In dit artikel vertellen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u alles over de kansen van Qualcomm en hun voet in de markt van 5G.
Tegenwoordig is de telefoon niet meer weg te denken uit het straatbeeld. We gebruiken dit kleine apparaat voor van alles en nog wat. Uiterst belangrijk voor het uitvoeren van al deze processen is de Central Processing Unit (CPU) binnen in de telefoon. Deze stuurt als het ware alle andere dingen in de telefoon aan en zorgt voor een samenhangend geheel. Eén van de belangrijkste bedrijven in deze industrie is het Amerikaanse Qualcomm. Het is inmiddels al even geleden sinds wij voor het laatst over Qualcomm en de kansen rondom 5G schreven. Ons vorige artikel over Qualcomm kunt u hier lezen. Vandaag nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u daarom mee om te kijken hoe Qualcomm deze kansen heeft benut én wat de toekomst nog meer te bieden heeft.
Afgelopen zomer werden de eerste 5G-frequenties door de overheid geveild aan de Nederlandse providers. Inmiddels zijn de eerste 5G netwerken al toegankelijk voor de consument, maar de echte snelheid laat nog op zich wachten. Voor de enorme snelheden die 5G mogelijk moet maken, zijn namelijk andere frequenties nodig dan die tot nu toe zijn geveild. Echter zal het niet lang meer duren voordat ook deze onder de hamer gaan. Begin 2022 zal de overheid deze veilen. Naar verwachting zullen deze frequenties dan nog voor 2023 gebruikt kunnen worden door de consument. Vanaf dat moment zal 5G een veel groter publiek aanspreken omdat de hoge snelheid van het internet een hoop nieuwe mogelijkheden biedt.
We spraken eerder over de mogelijkheid dat Qualcomm een grote rol zou spelen in de ontwikkeling van de zendmasten die wij in ons land verspreidden. De voornaamste reden is omdat Huawei onder invloed van de Chinese overheid zou staan, en daarmee dus een gevaar zou kunnen zijn voor de nationale veiligheid wanneer het in de kern van ons netwerk zou zitten. Tegenwoordig vinden we Qualcomm nog niet zo zeer in onze zendmasten, maar in onze telefoons. Qualcomm is namelijk de marktleider op het gebied chips voor mobiele telefoons. Met de Snapdragon-lijn speelt Qualcomm een essentiële rol in het functioneren van een enorme hoeveelheid telefoons. Belangrijker nog: deze chip bepaalt ook of je telefoon in staat is om te verbinden met een 5G netwerk. Qualcomm is één van de weinige bedrijven dat in staat is om deze 5G-modems te leveren. Het bedrijf levert zijn producten aan onder andere Samsung, Apple en OnePlus. Bovendien is de grootste concurrent, de 5G-tak van Intel, zeker tot 2023 nog niet in staat om op grote schaal 5G modems te leveren voor mobiele telefoons. Qualcomm kan dus zeker nog 3 jaar de top van de sector blijven domineren.
Overigens liggen er genoeg kansen voor Qualcomm om ook een cruciale rol te spelen in de zendmasten voor 5G. In Italië wordt bijvoorbeeld voor het eind van dit jaar nog een 5G netwerk uitgerold voor 50 steden. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de Italiaanse provider FastWeb en Qualcomm. Eerdere inversteringen van Qualcomm in deze technologie maken het mogelijk om solide producten te leveren en mooie resultaten te behalen.
Eerder noemden we de hogere snelheden van 5G die de komende jaren beschikbaar moeten komen. Deze zullen erg veel technologische vooruitgangen bevorderen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een arts, die via 5G kan opereren op afstand, of volledig autonome auto’s. Over de markt van zelfrijdende auto’s schreven wij hier eerder ook al een artikel. 5G maakt al deze dingen mogelijk. Qualcomm weet dat de belangstelling naar 5G alleen maar toe gaat nemen de komende jaren en heeft dus een groot aantal aan 5G producten in ontwikkeling. Naast de vele chips voor mobiele telefoons, hebben ze de Snapdragon-lijn ook uitgebreid met chips voor andere apparaten zoals auto’s. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is op dit gebied? Lees dan hier verder.
Door jaren geleden al te zijn begonnen met investeren en ook nu door te blijven gaan met investeren, is Qualcomm specialist geworden op het gebied van 5G en profiteren zij direct van de belangstelling die deze technologie ontvangt. De financiële resultaten van Qualcomm zijn nu al goed, maar zullen alleen maar beter worden in de toekomst. In fiscaal 2020 behaalde het bedrijf een totale omzet van ruim $23.5 miljard. Dit was weliswaar een half miljard minder dan het jaar ervoor, maar het laat zien dat Qualcomm exceptioneel goed uit de COVID-19 pandemie is gekomen. Het vierde kwartaal van 2020 steeg de omzet zelfs met 73% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze bedroeg $8.3 miljard tegenover $4.8 miljard in dezelfde periode het jaar ervoor. Ook de aandelenkoers geeft de solide koers van het bedrijf goed weer. Tijdens de coronacrisis daalde de prijs per aandeel van $83 tot $60, maar dit was van korte duur. Op moment van schrijven staat de koers van Qualcomm namelijk ongekend hoog met een kleine $160 per aandeel en de groei is er zeker nog niet uit. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.
We kunnen concluderen dat Qualcomm de afgelopen maanden erg goed heeft gepresteerd en dat dit eigenlijk slechts een voorbode voor de toekomst is. Het 5G-netwerk komt nu pas echt goed van de grond en Qualcomm’s jarenlange investeringen in deze technologie beginnen de vruchten af te werpen. Bovendien is Qualcomm zeker de komende jaren nog marktleider in de productie van 5G-modems voor mobiele telefoons. Kortom de financiële resultaten van Qualcomm zullen ons waarschijnlijk ook in de toekomst niet teleurstellen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de ontwikkelingen rond de uitrol van 5G en Qualcomm nauwlettend in de gaten en rapporteren aan u waar nodig.
Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.
Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: