Een vreemde een in de bite: 5G

Gepubliceerd op 7 augustus 2019
Een vreemde een in de bite: 5G

In dit artikel leest u alles over de ontwikkeling van 5G en de bijdrage aan 5G van Nokia.  

Een vreemde eend in de bite_ 5G - Header

Als u kijkt naar de wereld om ons heen, en dat doen niet veel mensen meer, zien we alleen maar mensen naar hun mobieltjes kijken. Afgelopen zomer werd het al verboden in Nederland om op je mobiel te kijken terwijl je fietst, omdat er zoveel ongelukken door veroorzaakt werden. Het mag dus wel duidelijk zijn dat de mobiel en internet een enorme rol in ons dagelijks leven spelen, het zijn dingen waar haast niemand meer omheen kan. Op dit moment gebruiken de meeste mensen 4G om te internetten, maar omdat we steeds sneller willen surfen op het web, wordt 5G momenteel uitgerold. In dit artikel vertellen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u dan ook meer over deze ontwikkeling van 5G, wat er allemaal op de markt en met de aandelen gebeurt en zoomen we in op wat het telecombedrijf Nokia de belegger te bieden heeft. 

Van sneller naar snelst

In bijna alle westerse landen zijn er grote 4G-netwerken aangelegd. Maar nu willen we allemaal iets anders, iets wat nog sneller is dan 4G. En dat is gelukt, want 5G werd uitgevonden. Het grote verschil tussen 4G en 5G is de snelheid waarmee lichtdeeltjes worden overdragen. Het 4G-netwerk verzond gegevens in 50 milliseconde, maar 5G zal dit in maar 1 milliseconde doen, iets wat gezien wordt als een cruciale verbetering. Ook kan 5G meer gegevens per seconde verzenden, dit zal gaan van 100 megabit/seconde met 4G naar 1 gigabit/seconde met 5G.

5G is dus vele malen sneller dan 4G en het stelt u in staat om te internetten waar u ook maar bent, wat als gevolg heeft dat draagbare apparaten in populariteit op de markt toenemen. In de Verenigde Staten, China en Japan zijn ze al bezig met de zogeheten uitrol van de 5G en in de komende jaren zal dit ook in West-Europa gaan gebeuren. Wat 5G nog meer mogelijk zal maken, is de zelfrijdende auto. Omdat deze voertuigen constant nieuwe data nodig hebben om up to date te blijven, is 5G van uiterst belang. Er wordt door al deze vooruitgangen dan ook voorspeld dat over 5 jaar, in 2024, 1,5 miljard mensen een abonnement zullen hebben met 5G. Met deze toekomst in de achterhoofden van onder andere Samsung en Apple, worden de telefoons ook al gemaakt om te werken op 5G. Samsung heeft zelfs al een 5G-smartphone uitgebracht in 2019.

Lees hier meer over de elektrische auto. 

5G voor de belegger

Omdat 5G nieuw is op de markt voor beleggers, is het een echte zoektocht naar de goede aandelen. Het speelveld ligt eigenlijk nog volledig open en aandelen kunnen nog alle kanten op gaan. De grote namen, waar onder andere AT&T, Verizon en Nokia bij horen, zijn in stroomversnelling bezig met het uitrollen van het 5G-netwerk en de waarde van hun aandelen stijgt dan ook. Ook het Chinese telefoonbedrijf Huawei wordt als belangrijk beschouwd op de markt van 5G, maar heeft een cruciaal aspect tegen zich: Amerika. Vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China afgelopen maanden, kijken de Verenigde Staten liever naar andere opties op de markt. Voor u als belegger liggen er dus echt kansen op deze markt. De waarde van deze aandelen stijgt met de dag en de toekomst heeft voor belegging nog veel meer te bieden.

Lees hier meer over het ‘America first-beleid’. 

Nokia heeft het grootste aandeel

Vroeger stond Nokia bekend om haar telefoons. Deze telefoons waren de voorloper van de iPhone en Nokia had een marktaandeel van maar liefst 30 procent. In 2013 verkocht Nokia haar patenten aan Microsoft voor 5,4 miljard euro, waarna het bedrijf zich begon te richten op de netwerkinfrastructuur, 4G en 5G dus. Door deze koersverandering heeft Nokia een voorsprong op de markt van 5G en is de voorspelling dat de waarde van hun aandelen zal stijgen. Waarom het Nokia zo voor de wind gaat, heeft niet alleen te maken met hun eigen kracht. Doordat het vertrouwen in Huawei laag is ligt Nokia uitstekend in de markt voor Westerse landen.

Het echte geheim van de winst van Nokia ligt bij haar patenten. Nokia haar 5G-techniek is gelicenseerd door grote telecombedrijven zoals Apple, en Nokia verdient nu per verkocht 5G-toestel een bepaald bedrag. Door al deze vooruitgangen, ziet de toekomst er meer dan rooskleurig uit voor Nokia. De waarde van hun aandeel op de markt was in mei 2019 nog maar 4.90 euro maar de verwachting is dat het aandeel in 2020 zal gaan stijgen tot maar liefst 8 euro. Op dit moment heeft Nokia al 45 commerciële deals wat betreft de 5G. De trein komt nu op gang en we verwachten de komende tijd meer deals. 

5G is de toekomst

Onze samenleving kan niet meer zonder internet en dat is nu wel duidelijk. Met de komst van 5G, de vervanger van ons geliefde 4G, ontstaat er een volledig nieuwe markt voor beleggers, maar ook voor telecombedrijven. Nokia is hierbij een bedrijf wat er echt uitspringt en waar we als beleggers dus goed op moeten gaan letten. Op nog maar een paar plaatsen is 5G al aangelegd en het is dus een vreemde eend in de bite voor nu, de komende jaren gaat dit hoogstwaarschijnlijk heel anders uitpakken. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de ontwikkelingen van 5G en Nokia nauwlettend voor u in de gaten. 

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine