In dit artikel leest u alles over het gevolg van Trumps uitspraken en beleid op de beurzen.
In 2011 investeerde Trump in de beurs, in 45 verschillende aandelen. Toen hij zijn aandelen in 2014 verkocht, had hij een winst van 27 miljoen dollar behaald. Donald Trump is op dit moment één van de bekendste mensen ter wereld. De Amerikaanse president heeft een grote invloed op de hele wereld, omdat hij het beleid voert in Amerika en dit land de grootste economie ter wereld heeft. Trump kan dus ook de beurzen wereldwijd beïnvloeden en dat doet hij ook. Door zijn eigen ervaring met de beurs, lijkt hij er verstand van te hebben. Maar in hoeverre beïnvloedt hij de koers van de Amerikaanse beurs, de S&P 500, nou met zijn beleid en uitspraken? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zoeken dit graag voor u uit.
Donald Trump werd geboren in New York, op 14 juni 1946. Vanaf zijn jeugd werkte hij al voor zijn vader, Fred Trump, die een vastgoedontwikkelaar was uit New York. Op zijn vijfentwintigste nam hij dit bedrijf over en veranderde de naam in The Trump Organization. Doordat hij veel aan promotiewerk deed en zo zijn carrière in de lift wilde helpen, werd hij een mediapersoonlijkheid in de Verenigde Staten. Op 16 juni 2015 stelde Trump zich officieel kandidaat als republikein voor de presidentsverkiezingen van 2016. Deze won hij ook nog op 8 november 2016, na een spannende strijd tegen Hillary Clinton. Voor zijn presidentschap had hij nooit eerder een politieke functie vervuld, van beroep was hij toen nog ondernemer in vastgoed.
Waarschijnlijk kent iedereen wel een speerpunt van het beleid van Trump, maar de bekendste en belangrijkste voor hem is het immigratiebeleid met de welbekende muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Ook wilde hij het betaalbare zorgsysteem, ObamaCare, afschaffen en dat is hem gelukt anno 2019. Andere belangrijke veranderingen hebben te maken met de internationale handel. De zogeheten “America first-gedachte” werd herboren en zou grote gevolgen hebben voor de beurzen en voor het buitenland.
Lees hier meer over de verzekeraarswereld.
In november 2016 werd Trump dus officieel gekozen als president van de Verenigde Staten. Vanaf dit moment tot februari 2017, groeide de markt enorm. Op de verkiezingsdag zelf, was de markt met 2,9 procent gestegen in vergelijking met precies dezelfde datum het jaar ervoor. Waarschijnlijk kwam dit doordat in november 2015 het roerige tijden waren, met de campagne van de twee presidentskandidaten en al het drama dat daarbij kwam kijken. Op 20 januari 2017 werd Donald Trump officieel beëdigd als president. Tot februari steeg deze 2,9 procent naar 26,5 procent. Met deze cijfers lijkt het alsof Trump het een stuk beter deed voor de markt dan Obama. Echter, het tij keerde snel. Februari 2017 was het hoogtepunt voor Trump, waarna de markt in vergelijking met het jaar ervoor alleen maar daalde.
Het lijkt erop dat de beleggers veel vertrouwen in de Amerikaanse markt en in het beleid hebben toen Trump werd gekozen in november 2016. Daardoor groeide de markt enorm vanaf dat moment. Maar toen Trump daadwerkelijk zat en zijn beleid probeerde door te voeren, daalde de koers van de beurs vrijwel meteen. In december 2018 was de markt gedaald tot ongeveer -12,0 procent in vergelijking met december 2017. De vraag is alleen of dit komt door Trump, of door externe factoren. Het is voorbarig om te beweren dat Trump dit allemaal heeft veroorzaakt met zijn beleid. De centrale bank van Amerika, de Fed, kan te allen tijde de markt beïnvloeden door tarieven en dergelijke te verlagen. Trump heeft echter wel iets te zeggen over de Fed, want hij maakt daar afspraken mee. In de regel is het wel zo dat de beurs het beter doet met een democratische president dan met een republikeinse president.
Lees hier meer over beleggingsland China.
Recent zijn president Trump en de Chinese leider Xi Jingping weer begonnen met het bespreken van een handelsverdrag. De maanden ervoor had er een soort handelsoorlog plaatsgevonden, waar de zwakkere economie van China vooral onder leed. Amerika probeerde druk te zetten op China door hogere importtarieven in te voeren op Chinese producten, waar Trump dus ook de markt mee beïnvloedde. Zo verbood Donald Trump dat het Chinese telefoonbedrijf Huawei zaken kon doen met Amerikaanse bedrijven, waardoor de aandelen van Apple in waarde stegen. Maar nu Trump en Xi weer om tafel gaan, lijkt deze beïnvloeding van de beurs door Trump van de baan.
Toen Trump dan toch echt werd gekozen als president van Amerika in november 2016, schrok een groot deel van de wereld. Een onvoorspelbare man met vaak rare uitspraken. En dit blijkt ook wel enigszins waar te zijn. De beurs doet het wel wat slechter dan in de jaren ervoor, maar of dit aan Trump ligt, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wel weten we dat deze man rare sprongen kan maken. Een goed voorbeeld hiervan is de handelsoorlog met China, waarin Wallstreet overduidelijk als winnaar uit de bus kwam en de beurs in Shanghai verlies draaide. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de situatie voor u nauwlettend in de gaten.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: