AMD en het chiptekort

Gepubliceerd op 22 november 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte brengen van het aanhoudende chiptekort en hoe AMD hier een rol in speelt.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header AMD

Het chiptekort is een onderwerp dat u in de afgelopen maanden waarschijnlijk vaker voorbij hebt horen komen, zo ook bij ons. Eerder hebben onze beleggingsexperts de chips en haar voortdurende belang al eens belicht. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder, hoog tijd voor een update qua stand van zaken omtrent dit probleem.

Het aanhoudende chiptekort

Het tekort aan chips is vrij simpel uit te leggen: er is meer vraag dan dat er aanbod is, waardoor er een tekort ontstaat. Bij veel andere tekorten gaat het om een relatief klein verschil tussen vraag en aanbod, echter, bij het chiptekort loopt het de spuigaten uit. De afgelopen jaren zijn wij dusdanig sterk afhankelijk geworden van apparaten en andere producten die gebruik maken van chips, dat de chips niet meer aan te slepen zijn. Er was en is dus nog steeds veel vraag, maar ook aan de aanbodkant zijn er problemen. Zo worden de grondstoffen voor de productie van chips steeds schaarser, waardoor het steeds duurder en lastiger wordt om chips te maken. Daarnaast hebben is er op dit moment in veel plekken sprake van arbeidskrapte. Dit bijkomende fenomeen zorgt er voor dat we weer een stapje verder verwijderd zijn van een algehele oplossing. Er zijn namelijk niet genoeg arbeiders om de chips te produceren. Ook de coronacrisis heeft voor problemen gezorgd en het productieproces in alle fases stilgelegd. 
De gevolgen van dit tekort zijn in diverse sectoren te voelen. Moderne auto’s, met name elektrische auto’s, draaien steeds meer op chips. Aan het eind van het voorjaar, begin van de zomer, hebben enkele autoproducenten de productie moeten terugschroeven of zelfs helemaal stilgelegd. Door enkele functies uit de auto’s te halen, proberen de producenten op schema te blijven met leveringen. Zo zal BMW geen touchscreens meer installeren in hun nieuwe voertuigen, is in de nieuwe Mercedes-Benz geen premium audio, LED verlichting en een draadloze oplader voor smartphones te krijgen. Als u in uw nieuwe Porsche elektrisch verstelbare stoelen en stuurkolom wilt hebben, zult u waarschijnlijk nog even moeten wachten, want ook dit is voorlopig niet leverbaar. De Volkswagen Group meldde dat ze nog steeds problemen hebben met het produceren van grote hoeveelheden voertuigen als gevolg van het tekort. Niet alleen de autosector ondervindt de problemen. Zo meldde Sony dat de al slecht verkrijgbare Playstation 5 nog minder geleverd zal worden. Met Sinterklaas en Kerst in zicht, zal het chiptekort binnen de spelcomputer- en elektronicasector, maar ook bij de consument extra voelbaar zijn. Wilt u meer weten over wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

AMD

Een bedrijf dat profiteert van de schaarsheid is Advanced Micro Devices, beter bekend als AMD. Het Amerikaanse AMD is producent van onder andere videokaarten, computerchips, halfgeleiders en processors. Destijds hadden wij al voorspeld dat AMD zou profiteren van het chiptekort. Dit is de realiteit gebleken; op het moment van schrijven staat het aandeel AMD op een koers van ongeveer $155, terwijl dit ten tijde van ons vorige artikel uit oktober 2020 nog slechts rond de $83 was. Dit komt neer op een stijging van circa 86%. Deze sterke stijging is te verklaren aan de hand van enkele gebeurtenissen. Allereerst de resultaten van het derde kwartaal, die op 26 oktober 2021 bekend gemaakt werden, waren beter dan verwacht. AMD verdiende in het derde kwartaal een gecorrigeerde 73 cent per aandeel op een omzet van $4,31 miljard. Analisten hadden een winst van AMD verwacht van 66 cent per aandeel op een omzet van $4,11 miljard. Op jaarbasis steeg de winst van AMD met 78%, terwijl de omzet met 54% steeg. Kortom, cijfers waar je thuis mee kunt komen.
Op 8 november kondigde AMD nieuwe gespecialiseerde processors aan voor verschillende datacenters. SK Hynix, een andere chipproducent, verwacht dat de implementatie van grote datacenters in de komende 4 jaar zal verdubbelen. Het voegde bovendien Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, toe als klant voor de chips van AMD, waarop de koers van AMD met ruimschoots 10% steeg. Naast Meta maakt ook Alphabet, het moederbedrijf van Google, gebruik van de chips van AMD. Voor het vierde en laatste kwartaal verwacht AMD een omzet van $4,5 miljard te genereren tegenover de schatting van Wall Street van $4,25 miljard. Dat zou zich vertalen in een omzetgroei op jaarbasis van 39%. Wilt u weten wat de financiële resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn en wat wij voor u kunnen betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Concluderend

AMD zal naar alle waarschijnlijkheid blijven profiteren van de aanhoudende vraag naar chips, al zal het stevige concurrentie krijgen. Toch is dat geen grote zorg, aangezien het grote klanten heeft als Sony, Alphabet en Meta, die hoe dan ook gebruik zullen maken van de chips. Uiteraard zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte houden van het chiptekort en de rol van AMD in deze industrie.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine