AMD: de chip is hip

Gepubliceerd op 7 oktober 2020

In dit artikel leiden de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u door de wereld van processoren, chips en videokaarten en vertellen u hoe de Amerikaanse techgigant AMD het in deze sector doet.

Normaal_AMD - Header

De computer of laptop die bij u thuis of op het werk staat waarop u dit nu leest draait op onder andere een videokaart en een processor. Voor deze onderdelen zijn chips nodig. Iedere computer en laptop maar ook  spelcomputers, auto’s en telefoons hebben deze onderdelen en dus ook chips nodig om te werken. Tegelijkertijd wil de consument dat zijn (spel-)computer steeds sneller en beter wordt. Dit resulteert in een continu stijgende vraag naar betere processoren, halfgeleiders en chips van producenten zoals AMD. Dit zien we zonder meer ook terug op de beurs en door corona zijn de producten van AMD alleen maar belangrijker geworden voor de wereldwijde economie. De beleggingsadviseurs van Wierda en Partners zullen in dit artikel de wereld van chips en processoren en het aandeel AMD onder de loep nemen. Wij schreven eerder ook al een artikel over de chip- en halfgeleiderindustrie, die u hier terug kunt vinden.

Een Silicon Valley start up

Er bestaat een goede kans dat uw videokaart en processor afkomstig zijn van het bedrijf Advanced Micro Devices, ook wel bekend als AMD. AMD is in 1969 opgericht in Silicon Valley, Californië en is producent van onder andere videokaarten, computerchips, halfgeleiders en processors. Ze begonnen als klein bedrijf met het leveren en het produceren van processoren voor andere fabrikanten. In het verleden hebben ze bovendien ook samengewerkt met een andere grootmacht in chips en computer onderdelen, namelijk Intel. Waar de beide bedrijven vroeger nog met elkaar samenwerkten zijn ze inmiddels uitgegroeid tot elkaars grootste concurrenten, waarover we u zometeen meer vertellen. 50 jaar na oprichting draaide AMD in 2019 een recordomzet van $6.73 miljard en anno 2020 heeft het concern zelfs wereldwijd meer dan 10.000 medewerkers in dienst. Wilt u meer weten over met welke koers Wierda en Partners Vermogensbeheer het vermogen van haar participanten beheert? Lees dan hier verder.

Chips gaan erin als zoete koek

Doordat de algemene vraag naar chips en halfgeleiders blijft stijgen, staat veruit het merendeel van de bedrijven in deze industrie er dan ook financieel goed voor. Reeds in 2019 draaide AMD een recordomzet en ook in het eerste halfjaar van 2020 werd deze trend voortgezet met een halfjaaromzet van $3.72 miljard. De verwachtingen zijn dat AMD in 2020 een totale omzet van circa $9 miljard zal behalen. Bovendien heeft het coronavirus voor de gehele chip- en halfgeleiderindustrie alleen maar geleid tot meer orders dan ooit tevoren, wat een schril contrast vormt met bijv. de sierteelt- en horecasector. Door de (versnelde) digitalisering die corona heeft teweeggebracht, zijn er namelijk meer chips nodig om dit mogelijk te maken. Een ander bedrijf actief in de chip- en halfgeleidersindustrie wat hiervan heeft weten te profiteren is het Nederlandse Besi, waar wij hier eerder ook al een artikel over schreven. 

Een ander hoogtepunt dit jaar voor AMD was dat ook de koers van het aandeel record na record wist te verbreken. Dit is het gevolg van onder andere een aankondiging van een nieuwe processor die speciaal gemaakt is voor de gaming industrie. AMD doet het bovendien überhaupt erg goed in de gaming industrie, aangezien het de leverancier is van de processoren voor de PlayStation 5 die in november 2020 gelanceerd wordt. Hoewel de naam PlayStation sommigen niet veel zal zeggen, is het een grote naam in de gaming wereld. Ter illustratie, de PlayStation 4 is in de afgelopen 7 jaar meer dan 113 miljoen keer verkocht. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

AMD vs Intel

In de chip- en halfgeleiderindustrie zijn er twee namen waar niemand omheen kan. De eerste is AMD en de tweede is Intel. Hoewel AMD qua omzet vele malen kleiner is, doet het de afgelopen jaren veel beter dan concurrent Intel. De oorzaak hiervan is onder andere dat Intel de afgelopen tijd structurele vertragingen heeft ervaren bij het uitbrengen van hun chips. Bovendien waren deze chips überhaupt minder goed dan verwacht, wat geen positief effect had op de verkoopcijfers. Een andere reden dat het AMD voor de wind gaat en dit voor Intel in veel mindere mate het geval is, is dat de prijzen van de producten van AMD aanzienlijk lager zijn. De verwachtingen zijn dan ook dat Intel voorlopig niet zal herstellen van deze tegenslagen en dat AMD zijn leidende marktpositie niet zal verliezen.

Perspectief voor de halfgeleider- en chipsector op beurs

Sinds de eerste chips- en halfgeleiders in de 20e eeuw zijn uitgebracht is het belang ervan alleen maar toegenomen. Anno 2020 zijn ze dan ook belangrijker dan ooit tevoren, iets wat alleen maar duidelijker is geworden door de huidige coronacrisis. De gehele chipindustrie doet het op dit moment dan ook uitermate goed. Binnen deze florerende sector is AMD ook nog eens het beste jongetje van de klas, met alleen al het afgelopen halfjaar een recordomzet van van $3.72 miljard. Al met al lijkt de toekomst voor de halgeleidersindustrie en AMD rooskleurig, wat uiteraard alleen maar goed nieuws betekent voor de beleggers. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen de halfgeleider- en chipsector op de beurs nauwlettend in de gaten houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine