Cijfers ASML voldoen aan verwachting

Gepubliceerd op 18 april 2012

De cijfers van chipmaker ASML voor het eerste kwartaal van 2012 voldoen aan de verwachtingen van de markt. De analisten van Goldman Sachs geven aan hoop te putten uit het feit dat de Veldhovense chipmaker al inzicht geeft in de omzet van het derde kwartaal.

Daling op de AEX

ASML ligt op koers voor een totale van € 4,8 miljard voor 2012. Hierover bestaat concensus onder de analisten. De orderinstroom groeide in het eerste kwartaal naar € 865 miljoen ten opzichte van € 710 miljoen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011.

De ontwikkeling van de winst en omzet is vlak. Qua omzet kwam ASML € 41 miljoen hoger uit dan in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar: € 1,252 miljard. De winst van € 282 miljoen was € 3 miljoen lager dan een kwartaal eerder.

In het vorige kwartaal waren enkele uitschieters naar boven zichtbaar. Deze waren er nu niet. Dit verklaart wellicht de uitglijer die ASML op de AEX vanochtend maakte. Met -3,6% was de chipfabrikant de grootste daler.

Orderniveau laag

De conclusie van SNS Securities is dat het order niveau nog steeds aan de lage kant zit. Dit wordt aangeduid als atypisch voor de onderliggende vraag. De voorspelling is dat het orderniveau de komende tijd verder zal groeien.

Goldman concludeert dat ASML geen houvast geeft voor de orderinstroom in het tweede kwartaal en dat de markt moeilijk te voorspellen is.

Omzetverwachting

ASML dat woensdag als eerste de cijfers bekendmaakt, bevestigt een omzetverwachting van € 2,4 miljard in de tweede helft van 2012.

Eric Meurice, topman van ASML, ziet de sterke vraag in ieder geval de rest van het jaar doorzetten. ASML is onder andere een belangrijke leverancier voor Intel, TSMC en Samsung.

(bron: FD.nl)

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine