Nieuwsbrief december 2018

Gepubliceerd op 3 januari 2019
Nieuwsbrief december 2018

Het jaar is praktisch ten einde en we kunnen stellen dat het voor de beleggers een teleurstellend jaar is geweest. Aandeelkoersen daalden, met name de laatste maanden, fors. Ook de portefeuilles die wij beheren zijn in waarde gedaald. De koersuitslagen waren op dagelijkse basis ook hoger dan beleggers de laatste jaren gewend waren.

Er zijn, achteraf, vele oorzaken aan te wijzen voor de beursbewegingen. Het gedrag van de heer Trump, het beëindigen van de opkoop van obligaties van Centrale banken en minder goede economische vooruitzichten worden vaak genoemd. Persoonlijk denk ik dat deze echter niet de hele beweging verklaren.

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Huidige situatie

Uitgangspunt van ons beleggingsbeleid is dat economische en rationele factoren zoals, bedrijfswinsten, dividend, rente, en zeker ook vooruitzichten de ankers zijn op basis waarvan de beurskoersen bepaald worden. Daarnaast zijn er altijd “emotionelere factoren” als angst, hebzucht en gevoel, die voor ruis en beweging zorgen.

Op de meeste momenten zullen de economische en rationele factoren het zwaarste meewegen in de koersvorming. Maar er zijn, vaak korte, periodes dat de andere component sterker weegt.

Na dit soort situaties komt er altijd weer een periode dat beleggers weer meer waarde gaan hechten aan de rationele/ economische component. 

Huidige situatie

Visie

Mijn visie is dat de koersen te ver gedaald zijn. De bedrijven presteren goed en de economische vooruitzichten zijn dat ook. Er wordt voor 2019/2020 een licht afnemende economische groei verwacht. Natuurlijk zal deze per werelddeel verschillen. In de huidige koersniveaus’s van aandelen zit echter al een veel te hoge afname van economische groei verrekend. Dit zal gecorrigeerd worden en leidden tot koersherstel.

Een groot deel van de emotionele component is de onzekerheid die de heer Trump veroorzaakt. Dit is vervelend en heeft zeker bijgedragen aan de koersdalingen. Wij verwachten dat we zullen “wennen” aan hem en er minder door verrast worden. Maar het blijft een risicofactor.

Visie

Al met al: de laatste dagen van het jaar zullen wij natuurlijk de vinger aan de pols houden. En handelen waar nodig. Ik reken erop dat begin januari er meer rust is op de markten en we zullen dan waar nodig gaan herschikken en muteren. En klaar zijn voor een goed 2019!

Ik wens u , namens het team, veel geluk en gezondheid.

Edwin Wierda
Algemeen Directeur

Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine