Alles wat u nog niet wist over de scheepvaart

Gepubliceerd op 5 maart 2019

De scheepvaart. Iedereen weet wel dat het iets met schepen te doen heeft, maar hoeveel geld gaat er nu om in deze industrie? Hoeveel keer groter is het grootste schip dan uw auto? U leest het hier. 

Alles wat u nog niet wist over de scheepvaart
 1. De scheepvaart transporteert zo’n 90% van alle goederen ter wereld en anno 2017 was dat zo’n 4000 miljard, oftewel 4 biljoen dollar. Er is bijna meer geld dan water in deze industrie. 
 2. Het kost gemiddeld honderden miljoenen dollars om één ‘normaal’ containerschip te laten bouwen en één van de schepen van rederij Maersk kostte bijna twee miljard dollar. Dit schip is 400 meter lang en 60 meter breed. 
 3. Er zijn op dit moment meer dan een miljoen mensen werkzaam in de scheepvaartindustrie. Dat zijn heel veel salarisstrookjes die betaald moeten worden. 
 4. Het allereerste beursgenoteerde bedrijf ooit was ook een bedrijf uit de scheepvaartindustrie, namelijk het Nederlandse bedrijf de VOC. 
 5. De grootste rederij ter wereld, Maersk, heeft meer dan 600 schepen in de vaart en heeft een marktwaarde van bijna 200 miljard dollar. 
 6. Naast eenvoudigweg het transporteren van goederen is de scheepvaart ook een broedplaats voor technologische vooruitgang. Het kan immers toch altijd beter, sneller en goedkoper? 
 7. Naast het vervoeren van producten in containers, is er natuurlijk ook het vervoer van andere goederen, zoals de grondstof olie. De grootste beursgenoteerde speler op de markt van olietransport is het Europese Euronav. Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft een positie in dit concern. 
 8. Lees hier meer over de scheepvaart   en waarom Wierda en Partners Vermogensbeheer na gedegen onderzoek is gaan beleggen in Euronav

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

 • Financiële markten
 • Aandelen
 • Obligaties
 • Opties
 • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine