Het lijkt nog maar kort geleden dat het 4G-netwerk werd uitgerold als vervanger van 3G. Destijds markeerde dit het moment dat mobiele telefoongebruikers met ongekende snelheden gebruik konden maken van het internet. Toch begint ook 4G inmiddels al nostalgisch in onze oren te klinken. Acht jaar na het veilen van de 4G-frequenties zijn nu in 2020 ook de eerste bruikbare frequenties voor het aankomende 5G-netwerk inmiddels geveild door de overheid. Hiermee kunnen ook de Nederlandse providers hun eerste stappen zetten om de uitrol van het 5G-netwerk in Nederland te realiseren.
Dat de 5G-sector zo belangrijk is voor de beleggingswereld heeft vooral te maken met de vele toepassingen die dit netwerk met zich meebrengt. Daarnaast is ook de politieke storm rondom het Chinese Huawei nog niet gaan liggen. Eerder schreven we ook al een artikel over de toekomst van 5G. Vandaag vertellen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u meer over de meest recente ontwikkelingen rondom het 5G-netwerk.
Hetgeen waar het op dit moment allemaal om draait, is de aanleg van het 5G-netwerk. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk moet nog sneller en stabieler worden dan zijn voorganger. Waarom het 5G-netwerk nu zo belangrijk is, heeft voornamelijk te maken met de talloze mogelijkheden die het biedt. Het zou de sleutel kunnen zijn tot de verwezenlijking van de zelfrijdende auto’s. Op dit moment is het netwerk namelijk te traag om de benodigde datastromen daarvoor snel genoeg te transporteren. Daarnaast zou het ook in de medische wereld tot revolutionaire veranderingen kunnen leiden. Met de snelheden die het 5G-netwerk biedt, wordt namelijk verwacht dat operaties op afstand steeds gemakkelijker worden. Inmiddels wordt er zowel binnen als buiten Nederland al jaren gewerkt aan de uitrol van het 5G-netwerk. Op 29 juni kwam dit voor de Nederlandse markt weer een stapje dichterbij. De providers KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile gingen met elkaar de strijd voor de veiling van de frequenties van 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz). Hiervoor betaalden zij gezamenlijk in totaal €1.23 miljard voor. Voor de reeds beschikbare 5G telefoons zijn er door KPN al 1500 zendmasten vernieuwd. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor de toekomst is? Lees dan hier verder.
De afgelopen maanden, ten tijde van de huidige coronacrisis, heeft de techsector een flinke groei door kunnen maken. In deze maanden werd ook 5G voor het eerst toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Er zal echter nog wel tot 2022 gewacht moeten worden voordat de fenomenale snelheden - waar 5G om bekend staat - bereikt kunnen worden. Dit heeft te maken met een frequentieband die pas in het jaar 2022 door de overheid geveild zal worden. Hoewel 5G al in het begin van dit jaar al beschikbaar was, gold dit slechts voor een deel van Nederland. In juli werd Vodafone de eerste provider die een landelijk dekkend 5G-netwerk kon aanbieden. Twee decennia geleden, ten tijde van de uitrol van het 3G netwerk, had Vodafone acht miljoen gebruikers. Dit aantal is anno 2020 exponentieel gestegen tot meer dan 600 miljoen, mede door de komst van het landelijke 5G netwerk. Kort na de lancering van het 5G-netwerk van Vodafone volgden KPN en T-Mobile door ook 5G beschikbaar te maken voor hun klanten. Hoewel dit vanuit technologisch perspectief een mooie stap is, zijn er op dit moment nog maar weinig Nederlanders die hier echt profijt van hebben. Naar schatting zijn er maximaal enkele tienduizenden 5G-smartphones actief in ons land. Pas als de providers echt de beloofde sensationele snelheden kunnen aanbieden zullen meer mensen geïnteresseerd raken in de opvolger van het 4G-netwerk. Overigens boekt het Nederlandse KPN, ondanks de huidige coronacrisis, stabiele winsten ten opzichte van voorgaande jaren. Het telecomconcern wist in het tweede kwartaal van 2020 een winst te realiseren van €135 miljoen, wat een stijging is van 5,4%. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.
Buiten de euforie die de verwachte voordelen van 5G met zich meebrengen, heersen er op dit moment ook zorgen over het 5G netwerk. Deze bestaan met name rond het Chinese Huawei. Dit bedrijf, wat onder andere in Nederland bekend is door de verkoop van smartphones, speelt wereldwijd een belangrijke rol in de 5G-sector. Ondanks dat Huawei op dit moment voorop loopt in de ontwikkelingen rondom 5G, zijn veel westerse landen terughoudend in het toestaan van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Er wordt namelijk gevreesd dat de Chinese overheid door de soft- en hardware van Huawei de gebruikers van westerse 5G-netwerken kan bespioneren. De Amerikaanse president Trump heeft in de V.S. al sancties afgekondigd tegen Huawei. Huawei verwacht door deze sancties in de komende twee jaar meer dan $30 miljard mis te lopen. Ook in Europa is de toekomst van Huawei niet zeker. In zowel het Verenigd Koninkrijk, als België is al wel besloten om Huawei definitief te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk. Staatssecretaris Keijzer van Economisce Zaken liet in een interview met de NOS weten dat er in het Nederlandse kabinet nog geen definitief besluit genomen is over de rol van Huawei. Tegelijkertijd benoemde de staatssecretaris ook de vrijheid die providers zouden moeten hebben in deze keuze. Of er überhaupt een definitief besluit komt, is maar de vraag. Desondanks liet KPN eerder al weten met Huawei in zee te willen gaan, onder de voorwaarde dat de kern van het netwerk uit besteed gaat worden aan een westers bedrijf
Het zal nog enkele jaren duren voordat de consument volledig kan profiteren van de voordelen van 5G, toch is er voor de belegger op dit moment al genoeg te beleven in de 5G-sector. In Nederland lijkt het erop dat de providers vrij gelijk opgaan in de strijd voor het 5G-netwerk. De verschillen zouden echter groter kunnen worden naarmate we dichter bij 2022 en de snelheidsvoordelen steeds signficanter worden. Buiten Nederland woedt op dit moment de politieke strijd rondom Huawei. Omdat er zorgen heersen over de spionagemogelijkheden van de Chinese overheid hebben verscheidene westerse landen al besloten om Huawei te weren bij de aanleg van de 5G-netwerken. Of in Nederland Huawei een cruciale rol zal spelen bij de aanleg van het 5G-netwerk is ook nog onzeker. De toekomst zal uitwijzen hoe deze strijd beslist gaat worden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer blijven de ontwikkeling van 5G in de gaten houden en houden u op de hoogte.
Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.
Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: