Nieuwsbrief februari 2019

Gepubliceerd op 12 februari 2019
Nieuwsbrief februari 2019

Het jaar is inmiddels al weer in volle gang en beleggers kunnen terugkijken op een flitsende start. Met name in de laatste 2 maanden van het vorig jaar maakten veel beleggers zich zorgen over zaken als “de “Brexit, Trump, Italie” etc. Dat leidde in mijn ogen tot absurde koersdalingen, waarbij de emotie in de hoofden van de beleggers een grote rol speelde.

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Geachte relatie,

Het jaar is inmiddels al weer in volle gang en beleggers kunnen terugkijken op een flitsende start. Met name in de laatste 2 maanden van het vorig jaar maakten veel beleggers zich zorgen over zaken als “de “Brexit, Trump, Italie” etc. Dat leidde in mijn ogen tot absurde koersdalingen, waarbij de emotie in de hoofden van de beleggers een grote rol speelde.

In mijn vorige nieuwsbrief van eind december schreef ik dat ik verwachtte dat de rust weder zou keren en dat koersen zouden herstellen. Wij hebben dan ook in die periode niet verkocht.

Hoewel ik niet had verwacht dat de koersen zo fors zouden herstellen vanaf januari als nu gebeurt is, zijn we er voor onze clienten blij mee. Het lijkt er immers op dat rust en focus beloond is, maar het jaar is nog niet om natuurlijk!

Zon wolken 2

Het blijkt ook maar weer dat wij mensen en beleggers psychologisch vreemd in elkaar zitten. De, naar mijn mening overdreven, angst voor een wereldwijde diepe recessie die eind 2018 in de hoofden van veel beleggers zat, lijkt ineens vanaf 2 januari omgeslagen in een verwachting van een kleine afname van de economische groei wereldwijd.

De waarheid zal, denken wij, in het midden liggen. De uitspraken van de FED en ECB, zij gaven aan dat rentestijgingen minder waarschijnlijk zijn geworden en “dat alle middelen geoorloofd blijven mocht de groei tegenvallen (QE?)”, zijn natuurlijk fijne berichten voor aandelenmarkten.

Rationeel

Wij blijven zoals altijd in beginsel op een rationele manier naar de markten en bedrijven kijken. Het gaat ons om winstcijfers, dividenden en natuurlijk met name over winst- en groeiverwachtingen. Daarnaast sturen we bij als het sentiment een beweging maakt. Er zullen altijd een aantal sectoren onder- en overwogen zijn.

Ik ben positief gestemd over de markten. De bedrijven hebben, in publicaties van winstcijfers over 2018, laten zien dat de winsten op hoog niveau liggen. Daarnaast geven veel bedrijven aan dat de vooruitzichten goed blijven. Bedrijven blijven natuurlijk wel voorzichtig. Zaken als Brexit en Trump blijven invloed hebben. Ik hoop net als veel andere beleggers dat er over dat soort zaken snel duidelijkheid komt.

Veilig stellen

Hoewel we zeker positief over de markten zijn, hebben we voor de zekerheid en om winsten wat veilig te stellen vorige week wat gas terug genomen. Er werden “defensieve aandelen Heineken”  gekocht . De posities in Wereldhave (na verkoop fors gedaald) en DSM (iets verder gestegen) zijn verkocht.

Daarnaast zijn er call opties op de aandelen Philips geschreven. Uiteraard zullen we de vrijgekomen liquide middelen weer gebruiken zodra wij kansen zien.

Edwin Wierda

Volgende week zondag 17 februari zal ik weer gast zijn bij Businessclass en zal Harry Mens mij interviewen. Uiteraard zullen we ingaan op de situatie op de beurzen en ons beleggingsbeleid. Mocht dat u te lang duren en wilt u ons graag persoonlijk spreken, aarzel dan niet en neem contact op.

Met vriendelijke groet,

Edwin Wierda
Algemeen Directeur

Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine