor wordt het nieuw gevormde product elastischer. Het kan dan vervormd worden naar elke gewenste vorm bij een hoge temperatuur. Door de jaren heen zijn voor dit proces continue andere ovens ontworpen om het proces zo efficiënt mogelijk te maken. Tegenwoordig wordt er ook veel aandacht aan duurzaamheid geschonken. De staalindustrie is namelijk goed voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit kan natuurlijk wel wat omlaag en daarom wordt er vandaag de dag veel onderzoek gedaan naar nieuwe productiemethodes.

Staal heeft een heleboel toepassingen, zo wordt het gebruikt in de bouwsector, de machine- en auto-industrie, en ook in de vorm van verpakkingsmaterialen zoals blik. Voorheen vond de productie van staal eigenlijk alleen plaats in het Westen, in industriële grootmachten, zoals Duitsland en Frankrijk. Eind 19e eeuw heeft de globalisering er echter voor gezorgd dat de staalindustrie zich verplaatste naar Zuidoost-Azië. Ook de cijfers liegen er niet om dat het Westen niet langer leidend is, China stond in 2018 namelijk bovenaan de ranglijsten met een productie van 982.3 miljoen ton. Op de 2e plek stond India met meer dan 106 miljoen ton en pas op de 4e plek kwamen pas de Verenigde Staten met slechts 86.7 miljoen ton.

Wellicht bent u de naam ArcelorMittal al eens tegenkomen in dit artikel. Dat zou heel goed mogelijk zijn, ArcelorMittal is namelijk het moederbedrijf van Aperam en is ‘s werelds grootste staalproducent. Het is een fusie van aandeel Arcelor, een bedrijf dat voorheen al de op één na grootste staalproducent was, en het bedrijf Mittal. ArcelorMittal is als fusie tot leven geroepen in 2006. ArcelorMittal laat zijn gezicht zien in 60 landen wereldwijd en heeft zo’n 200.000 werknemers.

Lees hier meer over het aandeel Aperam.

ArcelorMittal smeedt ijzer wanneer het heet is

Zoals menig belegger weet, gaat de staalsector een moeilijke tijd tegemoet. Dit komt vooral door de stijgende ijzerertsprijs en ook ArcelorMittal ondervindt hier hinder van. Daarnaast maken de milieueisen het bedrijven ook moeilijker, dus de nieuwe productietechnieken zijn hard nodig. Toch blijft ArcelorMittal stevig in zijn schoenen staan door juist hier op in te spelen en te investeren. Daarnaast heeft de multinational een complete strategie bedacht om, met het oog op de toekomst, een duurzaam bedrijf te worden. De oplossing komt voort uit 10 uitgangspunten, van de mens, tot infrastructuur, tot voorraad. Sinds 2015 is ArcelorMittal druk bezig om vanuit deze uitgangspunten toe te werken naar een duurzame toekomst, voor en door de mens.

Lees hier meer over de oliesector.

IJzer met handen breken

Ten slotte, ArcelorMittal, het grootste staalbedrijf ter wereld, is voorlopig nog niet weg te denken uit de staalindustrie. Het bedrijf heeft daar al meer dan 10 jaar een toonaangevende plek aan de top. Ook in de toekomst zal ArcelorMittal marktleider zijn. Hoewel de staalindustrie een moeilijke periode tegemoet gaat, blijft ArcelorMittal onaangetast. Met een mooie en innovatieve strategie gaat ArcelorMittal het ijzer met blote handen breken en bouwen zij met het beste staal ter wereld aan de toekomst. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine