Nieuwsbrief 26 april 2018

Gepubliceerd op 26 april 2018
Nieuwsbrief 26 april 2018

In deze nieuwsbrief stel ik u graag op de hoogte van de gedane transacties en geef ik een review over een aantal beursgenoteerde ondernemingen. Het spreekt vanzelf,- dat ik tijdens het interview in Business Class -, op een aantal economische en andere ontwikkelingen nader zal ingaan, zoals u van mij gewend bent.

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Overzicht van de ontwikkelingen

In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat wij van mening waren dat de gesprekken tussen Noord-Korea en Amerika doorgang zouden vinden. De aankondiging van Noord-Korea dat men niet verder gaat met kernproeven en ballistische activiteiten alsmede het ontmantelen van kernwapen gerelateerde activiteiten geeft extra hoop op een positieve afloop van de gesprekken.
 
Naar mijn mening heeft de stille diplomatie van China en Zuid-Korea voldoende druk op de ketel gezet. De wisseling van de wacht op het ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken in Amerika acht ik tevens een positief signaal. Donald Trump heeft een buitenlands succes nodig dus,- hoewel de President onvoorspelbaar is -, kunnen deze gesprekken goed aflopen. Duidelijk is al wel dat de “kernoorlog angst “ die enige tijd de indices beheersten even onder controle is gebracht.
De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten is eveneens een onderwerp wat de beurzen beheerste. Op dit moment maken beleggers zich er niet veel zorgen over.
 
Al met al kunnen wij constateren dat de onrust op de financiële markten aan het wegebben is.  De vergeldingsactie van de Amerikanen met hun bondgenoten richting Syrië vanwege de gifgasaanval is zonder verdere gevolgen gebleven. De markten reageerden nauwelijks op deze vergeldingsactie.
 
Over de rente ontwikkelingen in Amerika en Europa kan ik kort zijn. Onze visie is dat in Amerika de rente verder omhoog zal gaan. Gelet op de “ handelsoorlog “ zal de FED de rente wellicht nog even ongemoeid laten. Mogelijkerwijs aan het begin van het derde kwartaal of begin vierde kwartaal is een verdere verhoging te verwachten.
 
De ECB zal in dit jaar ,- naar mijn overtuiging – ( mede gelet op de laatste inflatiecijfers ) – de rente ongemoeid laten of fractioneel iets kunnen laten stijgen.
Een te snelle stijging van de rente of een snelle afbouw van het steunprogramma kunnen mondiaal voor grote onrust zorgen. Niet alleen op de beurzen en voor beleggers maar voor de economieën van de landen. Wij sluiten echter niet uit dat de lange rente wel gaat oplopen.
 
Het lijkt erop dat beleggers na beginnen te denken over de mogelijkheid van een afkoelende wereldeconomie. De bedrijfscijfers zijn momenteel erg goed, maar zijn ze ook houdbaar op dit niveau. Wij houden rekening met dit scenario.
 
Afgelopen weken is het kwartaalcijfer seizoen weer losgebarsten. Wij volgen de publicaties en voorspellingen van de bedrijven nauwgezet. Plaatsen ze in een breder kader en maken dan een afweging voor de relaties. Wellicht dat ik in de uitzending een paar resultaten van bedrijven de revue laat passeren.

26-04-2018

Bedrijven in het nieuws

Het beheren van vermogens is niet alleen een kwestie van analyse en het duiden van ontwikkelingen, maar eveneens naar jaarvergaderingen gaan van beursgenoteerde bedrijven. Je proeft dan beter de sfeer, je ziet de bevlogenheid – of niet – van het management. Kortom, het voegt een extra dimensie toe aan alle instrumenten waar wij ons van bedienen. Zo gingen wij naar o.a. TomTom en Wereldhave.

tom tom

De 1ste kwartaalcijfers van dit bedrijf waren uitstekend te noemen. Zelfs de brutomarge scoorde boven de verwachting van de analisten. De koers steeg op basis van de cijfers en de positieve ontwikkelingen rondom het Apollo platform waar dit bedrijf samenwerkt met het Chinese bedrijf Baidu.

Er waren veel vragen van aandeelhouders of het klopte dat het management bezig is met een derde partij om een belang in TomTom te nemen ? Laat ik het eufemistisch zeggen: … de beantwoording van de vragen leverde meer vragen op dan antwoorden…

Je kan TomTom – althans in deze vergadering – niet betrappen op transparantie en vriendelijkheid jegens de aandeelhouders. Dat is teleurstellend. Wij houden onze aandelen vast, omdat wij relatief weinig neerwaarts risico zien en sluiten niet uit dat dit bedrijf met verassend nieuws komt.

Wereldhave

Op de jaarvergadering van Wereldhave was de transparantie volop aanwezig. De gepubliceerde kwartaalcijfers waren in lijn met de verwachtingen. Hierdoor kon men aangeven dat de dividend uitkering de komende twee jaar op het huidige niveau blijft gehandhaafd.

Al het onroerend goed is opnieuw getaxeerd en afwaarderingen van de in hun bezit zijnde panden worden niet verwacht. In Nederland draait het bedrijf prima. Een markt waar zij het lastiger hebben dan in Frankrijk. Daarnaast gingen de aandeelhouders akkoord met de benoeming van Dennis de Vreede als nieuwe financieel topman. Hij volgt Robert Bolier op die afzag van een nieuwe termijn.

Niets alarmerends. Men ziet daar wel een draai ten positieve komen. De koers van het aandeel steeg met een mooie 3%. 

DSM

Bij deze onderneming waren de voorlopige kwartaalcijfers veel beter dan verwacht. Zodanig zelfs dat de outlook voor de rest van het jaar is verhoogd. De analisten en de beleggers waren meer dan positief verrast door deze voorlopige kwartaalcijfers alsmede de hogere winstgroei t.o.v. de eerdere berichten van het bedrijf. Dat allemaal bij elkaar zorgde voor een koers stijging van circa 82 euro naar 86 euro. Eerder schreven wij calls op dit aandeel om koers risico af te dekken.

post nl

Vorige week was de jaarvergadering van PostNL. De traditionele postmarkt staat onder druk. De jaarvolumes blijven dalen. Het ligt absoluut niet in de rede om te veronderstellen dat dit ooit een keer ten positieve zal keren. Vandaar dat de directie wil kijken op welke wijze zij kunnen consolideren. Een fusie met Sandd – die in dezelfde business zit – ligt voor de hand. De topman van Sandd heeft zich al positief uitgelaten over mogelijke gesprekken over dit onderwerp. Inmiddels praat Politiek Den Haag over het dossier PostNL. Ik verwacht dat een samengaan van beide bedrijven mogelijk tot stand komt. Er zijn veel synergie voordelen te behalen zowel op het personele vlak als logistiek. 

Onze transacties

Al vaker gememoreerd in onze nieuwsuitingen, het gebruik van opties is een vast onderdeel van ons beleggingsbeleid.

- Wij hebben nieuwe calls geschreven op het aandeel Infinion.
- Wij hebben calls geschreven op de aandelen Royal Dutch
- Gelet op de oplopende koersen van de bedrijven Ahold en Philips hebben wij de in de portefeuilles aanwezige calls doorgerold naar een hogere uitoefenprijs.
- De geschreven calls op Wereldhave hebben wij teruggekocht, o.a. naar aanleiding van de uitkomsten van de bijgewoonde jaarvergadering.

Wij hebben wij een positie ingenomen in het obligatie beleggingsfonds Fresh Fixed Income Fund.

Dit fonds kenmerkt zich door actief beheer en het doel is om vermogensgroei te realiseren. Het fonds belegt in diverse soorten obligaties en is in staat om het rente risico ( bij oplopende rente ) goed af te kunnen dekken. 

koffiekop

Zoals gezegd ben ik aanstaande zondag te gast bij Harry Mens in “Business Class” RTL 7 10.30 maar belangstellenden die behoefte hebben aan een second opinion van hun portefeuille of eens kennis met ons willen maken, nodig ik graag uit om eens vrijblijvend met ons te bespreken wat Wierda en Partners voor hen zou kunnen betekenen.


Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine