Nieuwsbrief juni 2018

Gepubliceerd op 8 juni 2018
Nieuwsbrief juni 2018

Zondag 24 juni om 10.30 ben ik weer te gast bij “ Business Class “ op RTL 7. Dat duurt nog even. Daarom stuur ik u nu alvast deze nieuwsbrief om u op de hoogte te houden van de stand van zaken. 

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Overzicht van de ontwikkelingen

Veel beleggers die ik spreek geven aan het gevoel te hebben dat er “meer dan in het verleden, wel heel veel problemen in de wereld zijn op dit moment”. Het is de vraag of dat echt zo is of alleen zo wordt ervaren.

Toch blijkt dat beleggers in het algemeen mensen zijn die het glas eerder halfvol zien dan halfleeg. Dat verklaart dat de koersen na de dip in maart weer fors aan het stijgen zijn. Ook wij zijn positief gestemd en zijn (gematigd) positief over de vooruitzichten. Laten we enkele actuele items eens bekijken.

Wereldeconomie

In de meeste werelddelen gaat het economisch erg goed. Economieën in de VS en Europa groeien sterk. Wel verwachten wij dat de Amerikaanse economie eerder dan de Europese economie gaat afkoelen. Dat is historisch gezien ook een bekend patroon. Op dit moment is de werkeloosheid in de VS erg laag, de winstmarges hoog en de capaciteitsbezetting erg hoog. Een ideaal klimaat voor aandelen, maar beleggers moeten vooruitkijken en inzien dat een verdere voortdurende economische groei praktisch onmogelijk lijkt.

De Europese economie heeft meer groeipotentieel. Wij zijn er zeer alert op dat die groei wel cruciaal is voor verdere koersstijgingen. De economieën in opkomende / frontier landen hebben het lastiger. Ze hebben last van hogere rentestanden en de hogere dollarkoers. Wij blijven voorzichtiger in die regio’s. 

wereldeconomie

Rente

Recent steeg de rente, met name in de VS, sterk. Hoewel het in absolute termen lage toenames waren, is elke rentestijging vanaf het huidige lage niveau natuurlijk in relatieve termen fors te noemen. De Europese rentes stegen ook. Maar ook hier zagen we echter al weer snel een daling. Het is natuurlijk zo dat wereldwijd de centrale banken het opkoopbeleid van obligaties staken of verminderen. Wij rekenen erop dat dit, ceteris paribus, toch wel tot een structurele lichte rentestijging zal leiden. Daarom blijven wij zeer voorzichtig met vastrentende obligaties.

Italiƫ

De chaotische toestand in de Italiaanse politiek leidde aanvankelijk tot koersdalingen. Beleggers leken bang dat de anti-Europese sentimenten in dat land tot nieuwe problemen voor Europa zouden leiden. Uiteindelijk keerde de rust weer terug toen bleek dat de angst voor een referendum op korte termijn ongegrond leek. Wij denken dat de onrust (voorlopig?) wel even verdwenen is. 

Italie

De ministers die op de cruciale posten zitten zijn relatief Europagezind. Daarnaast heeft de politiek gezien hoe snel de marktrentes in Italië oplopen als er teveel populistisch beleid wordt georeerd. Een lage rente is nodig om dat beleid uit te voeren. In die context is het wel interessant dat de “politiek onafhankelijke” ECB terloops meldde deze week dat zij aanmerkelijk minder Italiaanse obligaties heeft aangekocht recent. Zij vond het belangrijk erbij te vermelden dat dat niets met de politieke situatie in het land te maken had….

Trump

Het beleid en de politiek van Trump zorgt voor verwarring op de markten. Denk hierbij aan wel of niet doorgaande topontmoetingen (Korea) en handelsmaatregelen die aangepast worden. Wij denken dat de beleggers steeds meer gewend raken aan deze onzekere factor. De beurzen zullen dan minder heftig gaan reageren. Daarnaast sluiten wij niet uit dat de handelsmaatregelen uiteindelijk worden afgezwakt. Momenteel zijn wij onderwogen in Amerikaanse aandelen. De koers van de USD heeft natuurlijk wel impact op veel Europese aandelen waar wij voor u in beleggen. 

Onze transacties

Zoals u weet monitoren we dagelijks de markten en kijken we of er transacties nodig zijn om de aandelen en andere effecten als obligaties en opties, de juiste koers te laten houden.  Soms worden er aandelen verkocht of gekocht. Soms sturen wij de posities bij met optietransacties. 

Enkele voorbeelden van recente transacties:

Koers

Wij hadden voor u op de aandelen Philips call opties geschreven. Door de mooie koersstijging kwamen de opties “deep in the money” De aandelen werden opgevraagd en dus verkocht. Het is een mooie winstgevende belegging geweest.

De opbrengst van Philips is belegd in Boskalis. Dat is een mooi bedrijf dat dit jaar slecht gepresteerd heeft. Wij zijn verheugd dat we inmiddels 1 euro dividend hebben kunnen bijschrijven en de aandelen gestegen zijn.

De olieprijs is onlangs fors gestegen. Dit leidde tot koersstijgingen van Royal DutchFugro en Euronav. De geschreven call opties op Royal Dutch hebben wij op een zwakke aandelen dag teruggekocht. Dit betekent dat wij voor u maximaal kunnen profiteren als dit aandeel (en de olieprijs) verder doorstijgt.

Aandelen in 3i (de moeder van o.a. Action) hebben wij verkocht toen bleek dat een spoedige beursgang van Action er niet in zit.

Privacy wetgeving

Vanaf 25 mei is de nieuwe privacy wetgeving AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming, van kracht. Doel van deze wet is dat persoonsgegevens beter worden beschermd. Ook wij hechten hier uiteraard veel waarde aan.

persoonsgegevens

Hieronder vindt u de link van onze Privacy Statement. Door hierop te klikken kunt u deze lezen.

Lees hier ons privacy statement

Tot slot

Zoals gezegd ben ik zondag 24 juni aanstaande te gast bij Harry Mens in “Business Class” RTL 7 10.30 maar belangstellenden die behoefte hebben aan een second opinion van hun portefeuille of eens kennis met ons willen maken, nodig ik graag uit om eens vrijblijvend met ons te bespreken wat Wierda en Partners voor hen zou kunnen betekenen.

koffiekop

Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine